Thursday, December 9, 2010

(DIY) Basic Fairy Skirt.

MoshiMoshi!


Cuti ni aku sangat-sangat lah berniat berkobar-kobar nak jahit Fairy Skirt ni. Nampak macam cunn gila kalau pakai dengan boots. Tapi buat labuh la macam paras bawah lutut. Tapi masalah nya kat Ipoh ni susah nak cari kedai kain yang best. Geram betul aku.


Gerammmnyaaa tengok skirt ni. Heshh!

Untuk DIY skirt ni just perlukan :

3 atau 4 (depends) helai kain yang berkenan di hati.
Getah Elastic
Riben (untuk cover getah)
Benang
Dan Mesin jahit (kalau tak ada mesin rajin ke nak jahit guna tangan? haha)

1. Potong kain jadi empat segi dalam panjang 1 meter plus minus untuk setiap sisi dia. Depends la dekat korang nak buat lagi panjang ke lagi pendek ke kan. Aku nak buat panjang.

2. Tutorial ni orang ni guna empat layer kain. First layer dia guna Purple Satin Lining (bottom). Second layer dia guna Mauve nylon Organza. Third layer dia guna Purple Net then yang fourth layer (top) dia guna Mauve Organza Printed Design.


3. Then step ni letak fabric tu dalam shape diamond then buat hole dekat tengah-tengah ikut saiz pinggang. Contoh dia macam ni kalau pinggang saiz 94cm then tambah 3cm then bahagi dengan 6. 28. So tu la radius untuk lukis hole tu. Dah buat hole ape lagi gunting la kan.

4. Lepas tu jahit la getah dengan letak riben untuk cover getah tu. Dan siap.


Nampak cara nak buat macam senang. Tapi untuk aku yang belom tahap pakar macam WeenGorgeous ni mau terkial-kial nak menjahit nanti kan. Tapi demi kerana nak pakai jugak aku akan make sure aku berjaya buat then bila siap boleh post dekat blog. TeeHeeHee. Ok dah Bye. =P


NotaKakiHudaSiLuna :
Kalau dekat KL senang je nak cari kedai kain. ciss. entry auto publish ni. time ni aku tengah tido lagi aku rasa. haha.

18 comments:

  1. wah mcm best je. nak try! thanks for sharing this huda. :D

    ReplyDelete
  2. wow, cantik dan menarik.. hehe..
    :)
    gud luck!

    ReplyDelete
  3. @ween

    yay! ween buat tau nanti leh post kat blog hehe ^___^

    ReplyDelete
  4. wow. comel giler la huda!
    wat kan satu utk akak! plsssss!!!

    ReplyDelete
  5. @fara

    huhu kalau huda berjaya buat dgn cantik huda buat kat kakak k! hehe =P

    ReplyDelete
  6. kreatif nyee..hehe..boleh buat diwaktu lapang

    ReplyDelete
  7. eah siyes sgt lawa rase nak wat jep jnis kain apew lg yg sesuai yer selain kain nie...

    ReplyDelete
  8. aku tak suka langsung jenis skirt macam ni.
    aku pernah ada. dan aku dah koyakkan skirt ni. jadi skirt yang biasa-biasa tu. tak mau ada benda juntai2 tu.
    maybe jenis peha pinggul aku tak sesuai dengan skirt macam ni.

    haha.

    ReplyDelete