Thursday, January 23, 2014

Qaireen Nisrina : Merangkak

Assalamualaikum.







Ehhh terjatuh pulak. Hahaha

Btw setelah berusaha sejak awal tahun (awal tahun la sangatt) alaa kire masa lepas balik holidayy dia berusaha merangkak, now dah master dah merangkak walaupun setapak setepek kelakar je nak balance badan. Haha

Mummy sayang anak mummy ni!



Manje sangat!

Note : Entry dari dayre yang dah basi http://dayre.me/hudaluna/6SjXjN4PgC Ok bye

Monday, January 20, 2014

Our Love Nest : Travel-log

Assalamualaikum.

Sepanjang kami kahwin ni. Boleh kata banyak jugak tempat dah pegi jalan walaupun tak ada la banyak mana pun.

Travel-log 2012
1. Cameron Highland (honeymoon)
2. Penang
3. Nusajaya, Johor.
4. Yong Peng, Johor
5. Sungai Petani, Kedah
6. Ipoh, Perak
7. USS, Singapore
8. Johor Bahru, Johor
9. Port Dickson, N9
10. Kuantan, Pahang
11. Batu Pahat

Travel-log 2013
1. Penang
2. Sungai Petani, Kedah
3. Ipoh, Perak
4. Cameron Highland
5. Kota Tinggi, Johor
6. Tokyo, Jepun
7. Melaka
8. Port Dickson, N9
Travel-log 2014 belum bukak buku lagi. Dok berangan nak pegi Jepun or Melbourne tahun ni. Tengok la mana rezeki yang datang dulu.

Even short period vacation kira travel-log bagi aku. Dan tak semestinya kena pegi obersea kan.


Note : Entry dari dayre yang dah basi tu http://dayre.me/hudaluna/WWdXzlx4dq
Ok bye!

Saturday, January 18, 2014

Qaireen Nisrina : Milk Tooth

Assalamualaikum,

Gigi Qaireen start tumbuh masa 30 Dec masa kami holiday PD dengan Melaka hari tu. Dah la baru 5mo nak masuk 6mo. Masa tu baru naik satu gigi. Sekarang dedua gigi bawah dah fully naik. Mengigit tak payah cakap la. Sakit ok. Tambah gigit nenen. Seram mak!!




Dah sekarang sejak 2 hari lepas aku perhati gigi atas dedua ketul nak mula keluar. Ayayayaya awal nye la dak ni bergigi dah. Rindu okeh toothless smile dia tu yang so sweet.

Cepat nye dia besar!



Masa sehari lepas tumbuh. Kecik je baru. Sekarang besaq gigi tu.


Memula memang tak perasan pun gigi nak tumbuh ke ape. Then taraaaa tetibe tumbuh sikit.



Note : entry copy dari dayre yang dah basi tu http://dayre.me/hudaluna/E9dguPpv9W
Ok Bye.

Friday, January 17, 2014

Qaireen Nisrina : Solid Food #2

Assalamualaikum,

Qaireen ni memilih makan orangnya (buat masa ni la). Aku pun tak tau kenapa dia macamni. Kadang jadi geram bila kita buat dengan kasih sayang dia tak mau makan. Dia suka Pear je. Adoii la budak ni.

Masa intro Pear (4 Jan) hari tu, masa first day dia tak suka. Ye lah tak pernah makan tetibe makan macam pelik la kejap kot. Pastu esok nya dia suka dah. Sampai la 4 days la dia makan Pear tu. Dah setel 4 days tu, mak dia ni pun excited la tukar Apple lak. Masa bagi rasa malam tu suka sangat. Dah esok nya tak suka pulak. Masa bagi tu (8 Jan) sampai la 3 hari kemudian tukar lak kurma.

Gigih tak gigih stim kurma dulu bagai buang kulit blend semua baru kasi. Masa tu (11 Jan). Pun sama jugak dia tak berapa go dengan kurma. Maybe silap kot bagi dia rasa malam tu sebelum esok makan. So tekad kali ni tak leh buat macam tu dah.

So buat la pulak Papaya kateko. Kali ni (14 Jan) kita pun intro la betik kat dia. Masa memula makan tu ok. Dah pulak tak suka frozen betik. Kita buat la fresh. Makan la jugak. Kena tackle dia sikit. Tapi lepas tu tak go jugak dah pulak.

Kak zura selit buat Pear suka dia makan. Oihh kemain hang Qaireen pilih buah Pear je. Maka Papaya ni pun 3 days je la makan nye pun. Hari ni (17 Jan) tukar lak Banana dekat dia. Macam tak go jugak tapi mix dengan susu baru dia nak makan sikit.


Susah la Qaireen ni. Kecik kecik dah memilih mana yang sedap nak makan. Dan aku paling tak gemar orang kata anak dia tak memilih. So what? Anak aku bijak sebab tu dia memilih. Lulz.

Info untuk aku ingat sendiri.
Pear : 4 days
Apple : 3 days
Kurma : 3 days
Papaya : 3 days
Banana : baru intro hari ni

 Nin dia budak bijak tu



Note : entry copy dari dayre yang dah basi tu http://dayre.me/hudaluna/vPlp406rXY

Ok bye.

Monday, January 13, 2014

Qaireen Nisrina : Solid Food #1

Assalamualaikum.

Her first solid food (puree of course) buah PEAR. Aku dengan ipin ni mak bapak yang strict about makanan anak. Jangan harap Qaireen dapat makan manis manis masin semua sebelum masa dia dan please NO junk food, fast food etc. Aku tak nak Qaireen spoil. Jangan ada yang gatai tangan suap macam-macam kalau tak nak kena maki.






Note : entry from dayre yang basi http://dayre.me/hudaluna/6166YTpi48

Ok bye.