Breastfeeding : I thought breastfeeding is all about unicorn and rainbows. - Huda Luna Hussin

Breastfeeding : I thought breastfeeding is all about unicorn and rainbows.

Assalamualaikum

Sebelum beranak Qaireen dulu. Aku rasa breastfeeding ni senang. Sua je settle susu. I thought breastfeeding is all about unicorn and rainbows.

But, bukan semudah itu. Aku fail masa Qaireen.

breastfeeding


Sadly, breastfeeding is not an easy journey. Aku kecewa. Tapi aku tak putus asa.


Alhamdulillah. Now road to 18 months journey with Idraaki. Walaupun rasa penat lelah segala. Cuma sekarang aku dah tak supply untuk anak susuan je la. Cukup untuk Idraaki sorang je.


Status from Instagram date 7th February 2018

Gagal sekali, untuk jadi pengajaran dan pengalaman. Bukan nak show off ke apa. Karang orang salah paham pulak.

Aku nak cakap pasal aku. Pasal aku, pasal Qaireen dan pasal Idraaki.

Ye. Aku gagal untuk breastfeed Qaireen lama.

Aku gagal untuk fully breastfeed Qaireen. Aku start mix formula milk untuk kenyangkan dia awal. Jadi epmom demi titisan susu aku untuk dia since dia tak nak direct feed. Then Qaireen terus refuse sebab dah sedap botol. Dah sedap formula milk. Aku sedih.

Sejak dari tu aku tekad, anak seterusnya aku taknak buat silap lagi.

Dulu aku silap. Pam 2 kali je kat office dengan gap 4jam. Mana susu tak drop. Masa tu dengan bagi sebotol terus 4 oz. Tak dapat kejar demand dia, aku bagi formula milk.

Sekarang ni setiap 2 jam 30 minit - 3 jam aku mesti pam. Dekat office at least 3 kali pam.

Dulu, aku jumpa Lactation Consultant (LC) tapi masa tu dah terlambat sangat. Sorry Qaireen.

Jadi, kalau ada kalangan kawan aku bagi formula mik dekat anak, aku paham. Tak semua orang kuat kental. Sore nipple, nipple crack, sakit bersalin tak hilang lagi, bengkak susu, oversupply etc boleh buat mak down. Support dari family paling penting selain kena paham dan ada ilmu tentang breastfeeding.

Aku pernah oversupply kali ni sebab silap langkah awal-awal dulu. Now dah stabil. Lega rasa. Masa awal dulu pun banyak ujian. Menangis sambil menyusu, ketap bibir tak payah cakap. Bengkak, sore nipple, nipple crack semua pakej.

breastfeeding


Kadang kala, ada kengkawan private message tanya. Minta pendapat. Yang mana aku boleh tolong, aku boleh guide, aku boleh ajar, aku tolong. Kemudian terpulang kepada mak nye. Nak ikut, ikut. Tak nak, terpulang.

Untuk diri aku. Mudahan rezeki Idraaki sampai 2 - 3 years. Moga rezeki anak susuan pun panjang. Aku tak kisah berpenat lelah untuk Idraaki. Untuk anak susuan.

Terima kasih untuk husband yang sentiasa support. Tukang basuh botol, tukang repack susu dari botol storage ke storage bag, tukang agih susu setiap pagi untuk hantar ke taska, tukang urut belakang bila sakit badan mengiring menyusukan Idraaki dan tukang bagi semangat bila down.

Aku tahu, dia pun penat. Dengan penat drive dan travel hehari lagi dari rumah yang jauh hujung dunia ni.

I love you ‘Ariffin Hussin. @rffnhssn dan anak-anak kita : Qaireen Nisrina dan Yusuff Idraaki @our.little.junior




1 comment

  1. Hehe thanks huda, invite kita dalam group HBM and tolong educate kita pasal breastfeeding. Love you!

    ReplyDelete