Thursday, June 3, 2010

(Tutorial) Meletakkan Background pada template default Blogspot.

MoshiMoshi.

Kawan aku, Che Ah (sekarang tengah private FB) dan Annadzirah mintak aku buat tutorial untuk letak background dalam default template blogspot macam Minima atau Denim. So here goes the tutorial yang aku buat kat blog Cik Cokelat Vanilla ni.


Ni rupa asal blog dia before ada background.

1. Nak cari background leh cari kat backgrounddiva atau backgroundlabs tak pun GOOGLE mana-mana background then save image tu dalam laptop/PC.

2. Bila dah save image tu, boleh la upload dekat picasa web album tak pun photobucket tak pun apa-apa aje filehosting yang korang ada as long boleh copy image link. Image link macam ni species dia.
http://www.backgrounddiva.com/desktop/food/th-foodwp6.gif
http://www.backgroundlabs.com/backgrounds/195.gif (ni background layout aku yang lama.)
3. Then lepas tu masukkan link image tu dalam code ni (simpan dalam notepad dulu)
<style type="text/css">
body {
background-image: url("masukkan url image dekat sini ok");
background-position: center;
background-repeat: repeat;
background-attachment: fixed; }
</style>
4. Macam biasa, bukak layout >> Add a Gadget >> HTML/JavaScript >> paste code yang kat atas ni dalam HTML/JavaScript tu. Kalau tak nak Add a Gadget, paste je bawah nuffnang sidebar nye HTML.

Ni rupa bila dah siap paste code
(guna template Denim gun template Minima pun boleh tapi banyak kerja sikit)

5. Tapi template Denim akan buat masalah macam ni. Tapi jangan risau, ade solution dia.

6. Pergi Layout >> Edit HTML then cari code ni dengan tekan CTRL+F. Tukar Value tu jadi transparent.
<Variable name="headerCornersColor" description="Page Header Corners Color"
type="color" default="#528bc5" value="transparent">
7. Ok dah siap. Selamat tukar baju blog!

NotaKakiHudaSiLuna :
nanti rajin buat tutorial kotakkan sidebar lak. tak paham ape-ape tanya la eh

18 comments:

  1. cool..aku nak try la cmne..huhu..tgu2..:)

    ReplyDelete
  2. wahh best ni! nak request juga ngan ko..jom lah lepak sabtu ni jom!

    ReplyDelete
  3. eh.. simple step la. kemas pun kemas.. emm.. takpe takpe. nanti akan try. thanks!!

    ReplyDelete
  4. menarik la wehh..mcm nak try je.. :)

    ReplyDelete
  5. camne nak kotakkan sidebar plak? bersepah blog tu~

    ReplyDelete
  6. best ar tutorial sini..
    nak cubala ti..

    ReplyDelete
  7. >>____<<


    wa bz layan maria ozawa skank
    esok2 free wa godeh2 blog
    hahhahahaha ... wooohaaaa!
    ilmu kita kongsi :)

    ReplyDelete
  8. oohhh, readers huda dah request tutorial kotakkan sidebar rupanya :D

    sukanya dekat belog huda :D

    xoxoxo!

    ReplyDelete
  9. tenx sis yayang.
    nanti org rq laen pulak.
    hahak.
    d:

    ReplyDelete
  10. bule tunjukkn cmne nk buat header oke x ?

    ReplyDelete
  11. kak , sy dah try . tp tkde border tepi2 tu la . ce akak tgk blog saya . cne ek nak buat ?

    ReplyDelete
  12. waaa terjumpe ini blog ! owner cun :D

    ReplyDelete