Friday, April 25, 2014

Dapur Our Love Nest : Resepi apa saja pun boleh la

Assalamualaikum.

Aku ni akceli suka masak. Suka sangat main campak-campak bahan then taraaa siapp! Tapii..................... tapi yang paling aku tak gemar kotorkan dapur dan nak kemas. Lemah segala tulang kalau nak kemas. Sambil masak pun lap dapur kesan minyak mercik tu. Tak suka tengok. Ni la kes nya orang OCD. 

Kat sini aku letak resepi campak-campak aku untuk aku tengok balik in future nak masak balik. Sebab sedap. LOL. Harus la puji masakan sendiri. Husband pun cakap sedap. Hahaha dia tak cakap sedap kang merajuk dia ynmg susah ye tak?


Resepi Bendi Goreng Belacan

Bahan-bahan :
1. Bendi - 5 batang (potong bila nak masuk kuali)
2. Ikan Bilis - Segenggam (basuh dulu)
3. Belacan - 1cm
4. Cili Padi - 5 biji
5. Bawang Putih - 2 ulas
6. Bawang Merah/Kecil - 6 ulas
7. Garam - secukup rasa
8. Stok Bilis - secukup rasa

Cara-cara :
1. Tumbuk bawang putih dengan bawang merah dulu sampai macam dah lumat sikit. Lepas tu tumbuk cili padi, ikan bilis dengan belacan sampai dah agak-agak lumat semua.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk semua sampai naik bau sedap.
3. Lepas tu potong bendi serong-serong terus campak laju-laju dalam kuali. Kira potong campak, potong campak. Bendi tak leh potong dan tinggal nanti tak sedap berlendir.
4. Kacau bagi serata bahan tumis tu dengan bendi lepas tu masukkan garam dengan stok bilis secukup rasa hati.
5. Dah siap! Dah boleh makan.

Bendi ni serius sedap weh! Try la korang. Serius lepas try mesti akan nak buat lagi. Tak sangka aku terer masak bendi. LOL.




Resepi Ayam Halia Madu

Bahan - bahan :
1. Ayam - 4 ketul
2. Bawang Putih - 3 ulas (blend dengan bawang merah)
3. Bawang Merah - 7 ulas (blend dengan bawang putih)
4. Halia - sebesar ibu jari (potong nipis-nipis)
5. Cili blend - 4 sudu besar (cili blend ni letak minyak, gula sikit dengan asam jawa)
6. ABC Saus Manis - 1 sudu besar
7. Madu - 1 sudu besar
8. Air - 1 cawan
9. Garam - secukup rasa
10. Stok ayam - secukup rasa

Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang putih bawang merah blend sampai naik bau.
3. Then masukkan cili blend. Tumis sampai pecah minyak. (cili tu macam berkawah)
4. Lepas tu masukkan halia yang dah dipotong nipis sampai naik bau.
5. Lepas tu masuk pulak ABC Sauce manis dengan madu. Then masuk air. Tunggu kejap sampai macam didih.
6. Masuk ayam pulak. Then masuk garam dan stok ayam secukup rasa.
7. Tunggu ayam masak then taraaa dah siap!



Resepi Daging Black Paper BBQ

Bahan - Bahan :
1. Daging batang pinang - 500g (potong nipis-nipis)
2. Serbuk Black Paper - 1 sudu kecil
3. Halia - 2cm (potong nipis)
4. ABC Saus Manis - 1 sudu kecik (untuk perap)
5. Sos BBQ - 1 sudu kecik (untuk perap)
6. ABC Saus Manis - 1 sudu besar
7. Air - 1 cawan
8. Garam - secukup rasa
9. Bawang Putih - 3 ulas (blend)
10. Bawang Merah - 7 ulas (blend)
11. Bawang Holland - 1 biji (potong bulat)

Cara-cara :
1. Blend bawang putih bawang merah. (selalu dah blend sesiap so ambil dalam 3 4 sudu besar)
2. Perap dalam 2 jam daging yang dah dihiris nipis dengan halia, garam, black paper, ABC saus manis, sos BBQ dan bawang yang dah di blend tadi tu
3. Lepas perap tu, panaskan minyak. Terus campak daging dalam minyak sampai masak isi dia dan keluar jus daging.
4. Masukkan air dengan ABC Saus Manis then kacau rata. Then campak je bawang holland tadi tu.
5. Dah siap dah!





Resepi Stir Fry Sayur Kobis Bunga

Bahan - bahan :
1. Kobis Bunga - ikut suka banyak mana
2. Baby Jagung - 4 batang (potong serong)
3. Bawang Putih - 3 ulas (blend)
4. Bawang Merah - 4 ulas (blend)
5. Cili Padi - 5 biji (potong tepi then ketuk)
6. Ikan Bilis - Segengam
7. Garam - secukup rasa
8. Stok Bilis - secukup rasa
9. Air

Cara-cara :
1. Blend bawang putih bawang merah macam biasa (selalu dah buat stok blend dah)
2. Goreng ikan bilis dalam kuali lain
3. Panaskan minyak dan tumis famili bawang dengan cili padi sampai naik bau dalam kuali asing.
4. Masukkan sayur yang dah di potong, then masukkan bilis tadi yang dah goreng.
5. Masukkan garam then stok bilis. Tambah air sikit dan siap!


Harus la kan selit gambar tuan puteri ni kan.


Bye!


Friday, April 18, 2014

Komitmen Qaireen

Assalamualaikum.

Aku rasa macam nak list out perbelanjaan kitorang as parents Qaireen (parents kateko dah jadi mak bapak orang) dari dia lahir sampai sekarang. Perbelanjaan bulanan yang dah jadi komitmen. Sebab tu jangan tanya bila tambah adik. Aku sepak karang laju-laju. Soalan sensitif!

Kami ada cita-cita yang dikejar. Soon la dia ada adik. Don't worry. Tak payah gelabah sangat eh tanya-tanya sangat. Tak suka. Kitorang relax-relax je ni. Tak payah tazkirah cakap anak tu pembawa pintu rezeki. Anak sehat tubuh badan tu kira rezeki paling bernilai. Tahu?

Rezeki bukan dinilai secara duit semata. Ingat tu. Tipikal malay, rezeki tu duit. Padahal sihat, cergas, hidup, kenyang semua tu rezeki.

Perbelanjaan barang-barang sebelum dia lahir kalau rasa sempat nak tulis, aku letak sekali dalam entry ni. Kalau tak sempat nak tulis (kira malas la tu) aku buat lain entry.

Perbelanjaan bulanan Qaireen Nisrina
1. Takaful PruBSN : RM 100
2. Baby Sitter : RM 350 (updated : RM 490 sekarang)
3. Susu : RM 100 (kisah susu nanti la cerita)
4. Pampers : RM 100
5. Baju-baju : RM 250 (monthly sebab baju cepat tak muat)
6. Saving Tabung Haji : RM 100
7. Saving ASB : RM 100

Total RM 1100.

Tu baru sorang anak. Kalau dua tiga empat lima. Mau tercekik. Zaman sekarang banyak kena fikir future. Sebab tu kami decide saving untuk dia banyak.

Baju pulak beli kat GM Klang je pun kalau rompers dengan sleepsuits. Beli 3 set untuk dedua jenis je pun dah RM 150 macam tu. Belum beli seluar duk rumah. Kang lutut hitam pakai short pants. So kitorang beli kat FOS je tak pun Tesco. Lagi pun nak didik tutup aurat dari awal. Dress pulak kadang beli kt H&M, expo baby dan mana-mana yang ada sales dan harus below RM 50 harga dress tu. Lebih RM 50 memang tak kan la nak beli.

Takaful pulak ambil dekat kawan sendiri yang KAMI CARI. Dia tak ada pun paksa-paksa. Bukan orang yang duk tak duk pm pm pm pm bagai suruh ambil dengan diorang or call kerap sampai rasa menyampah. Tak suka.

Susu pulak, lepas berusaha macam ikhtiar tapi production tak nak up, terpaksa topup FM. Jangan sebut pasal usaha, kata aku tak cukup usaha kalau tak tahu apa aku dah lalui. Dah siap jumpa Lactation Consultant ok. So, dok dendiam. Sebab ada yang terlalu jumud pandang serong dekat orang yang topup FM macam bagi racun dekat anak. Kalau duduk rumah tak kerja insyaAllah tak ada masalah macam ni. Tapi kalau dah kerja tahap macam bangla ni, ramai kot bermasalah.

Pampers. Kitorang decide pakai pampers pakai buang. Bukan Cloth Diapers. Malas tu satu hal. Satu lagi tak ada masa. Macam aku cakap la. Pergi kerja awal pagi. Balik lewat petang dah malam baru sampai rumah. Memang tak sempat. Weekend laa baru sibuk buat macam-macam. Ingat senang ke jadi working mom dan kena handle house chores yang melambak? So bahagi tugas. Still banyak tak sempat buat.

Baby Sitter sekarang pulak mana ada yang murah. Semua pun mesti RM 300 ke atas. Untuk KL Selangor la. Kalau ada yang kat KL Selangor ni below RM 300 memang bertuah sangat! So redha je la dah selagi ada orang jagakan anak kita. Syukur sangat.

Sorry entry ni garang sikit. Sikit ke? Macam banyak je? Hahah. Sebab tau banyak mulut suka kondem. Ini cara kami. Tak suka tak payah ikut. Ikut cara korang. Kami pun tak kata cara kami betul, tapi cara ni la yang kami amalkan.