Thursday, December 7, 2017

Rainbow Baby - Due Date (Part 1)

Assalamualaikum,

Lama sangat aku pending post ni. Tak cukup masa nak mengarang. Sebab setiap minit setiap saat tu terlalu berharga untuk aku sia-siakan. Aku pilih untuk spend masa aku dengan orang-orang yang aku sayang.

Pendekkan cerita, aku nak story pasal due date aku ni. Dan reason aku tak inform dekat FB or IG or Tweet pasal pregnancy aku. Cuma last-last nak beranak tu kantoi kat FB dan IG sebab Jabbe upload gambar maternity shoot. HAHAHA. 

Kat twitter aku ade countdown tapi dengan versi aku sendiri. Dah hujung sangat baru la aku start story dengan Ezan Idma. Sebab Ezan nervous nak kena Induce. Last-last kami beranak sama date. HEHEHE.

Reason aku tak inform orang, sebab aku tak nak pening kepala bila orang sibuk tanya -- bila nak beranak, bila due date. Sebab aku akan jadi stress. Macam zaman beranak Qaireen dulu. Cukup stress dengan maternity leave tinggal sikit sebab ambil cuti awal. Office dulu tak ada option cuti awal melainkan ambil maternity leave awal. Mujur office kali ni boleh guna option long term sick leave. 

Sebab kali ni instinct aku kuat mengatakan aku akan beranak lepas 14th August 2017. Ye lah, aku guna OPK untuk TTC baby kali ni, so aku tau exactly bila tarikh subur tu. Day21 baru subur. Mana nak sama concept LMP yang ambil Day14 as tarikh subur. Tapi doctor akan follow LMP untuk due date dan monitor aku closely masa hujung-hujung tu. 

Bila start surge nak beranak tu, aku rasa 16th August kot aku call kawan aku, Suhaila. Dia tanya apa instinct aku. Bila aku feel baby nak keluar. Aku cakap malam nanti kot. Ye ye je malam nanti. Padahal masa cakap tu sikit pun tak confident baby akan keluar soon.

Setiap hari dalam minggu aku surge tu aku berharap baby keluar tapi buat relax je. Tak ada kalut macam dulu nak cepat-cepat pergi hospital. Just monitor baby movement dan ambil timing gap surge tu guna apps kat phone. Dan of course kena kerap jumpa doctor Gynae aku, Dr. Idora. Tiap 4 hari kena buat appointment jumpa doctor.

Aku surge seminggu. Start dari 12th August 2017 (leaking ketuban dan bloody show) sampai la 18th August 2017 (ketuban pecah dengan bunyi POP -- ada story jugak nak cerita nanti) dan beranak 20th August 2017.

Sepanjang pregnancy kali ni, Ezh yang tahu banyak story. Walaupun dah dekat 20weeks jugak la masa tu Ezh tahu, tapi sampaikan setiap hari dekat beranak tu memang aku update Ezh je. Terima kasih Ezh.

Dan of course Kak Nadine Ghows harus tahu update-update ni. Aku ke kelas hypnobirthing dengan Kak Nadine dari awal pregnancy lagi. So start simple exercise, practise breathing dan calming technique dari awal pregnancy. Aku ada jumpa Dr. Twink Lim chiropractor untuk adjust alignment badan semula jugak. 

By the way, ni la listing Due Date aku itu.

Last Menstrual Period Date = 28th October 2016
Estimate Due Date (LMP) = 4th August 2017 

First Scan Date = Tak ingat la pulak
Estimate Due Date (Scan) = 10th August 2017

Ovulation Date = 21st November 2016
Estimate Due Date (Ovulation) = 14th August 2017
** Ovulation Date Test guna OPK. Nanti story jugak pasal TTC ni
** EDD Ovulation check dari website www.countdowntopregnancy.com


Baby Born Date = 20th August 2017


So..
If ikut LMP, aku beranak 42weeks 2days 
If ikut Scan, aku beranak 41weeks 3days
If ikut Ovulation, aku beranak 40weeks 6days

Jadi aku nak ikut yang mana? HAHAHA


Pagi tu tak boleh tidur langsung ingat nak beranak dah. HAHA
Gap Surge kemain dekat-dekat.

On the way ke hospital elok je surge.
Sampai hospital terus menjauh surge tu.


Start dari 18th August ni aku tak daya dah nak timing surge.
Menyampah teruk dekat phone.

Orang panggil surge lama sangat ni Prodromal Labor then lepas ketuban pecah pulak tapi tak beranak lagi panggil Prolonged Labor.

Prodromal labor has a lot of names: pre-labor, false labor, latent labor. It's basically defined as contractions and/or other labor signs that begin much in the way that traditional labor does, but that do not result in the birth of your baby. (read here)


Prolonged labor, also known as failure to progress, occurs when labor lasts for approximately 20 hours or more if you are a first-time mother, and 14 hours or more if you have previously given birth. A prolonged latent phase happens during the first stage of labor. (read here)



Braxton Hicks : since 33weeks
Prodromal Labor : 12th August 2017 - 18th August 2017
Early Labor : 18th August 2017 - 20th August 2017
Transition : 20th August 2017

Ok bye. To be continue . . .

No comments:

Post a Comment