Monday, November 24, 2014

Spicy Chicken Wrap

Assalamualaikum

Selalu pening fikir nak makan apa malam-malam. Al-kisah ada beli wrap ni, terus fikir ok la kita ber-wrap chicken. Perap ayam bagai dalam homemade sambal. Relax-relax dulu 20 minit then grill ayam spicy tu.

Yang bagusnya makan eat clean ni cepat kenyang. Ai laike it. Sayur ada. Ayam ada. Pastu minum air kosong secukupnya. Setel. Resepi yang mudah la kiranya.





Semua update hari ni entry tertangguh hahahahahah.

Ok bye.

Solid Food : Homemade Chicken Nugget

Assalamualaikum

Hari tu terlebih rajin nak buat nugget homemade untuk Qaireen. Macam biasa la, aku ni mak paranoid. Lepas tau fact sebenar cara pembuatan nugget menjijikan (yang murahan), terus yang mahal pun macam kembang tekak kejap. Aku pun hari tu terjumpa satu blog ni ada bagi resepi untuk buat homemade nugget. Ok la not bad. Untuk Qaireen without garam but still sedap I cakap youuuu.

Homemade Chicken Nugget untuk anak dara aku yang dah umur 1 tahun 4 bulan. Ada telur. Pastu baru la alert dia ni alergik telur sikit. Huhu

Resepi : Toddler Homemade Chicken Nugget

Untuk budak below 2 tahun please avoid garam dan gula. Apa la sangat 2 tahun menjaga makanan. Ada banyak lagi tahun budak tu boleh makan sepuasnya.




Resepi aku copy dari status facebook aku macam ni.

Chicken breast rebus sampai empuk sedang-sedang. Angkat ketepi kan. Bagi sejuk. Ambil Sebiji telur. Blend dedua sekali. Pastu bakar sekeping roti sampai garing. Blend roti untuk buat breadcrumb pastu ayam blend buat bulat-bulat or guna acuan dan gaul atas breadcrumb. Pastu simpan peti ais. Hehe

Aku malas nak beracuan bagai. So bulat-bulat sajor. Asalkan budak Qaireen tu ngap sudahhh.

Resepi orang dewasa kot nak cuba : Nugget Homemade
Ok Bye.

Banana Pancakes with Chocolate Syrup

Assalamualaikum


Memula kononnya nak buat pancakes tanpa tepung tapi tak berapa menjadi. So masukkan tepung sikit, baru menjadi. Boleh la asalkan eat clean punya concept still ada untuk banana pancake ni. Strawberry masam manis dengan chocolate syrup buat tambah lagi sedap.






  Ok bye!

Friday, November 21, 2014

Ada Apa Dengan Cinta - Mini Drama AADC 2014

Assalamualaikum.


Dah berapa hari tah bukak tab nak tengok AADC ni dekat browser tapi tak tertengok lagi. So apa kata upload dekat blog, then bila aku free boleh tengok dekat phone. Sonang sikit.




Rasa macam dah berbelas tahun zaman cerita ni hot tahun bila tah. 2001 ke macam tu. Aku baru form 1. Gila punya lama habaq hang.


Ok Bye!

Friday, November 14, 2014

Review : Herskin dan Radiance Signature Part 1

Assalamualaikum.




Lupa nak bagitau dari last 2 weeks. Aku dah start pakai Herskin dengan consume Radiance. Belum fully disiplin tapi aku cuba untuk disiplin betul-betul sampai dapat best result. Setakat 2 minggu consume Radiance Signature dan pakai Herskin siang malam, aku dah nampak skin tu makin improve. Tang muka tak payah cakap la. Terasa makin flawless, cerah, gebu, bermaya, berseri. Tak macam sebelum ni la. Kulit macam kusam, tak sihat, tak smooth sangat, pori pun besar.



Sekarang ni, nak tengok effect sampai 2 3 minggu lagi macam mana. Kalau makin inprove aku akan terus ambil dedua ni. Walaupun agak costly. Dan kalau betul-betul power dalam sebulan ni, aku tepek gambo. Sekarang ni malu laa. Hiks. Ni tepek sipi sipi je dulu.

malu nak expand besar-besar.
parut dah makin fade. pori makin kecil



Btw both item aku beli dari Liyana Mardiana Dango Bunny.

Ok bye. Tunggu part 2 nanti

Tuesday, November 11, 2014

Resepi Overnight Oats #1

Assalamualaikum.

Untuk orang yang first time belajaq ni ok la kot? Tak pernah minum milk putih, tak pernah makan yogurt. Haha tak apa nak sihat. Kena cuba jugak.

Resepi Overnight Oats with Berries, Chia Seed, Dark Chocolate and Muesli

Nampak tempting kan? Kah kah kah presentation tu penting. 


Resepi : http://www.buzzfeed.com/samimain/overnight-oats-recipes-to-restore-your-faith-in-breakfast

Ok bye!

Blackpepper Chicken Grill with Paprika Veggies

Assalamualaikum,

Dah berhari hari sebenarnye eat clean tapi tapi tak sempat update. So ni sekadar update untuk future reference. Gittew la cerita nye.




Ok Bye.

Friday, November 7, 2014

Korean Mushroom Veggies Omelette with Tempe

Assalamualaikum,


Gigih tak gigih punya nak buat egg roll love love ni. Tutorial tengok je la kat youtube ni kalau ada sesiapa nak tanya cara nak buat. Haha. Link tutorial egg omelette love shape.






Ok Bye.

Wednesday, November 5, 2014

Honey Grilled Chicken

Assalamualaikum,

Dinner semalam Honey Grilled Chicken. Gigih pergi Jaya Grocer dekat Bukit Jelutong dari Saujana Utama semata-mata nak tau Quinoa ada jual dekat situ tak. So ada. Tunggu gajian pergi beli. Sebab harga dia boleh tahan. Hehe. Next target nak pergi Urban Fresh dekat Setia City Mall dengan Cold Storage. Nak survey harga dan barang apa ada dalam tu.


Sedap kemain aku masak. Gittew
 

Jom kita tengok malam ni ada mushroom lagi ke tidak. hehe.


Ok Bye.

Tuesday, November 4, 2014

Chicken Mushroom Paprika

Assalamualaikum,

Day 1 Challenge aku dan husband nak eat clean katanya. So nah. Bajet ala-ala restoren gittew. Chicken Mushroom Paprika untuk dinner.


Ni kengkonon nak test try hari sabtu hari tu. Grill Ikan Tenggiri with Grill Potato.

Nasi kena ada oi. Tapi segenggam je la. Nasi Mickey Mouse. Nasi sikit lauk dan sayur banyak. Air masak pun kena banyak. Dan kita burn dengan simple workout sebelum tidur. Tak sabar nak perut selim melim. hehe


Ok bye!

Qaireen Nisrina : Homemade Play Doh

Assalamualaikum.

Sejak jadi mak mak ni, aku paranoid sikit. Sikit ke? Hahaha entah. So sebab Play Dough dekat luar tu macam agak bahaya untuk budak below 2 tahun takut termakan ke ape ke, aku pun mengigihkan diri google cara nak buat play dough homemade nak bagi budak ni main. 


Saiz tak sama besar la pulak


Alah takat bagi kenal texture. Kecik lagi dia. Tak tau lagi function dan apa boleh dibuat dengan play dough. Tunggu besar sikit nanti beli play doh set tu dan siap sedia la rumah comot dan banyak kerja nak kemas. Phew.




Kecik-kecik dulu mak engko ni tak merasa Play Doh tu. Tengok anak jiran ada, terliur je. Shiannn.


Resepi Homemade Play Dough (No Cook Play Dough Recipe)
Satu resepi boleh untuk 1 or 2 doh sahaja

Bahan
2 Cawan - Tepung Gandum/Tepung All Purpose (kalau lembik boleh tambah tepung)
2 Sudu Besar - Minyak Sayuran
1/2 Cawan - Garam
2 Sudu Besar - Cream of Tartar
1.5 Cawan - Boiling Water (masuk sikit-sikit sampai dapat best texture)
Pewarna Makanan (letak setitik dua je)

Steps
- Campur Tepung, Garam, Cream of Tartar dan Minyak dalam satu bekas besar (mixing bowl)
- Campur boiling water, Uli sampai texture yang sekata dapat. Kalau rasa sticky lagi dan tak macam plasticine, tambah lagi tepung.
- Biar adunan sejuk, Then pecah kan doh kepada 2 bahagian dan uli pewarna dalam doh. (tangan nanti berwarna, tapi boleh cuci)
- Dah siap! Boleh bagi anak main dah.


Play Dough ni tahan untuk 6 bulan kalau simpan bekas dalam peti ais. Play dough juga bagus untuk imaginary dan sensory motor skill untuk anak-anak kita. Akan buat diorang lebih creative.





Reference :


Ok bye!