Monday, June 28, 2010

(Tutorial) Membuat menubar link.

MoshiMoshi!

Actually ni adalah cara termudah untuk buat menubar. Aku malas nak mengodek bagai dah. Cukup la takat buat guna link. Bukan tak cuba buat guna yang macho dan powerful yang lain, tapi blog jadi gemok, debab, obesiti macam Joni. Sekarang pun dah obesiti sebab banyakkkk la gambar. Tutorial ni di requestkan oleh fyka.

Mula-mula pergi Design >> Edit HTML >> Add a Gadget then paste code ni

<p>
<div style="background-color: #F8B4BF;">

<a href="MASUK-KAN LINK ANDA DI SINI" title='MASUK-KAN TITLE LINK ANDA UNTUK BILA DI HOVER'>MASUK-KAN TITLE DISPLAY</a> |
<a href="MASUK-KAN LINK ANDA DI SINI" title='MASUK-KAN TITLE LINK ANDA UNTUK BILA DI HOVER'>MASUK-KAN TITLE DISPLAY</a> |


<br />

</div>
</p>

background-color tu tukar la ikot yang korang suka. Then link tu boleh masuk-kan seberapa banyak korang nak. Tapi biar lah kemas. Contoh link tu macam ni.

<a href="http://hudaluna-bloglist-one.blogspot.com/" title='bloglist 1 - dah penuh 300 link!'>BlogList One</a> |
<a href="http://hudaluna-bloglist-two.blogspot.com/" title='bloglist 2 - dah penuh 300 link!'>BlogList Two</a> |
Lepas copy dan paste masuk dalam Add a Gadget >> drag masuk bawah header then SAVE la eh! Maka akan jadi la macam ni.


Kalau nak double line, triple line, just tambah Add a Gadget dan buat macam biasa. Tapi sekarang dan blogger dah ada untuk menubar ni. Depends pada masing-masing nak buat macam mana ok? Sebab ni adalah cara aku untuk samakan line dengan outter border. =)


NotaKakiHudaSiLuna :
penat masuk gua. sakit badan. sorry fyka terlambat post.

18 comments:

  1. aku nak tutorial buat macam formspring kat sebelah tu..tapi aku nak chatbox..heheheh! dah cacat sangat aku tgk chatbox aku tu huda..bantulah aku! *sob*sob

    ReplyDelete
  2. yang ni memang kat tengah kat babe? ada org tanya kat i macam mana nak tengah kan. hehe

    ReplyDelete
  3. @Ainee Cumi

    aku dah bg link kat ko kat fb
    tu tutorial blog liyanaa.com

    ReplyDelete
  4. @hudhud

    kalau selain dr yang ni
    i mmg xtau la mcm ni.
    tp yg ni mmg akan tengah n akan ade link pink panjanggg tu

    ReplyDelete
  5. Terime kasih huda :D
    nanti nak buat lah lepas exam!

    ReplyDelete
  6. Fara pon bru wat mcm ni kat blog.
    mule2 mmg fenin nk wat...
    tp ble jadi mmg hepiii sgt!

    Tp kan nak tanye,
    Yg formspring kat sblh kanan tu cane nk wat?

    ReplyDelete
  7. menubar aku mengancam tak?

    keh keh keh

    ReplyDelete
  8. yes2..thanks huda,dah siap..
    akhirnya cari huda jugak menjadi..
    dh bapa tutorial dh ikot,xjd2..
    hehehe,tq tq tq huda..

    ReplyDelete
  9. bagus budak kaler luna neh buat tuto nehh ;)

    ReplyDelete
  10. nak cuba lah nanti..
    yeay..
    thanks sharing ye sis

    ReplyDelete
  11. yeay..dah berjaya buat menubar ni
    tQ huda

    btw..cam mana nk centre kan header eh..pening ADIK cari tuto ni AKAK ;p

    ReplyDelete
  12. kak, lets say menu bar tutorial kan, kita nak masuk kan banyak tutor, cane ye nak buat?

    ReplyDelete
  13. perghhh~ terbaek laa kan..thx 4 da info..fieza baru nak belajar camne nak bt menu bar hee..macih ye xD

    ReplyDelete
  14. huda. sy follow tuto niyh and dah jadi pon. tanx a lot lah. witu tgk tuto lain tak jadi pon. sy ada wat credit kat awak. TANX huda ! :D

    ReplyDelete
  15. tenkiu huda. kakak gune tuto huda ni :)

    ReplyDelete