Saturday, May 29, 2010

(Tutorial) Membuat border pada Post Body.

MoshiMoshi!

Patah tulang lutut tunggu update dari aku kan? Ada ke yang tunggu? Ohh ya! Blog aku sudah transform baju macam sailormoon tukar baju nak lawan musuh yang gedik tapi sangat sexy tau tapi aku pulak jadi terlalu pink! Err. Sorry! Tak tahan nafsu tengok warna pink. Geram sampai rasa nak kunyah!

Sejak berhibernasi dekat rumah ni malas sungguh nak update apatah lagi online. Tapi bila online aku mesti melepaskan seketul status dan berjalan blog tengok siapa update. Then kalau rasa nak melepaskan seketul dua komen, aku mesti komen punya.

Bila tak online, aku ni dah jadi babysitter untuk macam-macam jenis binatang yang ada kat rumah ni. Paling tensen dengan kucing sekor tu la. Nakal sangat! Grrr! Bila meow nakal sangat, aku jadi geram aku gigit telinga dia. Haha. Baru dia tau! Err. Err.. Telinga kucing tak apa. Telinga hamster? No. No. No. *geleng kepala*

Hari tu ada orang hantar email dekat aku macam mana nak buat border dekat post body, so hari ni angin rajin datang aku pun buatlah. Selamat terai!

1. First sekali cari coding ni;
/* Posts
----------------------------------------------- */

2. Lepas tu dekat bahagian Posts then paste coding bawah ni below Posts tadi tu;
.date-header {
margin: 1.5em 0 .5em;
text-align: right;
background: white;
color: red;
line-height: 1.0em;
font-size: 16px;
font-family: verdana;
}
.post {
margin: .4em 0 2.5em;
padding-bottom: 1.5em;
border: dotted #FFAFF6 1px;
background: white;
}
.post-title {
margin-bottom: 1px;
margin-top: 4px;
font-size: 18px;
font-weight: 500;
font-family: times new roman;
line-height: 1.3em;
text-align: left;
color: black;
background : #F8B4BF;
padding: 0 3px 3px;
}
.post-body {
margin: 0 0 .75em;
line-height: 1.6em;
padding-left: 5px;
padding-right: 4px;
}
.post-title a, .post-title a:visited, .post-title strong {
text-decoration: none;
color: black;
font-weight: bold;
}
.post-footer {
margin: -.25em 0 0;
color: #333333;
background : #F8B4BF;
font-size: 100%;
}

3. Yang mana aku bold dan merah kan tu korang boleh tukar ikot suka hati korang. Macam dotted leh tukar jadi solid or dashed ke. Yang text-align boleh tukar left, right or center. Font-family boleh letak ape aje jenis font yang wujud dalam microsoft word tapi pilih la tulisan yang orang boleh baca bukan robot je reti baca tau. Try experiment eh. Nak cari warna warna untuk color picker, install benda alah ni dekat mozilla korang. Add-Ons Colorzilla senang kerja nak pilih warna.

4. Lepas siap semua Preview dulu then puas hati baru Save!

5. Ok dah siap. =)

NotaKakiHudaSiLuna :tak puas lagi edit blog. yang pasti blog tak boleh obesiti!

Tuesday, May 18, 2010

Diari Joni #3; berbogel time eh opss mandi time!

MoshiMoshi!

Ohhh hai! Nama gua Joni. Ohh! Hari gua nak cerita sesi gua mandi sambil berbogel togel. Opsss! Pastikan lu orang dah berusia lebih dari 18tahun sebab gua tak jamin lu orang boleh tahan nafsu tengok gua mandi. Gua jantan macho beb! Mandi pun mau kena control maa~ Sudah bersedia everyone? Sediakan tisu, takut nanti lu orang tak tahan pulak tengok gua!

Hehe. Ni la gua yang kena masuk dalam sinki. Muka ready err terpaksa kot!

Ahhhhh! Dia dah datang! Macam ni la nasib gua di mandikan. Sejukkkkk! Brrrrrrrrr! Hepp! jangan pandang tote and teloq gua! Amaran keras ni! Nenoneo~

Part ni yang paling gua benci ni. Sesi memberus. Demi kerana menginginkan duri yang menawan, gua pasrah.

Aiseh, lama pulak sesi memberus ni. Gua dah sejuk ni beb! Cepat sikit lah oi!

Yay! Dah kena angkat! Yes! Boleh tido balik lepas ni.

Ehhhhh! Apa pulak ni? Laa ingatkan dah sudah, lupa la perut gebus puteh melepak gua ni belom kena berus lagi.

Akhirnya, setelah bertungkus lumus berak sebanyak 4 ketul hasil dan kesejukan yang melampau, gua sudah siap mandi, pakai bedak annnddddddd KENA BEDUNG untuk mengelakkan kesejukan. Ok dah siap. Jangan stim tengok teloq and tote gua ok!

Ohhh! Tetiba rasa sangat tak hensem. No flash pleasee! Silau mata gua! Heh



NotaKakiHudaSiLuna :
hari hari gua buat benda pelik pelik. semalam gua berak dalam bekas air and kencing dalam bekas makan. hari ni gua gigit kertas sampai air liur meleleh.

Sunday, May 16, 2010

Lapan ciri-ciri blog yang sangat menggerunkan.

Moshimoshi.

*buang habuk yang melekat dekat blog Huda Luna* 11 hari berhabuk. 11 hari jugak kurang online. Sibuk layan anak-anak dan suami. Heh. Tapi dalam sibuk-sibuk tu sempat jugak round-round dalam blog dan banyak perkara yang menggerunkan yang aku jumpa.

1. Bukak blog terus terkejut badak sebab secara tiba-tiba datang music/lagu dari celah mana tah. Memang gerun. Mau heart attack secara spontan kalau masa tu speaker full volume. Heh. Tolong lah, aku tak rasa music patut letak dalam blog. Boleh mati dalam beberapa saat je kalau ada heart attack.
Contoh :

2. Tulisan besar kecik besar kecik sampai nak baca pun macam kena teropong mata luaaasss luaaassss nak paham seketul-ketul perkataan. @____@
Contoh :
CubA kOrANg bACa nI sEnANg kE tIDaK. sERoNOk tAK bACa mACam nI. tHiRlL tAk?

3. Entry nak center je semua sampai rasa macam err center nya, tak ada left langsung ke? Aisehh.
Contoh :
Hari ni saya suka minum susu cap unta.
Susu unta lagi sedap dai susu kerbau.

4. Saya dah follow blog awak, awak follow balik lah. Then lepas tiga empat hari kita tak follow dia unfollow kita balik. What the heck? Ohh, saya tak kisah bilangan follower saya pun. Kalau saya, saya follow sebab saya minat dan saya tak akan mintak balik orang tu follow saya balik.
Contoh :

5. Setiap baris ayat baru mesti warna lain-lain kat dalam entry. Kunun cantik lah kan, padahal jadi sasaran utama tekan button X. Juling mata ai nak tenung warna-warna striking. Ayoo tanggachi.
Contoh :
Nama saya Huda Luna Hussin. Saya lahir pada bulan Januari hari Jumaat. Saya suka makan Nasi Lemak. Saya tinggal di Ipoh. Saya belajar dekat UMP.

6. Ayat yahudi yang sangat berleluasa. Macam entry ni yang sangat lah annoying kot! Err kalau SMS aku leh consider lagi kot, tapi type entry?
Contoh :
Aku pergi pasar jew tadiw. Sowie larh lupew pulak dapat mesej kat HP tadiw.

7. Type short form macam SMS padahal ruang post entry boleh type unlimited. Heh.
Contoh :
Ak ske mkn ayam tp ak xske mkn ikan. Dy lak ske mkn ikan tp xske mkn ayam. Dy ckp ayam leh wt mok.

8. CAPTCHA! Haa ni lagi satu yang buat blog jadi gerun sangat. Perlu ke? Macam tak perlu je.
Contoh :

NotaKakiHudaSiLuna :
kalau ada lagi boleh tambah nanti aku backlink balik. =) blockquote belajar dari blog ailyl. Ailyl pulak belajar dari Ynn.