Showing posts with label Bercakap Random. Show all posts
Showing posts with label Bercakap Random. Show all posts

Wednesday, August 5, 2015

Inspirasi Interior Part 2

Assalamualaikum,

Huda kalau tak berangan tu bukan Huda la kan. HAHAHA. Free je pun berangan. Apa ada hal. Jadi tak jadi tu lain cerita. Berangan dulu baru kita tengok sekadar angan-angan mat jenin ke angan-angan jadi kenyataan. HAHAHAHAH.

So aku berangan THIS! Pintu as divider ke dapur dari dining. KONON! Sebab selain tu berangan jugak buat lagi satu jenis ni. HAHAHAH semua nya angan-angan. Tengok je la mana yang jadi. Lulz. Tengok-tengok apa pun tak ade. 


in love pulak tengok hehe


haha berangan macam ni jugak macam show house olive dekat sales gallery tu


Kompius mak nak yang mana satu




Ok Bye!

Sunday, August 2, 2015

Trending Warna Cat Interior Rumah

Assalamualaikum.

Rumah dah nak siap! Yey. Jalan dah ada. Nama jalan dah ada. Nombor rumah pun dah ada. Best nye! So sekarang meh kita brainstorm colour-colour nak cat dalam rumah nanti. Boleh tak kata ni colour yang tengah in tahun 2015 dan 2016 untuk cat interior rumah? Hehe

Jom la cuci mata tengok colour dulu. Aku pun rambang mata nak pilih colour ni. Excited terlebih sangat!





















Ok Bye!

Saturday, May 9, 2015

Inspirasi Interior Part 1

Assalamualaikum.

Nak masuk rumah nati ni kepala pening betul nak deco, interior, extend dan beli perabot bagai. Tapi itu la dia, tak betul decide theme apa setiap kawasan dalam rumah tu. Tapi aku suka lebih kepada mimimalis, contra dan kemas. Tadi bukak facebook, ada orang sharing apartment dekat Seoul ni (klik sini)

Cantik la jugak. Kena juga la sikit taste aku. Tak ape. Kita ambik inspirasi je. Kat ig pun aku banyak follow ig interior ni sampai on notification setiap posting dorang agagaga.











Ok bye!

Thursday, April 16, 2015

Bukan review Yamaha LC135 vs Yamaha FZ150i

Assalamualaikum,

Aku bukan la tahu pasal motor pun. Langsung tak tau pape. Tahu naik motor jadi pembonceng aje. HAHAHAHA. Cuma ni nak cerita pasal motor husband aku sepanjangan kitorang dah 4 tahun couple ni. Tahun ni tahun ke 3 kawen la tapi.

Apa aku perasan husband aku akan tukar motor 4 tahun sekali. Bukan sesaje, tapi sebab ada problem. Aku tak la tahu problem apa sangat. Noob motor k. Jangan tanya aku. Tapi selama 8 tahun dia pakai Yamaha LC135 dengan dua motor berbeza, both problem lain-lain. -_-

Motor LC135 special edition kata Ipin yang first colour kuning tu, dia la mekap beria. Memang stylo habis la masa UMP dulu tengok motor dia ni. HAHAHA. Aku sempat naik tak sampai setahun pun. Motor tu problem ekzos kebenda macam rompong-rompong. Aku rasa macam elok lagi tapi dia gedik nak jual. Sukahati la Ipin. Aku tumpang je.

Then jual yang kuning tu beli LC135 yang putih baru pulak. Masa ni tengah praktikal 2011. Tapi motor ni teruk la kena lenjan ulang alik Sungai Buloh-KL tiap hari sebab kerja dekat KL then pernah sekali accident. Masa awal tahun ni motor ni kerap semput. Tengah bawak motor pun enjin macam nak mati. Pastu macam tak laju. Tak tau sebab apa masa tu. Pagi-pagi pun kadang payah nak start.

Last sekali dia buat masalah masa awal bulan March 2015. Ipin otw balik dari Bangi nak ambik aku dekat rumah dekat Sungai Buloh nak pergi kerja, Motor mati terus dekat Tol Ebor. Tak boleh start langsung. Tak hidup pun. Jauh lagi okay Ebor nak ke rumah. Sangat jauh!

Nasib baik la ada orang baik hati tolong towing sampai Shah Alam. Pastu orang tu nak pergi tempat lain. Aku masa tu contact Ipin tak tau nak buat apa lagi. Then ada orang tolong lagi towing sampai Bukit Jelutong walaupun orang tu nak ke Puncak Alam jugak arah rumah kitorang tapi motor dia berat. Ipin tak nak susahkan. Then Ipin panggil adik dia, Aizat tolong towing. Nasib baik lagi kebetulan Aizat cuti dekat rumah Mak. Aizat pun datang la then Ipin towing motor sampai ke rumah lalu Jalan Batu Arang (Jalan Mokhtar Dahari).

Siapa yang lalu jalan ni tau la macam mana bahaya jalan ni. Bottle neck dan naik turun bukit dan lori banyak. Dah la David Teo gedik buat cerita hantu Jalan Puncak Alam ni. Bongok betul. Nasib baik lagi kejadian ni masa siang. Huhuhu. Dah la sepanjangan jalan ni ada lalu tempat Altantuya kena bunuh. Hampes!

Nak jadi cerita balik rumah pun motor tak start. Pergi bengkel A, bengkel B pun diorang tak tahu punca. Sampai la jumpa bengkel C ni. Rupanya sebab minyak tak turun dekat karburetor. Sengal la! Ye la motor dah 4 tahun umur dia. Dah pulak lenjan macam hape. Walaupun selalu service tapi dah takdir dia letih jalan jauh. Ipin pun malas nak repair motor tu. Then dia decide jual je la motor LC135 putih dia tu dan beli Yamaha FZ150i putih pulak.

Moga motor baru ni berkhidmat lama sikit. Letih la asyik tukar motor. Memula naik motor ni rasa awkward sebab tinggi sikit dan tayar besar sikit kan dari LC135 tu. Pastu laju sikit. Then lama-lama rasa ok dan selesa. Kadang je la sakit pinggang sikit sebab motor ni menunduk sikit kan. Aku tak bagi Ipin beli motor laju-laju sangat. Bahaya la! Motor kali ni kami pasang box. AGAGAGAGGA aku boleh sandar bebila aku nak. Syoookkk ooo!

Ni la kehidupan di KL. Ulang alik Saujana Utama ke KL. Aku kadang office dekat Bangsar kadang kena pergi Damansara Height. So kena la lalu Plus Highway. Ipin pulak dulu office dekat Megan Avenue 1, then Menara Perak. Sekarang dekat Sungai Merab, Bangi/Kajang tu. Jimat sikit naik motor ni dan cepat sikit sampai. Kesian Qaireen tunggu lama dekat Daycare. Kalau naik kereta bercinta la nak balik. Nyampah laaa!

Btw, tahun depan pengsan laa masa bulan March. Roadtax motor dengan kereta serentak bulan March. T___T Ni pun roadtax insurance kereta tak renew lagi. Kami tak ada bonuss tahun ni. Harap gaji je laa. Duit kutu dah perabis benda lain pulak dah. Adeh.

Oh ya lupa, FZ ok la jimat la jugak minyak. Kami kan travel jauh gilos.


Motor FZ150i masa first day tengok dekat bengkel

LC135 Putih yang 4 tahun berkhidmat

LC135 special edition yang habis Ipin mekap masa zaman Uni dulu

Masa pergi bengkel ambik ape tah ternampak LC135 putih ni. Huk. Kesian tengok dia togel macam ni.
Rasa nak nangis :(

Hello FZ150i. Welcome home. Selamat menjadi sebahagian famili our love nest.
Moga berkhidmat lama okay?


Review Yamaha LC135 dengan Yamaha FZ150i kot nak baca dekat click sini.
Review enjin motor Yamaha LC135 dengan Yamaha FZ150i click sini.

Ok bye!

Friday, November 21, 2014

Ada Apa Dengan Cinta - Mini Drama AADC 2014

Assalamualaikum.


Dah berapa hari tah bukak tab nak tengok AADC ni dekat browser tapi tak tertengok lagi. So apa kata upload dekat blog, then bila aku free boleh tengok dekat phone. Sonang sikit.




Rasa macam dah berbelas tahun zaman cerita ni hot tahun bila tah. 2001 ke macam tu. Aku baru form 1. Gila punya lama habaq hang.


Ok Bye!

Friday, November 14, 2014

Review : Herskin dan Radiance Signature Part 1

Assalamualaikum.




Lupa nak bagitau dari last 2 weeks. Aku dah start pakai Herskin dengan consume Radiance. Belum fully disiplin tapi aku cuba untuk disiplin betul-betul sampai dapat best result. Setakat 2 minggu consume Radiance Signature dan pakai Herskin siang malam, aku dah nampak skin tu makin improve. Tang muka tak payah cakap la. Terasa makin flawless, cerah, gebu, bermaya, berseri. Tak macam sebelum ni la. Kulit macam kusam, tak sihat, tak smooth sangat, pori pun besar.



Sekarang ni, nak tengok effect sampai 2 3 minggu lagi macam mana. Kalau makin inprove aku akan terus ambil dedua ni. Walaupun agak costly. Dan kalau betul-betul power dalam sebulan ni, aku tepek gambo. Sekarang ni malu laa. Hiks. Ni tepek sipi sipi je dulu.

malu nak expand besar-besar.
parut dah makin fade. pori makin kecil



Btw both item aku beli dari Liyana Mardiana Dango Bunny.

Ok bye. Tunggu part 2 nanti

Wednesday, October 29, 2014

Eat Clean - Grocery List Untuk Beginner

Assalamualaikum.


Eat Clean - Grocery List for Beginner


Teringin nak eat clean. Katanya la Huda dengan Ipin la konon. Ipin kena paksa join eat clean. Dia pun dah gemok, flabby sana sini, dan boncet of course. Baru nak study pasal eat clean jadah ni sebab aku tak paham mana nak start. Biasa la aku ni malas sikit tanya orang sebab google kan ada.

Cuma tu la, nak start google apa pun tak tau. So firstly aku pun google cara nak start eat clean, resepi eat clean, eat clean grocery list for beginner, detox water, infused water. Gittew.

Tapi biasa la mat saleh punya blog je la banyak pasal eat clean ni. Blog malay tak banyak lagi. Habis-habis pun Kevin Zahri.





So sekarang ni aku dalam mode belajar pasal eat clean before start betul-betul on November nanti. Eh? Macam lama je lagi pulak kan November. Lusa je pun dah November dah ha.

Malam ni nak pergi pasar malam beli bahan-bahan yang perlu then malam karang nak buat air detox. Esok boleh la update ke khenn. Kena buat dah meal planning ni nak masak apa bla bla dah.





Contoh Meal Planner idea


Maybe beginner macam aku ni leh refer list ni






Kenapa eat clean?
Sebab kita boleh turun berat badan dengan sihat. Makan masih sedap-sedap. Bukan macam Atkins. Mendera namanya tu. Dan paling penting kena workout. All the best untuk kami.


Ok bye.



Source Link
1. http://www.weightlossresources.co.uk/diet/reviews/clean-eating-meal-plan.htm
2. http://magazine.foxnews.com/food-wellness/10-easy-ways-start-eating-clean
3. http://funeralformyfat.tumblr.com/grocerylist

Image Source : Google

Wednesday, October 8, 2014

Gaji RM 2500

Assalamualaikum.

Kali ni main terjah je update. Tak boleh hadam aku statement menteri yang lahir-lahir atas dulang emas ni. Kata dia 2500 cukup.  Majoriti pendapatan 5900 macam tu. Isi rumah 3000.

Basic 3.3k dapat 2.9k
Basic 2.9k dapat 2.5k
Basic 2.5k dapat 2.2k
Basic 2.3k dapat 2.0k
Basic 2.0k dapat 1.7k
Basic 1.8k dapat 1.5k
Basic 1.5k dapat 1.3k

Mana dia 5.9k? Mana dia 3k isi rumah?

Mostly starting kerja dapat gaji range 1.5k-2.3k basic. Gaji naik pun setahun sekali dan berapa la sangat je pun? 50? 100? 200? Ikut bos la kan? Ikut performance.

Employer sekarang pun berkira bagi banyak sebab tak berpengalaman. Tapi mana pengalaman nak datang kalau tak ada peluang? Employer pun nak bayar murah. Tapi lupa harga sekeliling dah mahal. Ada juga employer mintak staff kena ada own transport. Macam mana tu?

Dan mostly nak ke tempat kerja memerlukan transport. Sebab public transport yang sangat "efisyen" dan "cover" semua kawasan la sebab tu kita kena ada kereta. Menteri tak apa. Elaun kereta ada. Jalan jem polis ada nak iring. Kita kena redah jammed. Minyak habis macam tu je. Tol lagi. Malaysia ni kaya dengan tol. Kejap kejap tol. Dah la tol mahal.

Makanan kawasan tempat kerja selalu mahal. Makcik penjual pun nak untung. Dorang pun nak hidup. Bukan kita je. Dorang pun ada komitmen. Diorang pun ada tanggungan.

Masak dekat rumah bawak bekal. Kalau pegi kerja tak jumpa matahari balik pun tak jumpa matahari, sempat pulak masak? Menteri tak apa, balik bibik dah siap masak. Makanan dekat kedai pun boleh tahan harga.

Masa belajar kita belajar tapi buat hutang. Masuk kerja dapat gaji kena bayar hutang ptptn dan mara tu. Tak bayar kena pulak blacklist. Dan dikata pandai pinjam tapi tak bayar.

Barang keperluan bulanan tetap kena beli. Dan barangan dah tak murah. Tunggu sale beli. Tak pun kedai biasa. Habis jimat dah.

Duit belanja kena hulur dekat kampung lagi. Kena tolong adik beradik dan parents. Ada sesetengah parents memahami.

Yang mana masak sendiri, belanja dapur pun sekali pegi pasar, sekejap je RM50 setel. Sayur ayam ikan bawang rempah segala lain lagi tak larat nak list. Silap-silap cecah RM200.

Kalau dah kahwin, pampers lagi susu lagi baju anak lagi. Kalau lelaki kena kira nafkah untuk isteri lagi. Kalau breastfeed jimat. Susu free Allah kasi. Tapi tak semua orang lapang rezeki bab susu.

Kalau tak kahwin lagi, nak kumpul duit nak kahwin. Pakej kahwin pulak makin mahal. Semua pun nak hidup. Semua pun perlu duit. Nikah je terus boleh. Tak payah pakej-pakej ni.

Haihh tak tau nak cakap ape. Semua pun perlu duit. Dan semua pun dah mahal.

Belum masuk lagi insurance nyawa. Insurance hayat. Insurance medikal. Pakej pun boleh tahan harga dia.

Belum masuk sewa rumah. Tuan rumah pun nak untung. Mesti la sewakan mahal. Sewa murah ada. Tapi jauh. Bukan ke dah libatkan cost transport? Masa? Kita sehari ada 24jam je.

Tak tahan menyewa. Bayar dekat orang tapi bukan rumah kita. Beli rumah. Beli rumah subsale kena ada deposit. Rumah baru kena sedia jugak duit. Rumah makin mahal. Rumah murah ada tapi jauh jugak. Tunggu rumah PR1MA? Macam tak nampak bayang lagi pun? Apply dah lama.

Kereta pun. Beli paling murah. Myvi Viva. Terbaru Axia. Sebab katanya jimat minyak. Tapi kalau dah kahwin, anak dah ramai, muat pulak kereta compact ni? Anak sorang boleh la lagi. Anak 3 4?

Eh lupa masuk. Taska anak pun mahal. Belum pre-school. Yuran kemain. Sorang anak boleh la. Dua 3 anak? Zaman dulu semua murah je. Sekarang semua mahal.

Tu belum cerita kes-kes emergency yang memerlukan korek saving. Yeah lupa lupa saving. Gaji kena simpan saving. Harapkan KWSP semata masa tua memang tak la. Kerja gomen ada la pencen. Kerja swasta ada apa? Masa muda la kena simpan untuk hari tua. Invest sana sini. Tak ke gitu?

Tak apa. Menteri cakap BR1M ada cukup setahun. Boleh buat macam-macam.

Public transport pun efisyen. Company pun stock dekat je dengan LRT.

Ha lagi satu kerja tak boleh memilih sangat. Mana dapat tu kena la terima je ye dok? Tak kira la jauh ke dekat sebab ada LRT.


Update :

Ok yang ni kelakar. Gaji menteri 6.5k tak cukup sampai kena ikat perut. Tapi gaji 2.5k cukup dan suruh berjimat cermat. Ini lawak ke apa? Gaji RM 6500 lagi kecik rupanya dari gaji RM 2500.





Ok bai!

Thursday, July 10, 2014

Jangan tau sedap je!

Assalamualaikum.

Sejak Qaireen dalam perut lagi. Aku banyak study pasal baby, development, milestone, breastfeeding, babywearing, gentle birth dan segala. Google cari ilmu. Tak mengharap orang lain sangat. Kekadang aku bengang dengan certain mak-mak ni yang terlalu Spoonfeed. Terlalu bergantung dekat orang lain untuk tanya. Sikit-sikit boleh la tapi jangan sentiasa. Lepas tu bila orang dah share ilmu tak nak ikut. Buat ikut kepala sendiri. Dah tu buat apa tanya. Lempang kang!

Then ada segolongan mak-mak ni senang je jawapan,

"Saya baru anak first. Saya tak tau apa-apa pun"

Habis tu masa first time engko bersama suami engko sape pulak ajar? Boleh pulak belajar sendiri khen. Lepas tu bersama tau. Sedap tau. Tapi tang anak tak tahu. Asyik-asyik jawapan sama. Boring. Sebagai mak, kita kena cari ilmu. Google. Semua ada. Kalau bab penyakit jangan duk tanya orang sangat. Sakit orang tak sama. Sakit pergi cari doktor tanya sakit apa.

Kalau malas google masuk la support group dekat facebook ada melambak. Tapi jangan pulak asyik tanya manjang. Study la dulu kakak-kakak adik-adik oi. Tension betul semua nak tanya siap tanya macam ni,

"Saya rasa perut berangin tak sedap badan asyik meloya, adakah saya preggy?"

Aduhh! Rasa nak hantuk kepala orang tanya tu dekat dinding. Mana la orang tau engko preggy ke tidak. Kalau ko rasa ko lepas dalam, ko rasa deria rasa ke enam ko kata ko pregnant, pergi beli UPT Test Kit, kencing dan test tengok ko pregnant ke tidak. Kalau tak puas hati pergi klinik terus. Setel. Ni tak. Ko tanya kat facebook group macam orang tau aje badan ko macam mana. Masalah betul!

Independent la sikit korang. Dah jadi mak dah pun. Haihhh.

Sekian,
MAK YANG BENGANG TENGOK MAK YANG TAK NAK USAHA CARI ILMU NI.









ok bye!

Friday, June 27, 2014

Persoalan yang mak mengandung selalu tanya

Assalamualaikum.

Lama dah aku tak merepek dekat blog ni. Tapi hari ni terlebih rajin jugak nak tulis. Gigih cari laptop dan on. Update guna phone memang berjanggut la kan nak type. Kah kah kah.

Cerita dia macam ni. Aku kadang sampai letih nak jawab persoalan mak mengandung yang terlampau takut nak makan ubat tapi tak sehat. Dah bagitau boleh pun takut. Takut effect kandungan katanya. Ye ye memang ada certain ubat effect kandungan, tapi benda basic macam Strepsils, Panadol, Gaviscon etc tu boleh tapi berlimit ler. Jangan la pergi sekali hadap melambak. Mak tak mengandung pun effected laaa. Aigooo.

Ok. Meh sini nak tolong korang, mak/ibu/mummy to be yang mengandung anak first yang takut takut makan ubat sebab takut effect kandungan. Semua yang aku update ni berdasarkan nasihat doctor aku sepanjangan aku preggy dulu. Bukan main tibai je makan tahu? Apa pun tanya doctor. Yang pakar puan la tapi. Doctor biasa kadang dorang tak alert. Macam ubat selsema seeloknya ibu mengandung tak boleh makan.


1. Strepsils
- Kalau dah sakit tekak macam suara Ella jadi nya tak pun suara Awie, lepas minum air masak bergelen-gelen 3 liter sehari pun tak surut sakit tekak tu, makan la Strepsils sebiji dua ke sehari. Tapi jangan pulak tak minum air. Air penting untuk tekak. Selain tu air penting untuk ibu mengandung. Tak cukup air tu yang kembang sana sini. (nanti update lain pasal air masak) Sakit tekak masa mengandung tu biasa la sebab kita kurang air.


2. Panadol Actifast
- Orang biasa pun kalau overdose Panadol tak elok. So mak mengandung boleh makan. Tapi berlimit. Maximum perday 2 biji sahaja. Tapi aku pun takut jugak. So aku ambil sehari sebiji je bila betul-betul perlu kalau kepala dah weng, pening, sakit kepala sangat-sangat. Kalau pergi klinik pun dorang kasi Paracetamol. Sama je macam Panadol.


3. Gaviscon
- Masa 3rd Trimester pregnancy aku dulu memang ketara sangat pedih hulu hati (heartburn). Rasa tertusuk-tusuk hati perut segala. Pergi klinik tanya doctor boleh ke makan Gaviscon. Dia cakap boleh. Even belakang box Gaviscon tu ada tulis safe for pregnancy. Tapi apa pun limit. Sebiji sehari ke. Jangan bantai 4 5 biji sehari. Tu gila nama nya.



4. Virgin Coconut Oil (VCO)
- VCO ni elok diamalkan masa 32weeks onward. Untuk memudahkan bersalin orang kata. Selain makan, yang VCO liquid tu leh guna untuk urutan Perineum (Perineum Massage) *sila google eh. next update try update pasal ni jugak*



5. Ubat batuk herba - Prospan
- Ubat batuk paling safe untuk makan masa preggy. Prospan. Sebab dia herba satu. Pastu tak ada alcohol. Tak mengantuk. Dan even baby pun doctor akan kasi ubat ni kalau batuk. Tapi apa pun ingat -- limit. Jangan overdose pergi tibai 1 botol minum. Hahah.

Haaa ape lagi eh? Selain tu Air Barli bagus untuk mencuci kencing kotor. Ibu mengandung ni selalu kena UTI. So minum la barli untuk bersihkan kencing kotor selain yang paling utama minum 3L air masak. Jangan malas nak minum air masak.

Emm. Last. Aku tak minum susu sebab tak suka, tapi atas nasihat doctor aku consume Pil Calsium - Calcium Lactate. Susu yang aku boleh go hanya susu Anlene kotak Chocolate. Dan please kawan-kawan -- jangan la minum Anmum. Terlalu tinggi gula. Sebab tu ramai ibu mengandung kena kencing manis masa preggy selain berat badan naik mendadak macam kena pam pam pam. Pastu merungut susah turun berat badan.

Eh jap lupa lagi satu.



6. 100 Plus
- Agak-agak badan terlampau lemau or kurang tenaga/dehydrate bagai semua, boleh je tau minum 100 Plus. Tapi dengan syarat, bagi hilang gas dulu. Pastu lagi pun ada 100 Plus yang tak ada gas kan.

Pregnancy bukan bermakna NO to everythings. Ada certain yes. Tapi kena la kaji dulu. Macam Air Kelapa la (or coconut shake). Dari 2nd trimester actually dah boleh minum pun. Alhamdulillah baby lahir tak ada kerak dekat kepala.

Ok. Sekian. Bye!