Showing posts with label Family Our Love Nest. Show all posts
Showing posts with label Family Our Love Nest. Show all posts

Thursday, December 7, 2017

Rainbow Baby - Due Date (Part 1)

Assalamualaikum,

Lama sangat aku pending post ni. Tak cukup masa nak mengarang. Sebab setiap minit setiap saat tu terlalu berharga untuk aku sia-siakan. Aku pilih untuk spend masa aku dengan orang-orang yang aku sayang.

Pendekkan cerita, aku nak story pasal due date aku ni. Dan reason aku tak inform dekat FB or IG or Tweet pasal pregnancy aku. Cuma last-last nak beranak tu kantoi kat FB dan IG sebab Jabbe upload gambar maternity shoot. HAHAHA. 

Kat twitter aku ade countdown tapi dengan versi aku sendiri. Dah hujung sangat baru la aku start story dengan Ezan Idma. Sebab Ezan nervous nak kena Induce. Last-last kami beranak sama date. HEHEHE.

Reason aku tak inform orang, sebab aku tak nak pening kepala bila orang sibuk tanya -- bila nak beranak, bila due date. Sebab aku akan jadi stress. Macam zaman beranak Qaireen dulu. Cukup stress dengan maternity leave tinggal sikit sebab ambil cuti awal. Office dulu tak ada option cuti awal melainkan ambil maternity leave awal. Mujur office kali ni boleh guna option long term sick leave. 

Sebab kali ni instinct aku kuat mengatakan aku akan beranak lepas 14th August 2017. Ye lah, aku guna OPK untuk TTC baby kali ni, so aku tau exactly bila tarikh subur tu. Day21 baru subur. Mana nak sama concept LMP yang ambil Day14 as tarikh subur. Tapi doctor akan follow LMP untuk due date dan monitor aku closely masa hujung-hujung tu. 

Bila start surge nak beranak tu, aku rasa 16th August kot aku call kawan aku, Suhaila. Dia tanya apa instinct aku. Bila aku feel baby nak keluar. Aku cakap malam nanti kot. Ye ye je malam nanti. Padahal masa cakap tu sikit pun tak confident baby akan keluar soon.

Setiap hari dalam minggu aku surge tu aku berharap baby keluar tapi buat relax je. Tak ada kalut macam dulu nak cepat-cepat pergi hospital. Just monitor baby movement dan ambil timing gap surge tu guna apps kat phone. Dan of course kena kerap jumpa doctor Gynae aku, Dr. Idora. Tiap 4 hari kena buat appointment jumpa doctor.

Aku surge seminggu. Start dari 12th August 2017 (leaking ketuban dan bloody show) sampai la 18th August 2017 (ketuban pecah dengan bunyi POP -- ada story jugak nak cerita nanti) dan beranak 20th August 2017.

Sepanjang pregnancy kali ni, Ezh yang tahu banyak story. Walaupun dah dekat 20weeks jugak la masa tu Ezh tahu, tapi sampaikan setiap hari dekat beranak tu memang aku update Ezh je. Terima kasih Ezh.

Dan of course Kak Nadine Ghows harus tahu update-update ni. Aku ke kelas hypnobirthing dengan Kak Nadine dari awal pregnancy lagi. So start simple exercise, practise breathing dan calming technique dari awal pregnancy. Aku ada jumpa Dr. Twink Lim chiropractor untuk adjust alignment badan semula jugak. 

By the way, ni la listing Due Date aku itu.

Last Menstrual Period Date = 28th October 2016
Estimate Due Date (LMP) = 4th August 2017 

First Scan Date = Tak ingat la pulak
Estimate Due Date (Scan) = 10th August 2017

Ovulation Date = 21st November 2016
Estimate Due Date (Ovulation) = 14th August 2017
** Ovulation Date Test guna OPK. Nanti story jugak pasal TTC ni
** EDD Ovulation check dari website www.countdowntopregnancy.com


Baby Born Date = 20th August 2017


So..
If ikut LMP, aku beranak 42weeks 2days 
If ikut Scan, aku beranak 41weeks 3days
If ikut Ovulation, aku beranak 40weeks 6days

Jadi aku nak ikut yang mana? HAHAHA


Pagi tu tak boleh tidur langsung ingat nak beranak dah. HAHA
Gap Surge kemain dekat-dekat.

On the way ke hospital elok je surge.
Sampai hospital terus menjauh surge tu.


Start dari 18th August ni aku tak daya dah nak timing surge.
Menyampah teruk dekat phone.

Orang panggil surge lama sangat ni Prodromal Labor then lepas ketuban pecah pulak tapi tak beranak lagi panggil Prolonged Labor.

Prodromal labor has a lot of names: pre-labor, false labor, latent labor. It's basically defined as contractions and/or other labor signs that begin much in the way that traditional labor does, but that do not result in the birth of your baby. (read here)


Prolonged labor, also known as failure to progress, occurs when labor lasts for approximately 20 hours or more if you are a first-time mother, and 14 hours or more if you have previously given birth. A prolonged latent phase happens during the first stage of labor. (read here)



Braxton Hicks : since 33weeks
Prodromal Labor : 12th August 2017 - 18th August 2017
Early Labor : 18th August 2017 - 20th August 2017
Transition : 20th August 2017

Ok bye. To be continue . . .

Tuesday, April 12, 2016

Miscarriage dan D&C ERPOC di Hospital Umra Shah Alam

Assalamualaikum.

Ps : entry ni mungkin sangat panjang sebab serupa diary dah dan masih fresh dalam otak.

Tudia. Entry beranak Qaireen pun tak publish lagi. Entry miscarriage second baby up dulu. Sebelum aku malas dan lupa baik tulis cepat.

Alhamdulillah, kitorang dapat tahu kitorang pregnant second tahun ni. Tapi tahun ni jugak la baby second ni kembali ke syurga lepas dipinjamkan selama 3 bulan dalam uterus aku.

Bukan nak merahsiakan walaupun memang ingat nak diam-diam aje kali ni sampai beranak, tapi sejak 8 weeks scan dah tak sedap hati. Baby terlalu kecik dan heartbeat terlalu lemah. Masa tu aku doa moga baby survive dan kuat.


28th March 2016
Alkisah masa 28 March, masa minggu 12 weeks tu aku rasa cramp perut yang rasa dia sama exactly masa aku cramp masa pregnantkan Qaireen masa 7 weeks. So aku try ignore sebab pikir sama macam Qaireen kot and malas pikir banyak. Ipin ajak pergi klinik aku cakap, "Ala tak ape la. Esok aje la kot."

Malam tu tidoq je la malas pikir and esok tu pulak rasa letih dan perut memulas. Kiranya 29 March aku kerja berulang toilet je pee and poo. So hari tu aku pun makan banyak sayur hijau and ulam. Kot la pikir tak cukup folate and acid folic.

30th March 2016
30 March, pagi tu dekat office aku sumpah tak larat. Perut memulas aje dan cramp. Jalan sikit semput penat. Dah la malam 29 haribulan tu Qaireen tak tidoq sangat sebab batuk. Dan 30 March tu berderet meeting. So 5:30 petang tu ontime aku keluar office. Walaupun meeting tak habis lagi. Sebab nak bawak Qaireen ke klinik and aku rasa tak selesa. Tak kan nak annouce satu office kot aku tak selesa kan.

Masa masuk kereta petang tu, aku rasa basah sangat dekat spentot masa tu. Cakap kat Ipin, then kitorang balik je la rumah. Sampai je area rumah, ambik Qaireen dari taska then balik rumah. Rest kejap then terus solat. Aku terlupa kejap pasal rasa basah tadi tu.

Then masa nak sesiap keluar nak bawak Qaireen ke klinik sebab batuk tu, aku ke toilet and terkejut badak tengok ada darah and masih bleeding. Memang terperanjat sangat la kan! Aku pun ape lagi, memang cepat-cepat la kan bagitau Ipin. Ipin muka memang dah berubah habis.

Kitorang both rasa hati tak sedap. Nak pegi hospital ke nak tunggu. Aku lagi la dah tak senang duduk. Aku mesej dekat group, diorang suruh pergi hospital. Aku tanya Ipin, Ipin pandang aku. Aku suruh Ipin call klinik Bahiah dekat rumah ni nak buat scan. Lagi pun memang check up pregnant kali ni dekat klinik ni. Klinik cakap nak tutup dah and suruh pergi datang esok je.

Engko ingat dengan bleeding macam tu boleh bertenang dan rela esok je baru tahu status apa yang jadi? Huhuhu memang tak lah! So aku pun kata kat Ipin try pergi Umra Shah Alam. Ikutkan tak nak pergi sebab aku pernah ada bad review dengan diorang tahun 2013 dulu masa pregnantkan Qaireen.

So malam tu terus decide untuk ke Umra untuk scan je. Ipin call dan doctor kata untuk emergency case baru scan dan entertain. Ipin kata la wife saya bleeding bla bla sekarang berapa weeks bla bla. Dan doctor yang available masa tu Dr.N********.

Sampai Umra terus ke kaunter reception tu cakap nak scan dan bleeding and nak jumpa doctor. Tunggu sekejap, then ambik blood pressure baru pastu baru jumpa doctor. Explain dekat doctor sikit. Dia tanya berapa weeks, check up mana, last scan nampak apa, pregnancy ke berapa, dulu beranak macam mana, dekat mana dan bagaimana etc. Rasa nak cepuk dah dia masa ni dok perlekeh hal orang beranak dulu. Lepas dah buat orang bengang tapi masih leh control lagi, baru la scan.

Masa scan je tu, 12 weeks sepatutnya ada rupa baby dah and heartbeat. Nah, baby bentuk terlalu kecikkkkkk sangat and no heartbeat. Kantung besar tapi dah crinkles. Bentuk dah tak sekata. Doctor ni confirm-kan yang memang dah miscarriage dan kena abort the pregnancy. Dia punya la suruh D&C malam tu jugak admit and esok buat prosedur.

Sambil dia explain tu ada la aku tanya soalan, boleh dia jawab sambil tinggi suara pulak tu. Dua kali pulak tu. Geram betul! Ingat lagi word dia. "Wait! Let me explain first then you can asked the question blabla", "Sekejap boleh?". Eh geram pulak aku. Aku bayaq hang ok memalam ni. Dah la punya jenuh dok tahan ayaq mata nak merambu keluaq nak nangis. Lepas dia explain beria tu aku cakap nak balik and tunggu naturally keluar baby tu. Doctor macam merengus la kan. Actually bukan taknak buat, aku nak try naturally dulu dan bertenang.

Nasib baik ada nurse dalam bilik doctor tu jugak dan nurse tu macam baik. Dia la macam calm kan aku. Lepas habis keluar bilik doctor tu memang aku merambu la ayaq mata and marah Ipin hahaha sebab aku kata dia tak jaga emosi aku. Tengah sedih memang merapu la cakap kan. Then lepas bayar bill, nurse bagi kad color orange suruh datang bila ready nak D&C. Huhu merambu kejap la ayaq mata lagi sekali kan.

Masuk kereta. Aku elakkan dari pandang Ipin. Aku tengok luar je. Sebab aku sebak and menangis. Malu aku kalau Ipin pandang. Hahah tah pape. Tapi memang Ipin tahu la aku nangis kemudian dia ambik tangan aku pastu cium tangan. Dia genggam kuat. Aku tau dia pun sedih and tak sangka diduga macam ni. Sambil tu kepala aku pening. Bukan pening sakit tapi sebab aku ni baru keje huahuahua masalah betul.

Malam tu memang nangis saja la aku. Mengadu dekat group, diorang cakap Allah duga aku sebab aku mampu lalui. Tapi masa tu emosi tak stabil kan. So aku macam kata susah la nak terima. Tapi memang aku nyata silap la.

31st March 2016
Esok tu, 31hb March kitorang memang ada check up dekat klinik Bahiah. So aku decide nak MC je hari tu untuk check up. Ipin pulak ambik EL hari tu. Untuk check up tu, aku pegi lewat petang sikit sebab pagi tu memang tak selesa dan bleeding saja non stop. Masa kat toilet lepas pee sure akan ada cebisan kepingan darah. Malam sebelum ke Umra tu pun ada keluar cebisan darah lepas aku pee. Dan masa ni aku memang dah redha and pasrah. Betul kata diorang. Allah duga dekat orang yang mampu.

Dekat klinik Bahiah, aku kat kaunter tu cakap nak check pregnancy tapi saya rasa saya dah miscarriage. Masa ni aku dah cukup pasrah dan redha. Kiranya sampai tengah hari, hari tu je aku nangis lepas tu memang tak nangis dah. Aku explain dekat doctor apa yang jadi etc semua dan doctor minta untuk scan tengok. Dan Dr.Bahiah cakap ye memang dah miscarriage.

Aku tanya pendapat doctor boleh ke tunggu turun sendiri dari D&C. Doctor kata boleh tapi 2 minggu je dan if tak turun jugak kena D&C. Aku ucap thanks dekat doctor dan rasa lega. Lebih calm dengan Dr.Bahiah ni instead Dr.N****** dekat Umra tu. Menyakitkan hati betul! Dr.Bahiah bagi MC 2 hari.



8 weeks fetal pole seen, single sac, heartbeat slow.
12 weeks not growing well.



1st April 2016
Tapi esok tu, 1hb April aku ke office half day settle apa yang patut, jumpa team lead dan dia suruh cuti 2 weeks unpaid leave untuk rehat. Dah ko team lead pun. Baby tak keluaq lagi pun kot. Tapi aku apply je la MC 2 hari tu dan unpaid leave 2 minggu. Malas cakap banyak sebab baru kerja kan. Aku bagi masa dekat diri aku sampai ahad untuk turun sendiri or else pergi la D&C nanti.

Tengah hari balik dah balik rumah tengah tengok tv, nak pulak ke toilet. Pergi la toilet kan. Lubang toilet lak sumbat. Stress betul. Call la Ipin dan call pekerja Indon MKH untuk tolong tengok punca kenapa. Layan je la dia tengok lubang sumbat tu and simbah acid bagai sebab macam ada batu bawah tu. Then dia pun balik.

Ipin balik kerja, aku explain je la apa Nidan tu buat. Sambil dok tengok Ipin dok belek lubang air tu, tetibe bunyi pop keluar mengalir darah. Hahahah terkepit-kepit aku naik atas takut darah melimpah ke apa. Sebab toilet bawah tu sumbat nye pasal.

2nd April 2016
Sabtu 2hb April pulak siang layan diri pergi kaison punya sakan membeli belah then malam ke i-city. Konon jalan banyak akan buat cepat baby turun. Hahaha takat cebisan tu je la makin banyak. Ada jugak sambil tu google pasal D&C semua dan baca review bagai. Keputusan pun dibuat. Lepas punya pikir punya lama.

3rd April 2016 - 10:30 pagi
Ahad 3hb April, tengah hari tu dalam pukul 10:30 pagi kitorang hantar Qaireen ke rumah nenek dia. Seronok la Qaireen dapat melayan tengok mickey mouse dia. Huh! Then kitorang pun ke Umra. Memula nak ke Hospital Metro Klang, tapi tak jadi. Tropicana Medical Centre lak kemain mahal. Malas nak perabis duit dekat situ. So ke Umra la kami pagi tu. Sampai Umra dalam 11:30 pagi kot. 

Dekat Umra, sampai kaunter boleh tahan emosi jugak la. Aku cakap datang untuk D&C sebab nurse suruh datang dan ada jumpa Dr.N****** malam 30hb tu. Boleh pulak dia ni aku rasa pekak ke apa, tanya berapa weeks. Aku cakap la, "Saya 12 weeks, tapi datang untuk D&C dan dah jumpa Dr.N****** 30hb hari tu.". Adui sabaq lagi sekali bila dia tanya berapa weeks lagi dan aku terpaksa sedikit tinggikan suara baru la dia dengar and muka terkujat habis dan baru bagi no turn. Sabaq je la aku dengan tengah keadaan macam ni. Grrrr! 

3rd April 2016 - 12:10 tengah hari
By the way, no turn aku 0157. Masa menunggu tu dalam 10 number jugak la kot. Dalam pukul 12:10 temgah hari tu baru la sampai turn aku. Ambil blood pressure then explain dekat nurse. Tunggu balik dekat luar bilik no.6 tu untuk jumpa doktor. Dalam pukul 12:30 tengah hari jumpa doctor perempuan tu tah apa nama dia lupa pulak, explain la apa yang jadi bla bla bla tu ni tu ni la cerita then scan la perut lagi sekali dan doktor pun confirm kan yang memang baby not growing dah dalam uterus mummy. 

Sambil doctor tulis dekat kertas A4 masalah aku ni, baru dia cakap file aku hilang. I iz kslgfjhgwjfhwejfsdhsdjfhjsd apa kebenda ni?? Ye la datang malam 30hb March tu ada je file. Haishh! Mana boleh careless macam ni. So doktor tu pun kata la nanti diorang akan cari bla bla bla. Ok fine what ever pun file aku kena ada. Rekod aku kot dalam tu. Cuba la upgrade system sikit masuk PC tak ada la missing macam ni kan. 

3rd April 2016 - 1:00 tengah hari
Lepas jumpa doctor perempuan tu, doctor bawak ke bilik Dr.Rafi. Doktor berkali tanya betul ke nak buat hari ni bla bla double cas bla bla kenapa tak esok je. Eh dah pulak. Tadi doctor perempuan tu pun tanya tak apa ke double cas bla bla. Isk tension pulak mak! Aku cakap, "Ye doktor tak apa. saya willing bayar.". Doctor perempuan tadi ada cakap yang aku dah puasa dari semalam then doctor, "Laa kenapa puasa awal sangat. Macam ni la awak makan dulu sebelum pukul 2:00 petang kemudian makan antibiotik terus lepas makan. Pukul 4:00 petang awak check in ward, masuk ubat dan makan ubat dan pukul 7:00 malam kita buat prosedur ye. Pukul 10:00 malam awak boleh balik.". Aku pun ye la doktor pape je la janji cepat setel semua ni.

3rd April 2016 - 1:20 tengah hari
Lepas keluar bilik Dr.Rafi tu, nurse suruh tunggu sekejap sementara tulis borang untuk deposit dan bagi ubat antibiotik. Aku ni dah la nak kena kejar makan sebelum pukul 2:00 petang. So aku pun bagitau la dekat nurse tu, saya pergi makan dulu la. Nanti pukul 4:00 petang saya datang balik. Nurse tu cakap eh ingat nak kena admit terus. Kata la doktor suruh makan bla bla semua. Then nurse tu cakap dia habis kerja pukul 3:30 petang. Then dia pun bagi se-pack antibiotik yang aku kena makan nanti. Baik betul nurse tu. Tenkiu ye nurse. Tak tau nama jugak.

Aku dengan Ipin buntu nak makan mana. Aku demand nak Nandos dekat Aeon Shah Alam yang baru bukak tu. Ipin bebel kata nanti lambat la bagai tak sempat makan sebelum pukul 2:00 petang bla bla bising betoi Ipin ni. So tak jadi la pergi Nandos, makan dekat mamak tepi Umra tu je la nak cepat. Ambil lauk sotong,sayur sikit dengan nasi separuh. Makan cepat-cepat lepas tu telan antibiotik. Tengok jam pukul 1:50 petang. Hahahah laju jugak makan.

Lepas habis makan tu, Ipin tanya nak pergi mana. Aku cakap dengan selamba INDEX LIVING dekat Aeon Shah Alam. HAHAHAHAH. Nasib la Aeon dekat so pergi la kitorang ke sana sampai pukul 3:30 petang. Jangan ingat pergi sana tak shopping? Haha mesti la shopping. Dah la parking jauh giler dekat Jusco. Index Living lak side lagi satu. Menapak berjalan pun jenuh tahan sakit perut. Pasrah and lantakkan. Mana tau kot kot terkeluar sendiri tak payah D&C. Tapi mesti la tak keluar kan. Hahaha. Jadinya dekat Index Living tu membeli beberapa barang deco dan Laundry box. Buat card ahli Index Living *sempat lagi* then terus berkejar ke Umra balik. Sampai Umra ngam-ngam pukul 4:00 petang.

3rd April 2016 - 4:00 petang
Sampai Umra cakap dekat kaunter untuk admit tadi ada check up dan cakap nama bla bla semua. Tunggu kejap sampai nurse cakap doctor perempuan tadi panggil balik ke bilik dia. Then dalam bilik tu diorang masuk 2 bijik ubat dekat bawah tu untuk bagi ada mild contraction then kena makan lagi seketul ubat apa tah.

Lepas tu nurse bawak ke atas masuk ward 4 orang tu kejap sambil layan mild contraction dan tunggu pukul 7:00 malam nanti. Then pukul 6:30 petang kot aku ke toilet, tengok makin banyak darah semua menitik habis. Zzzz. Dalam toilet lepas pee tu, sekali keluar darah beku sebesar separuh tapak tangan jugak la ketulan darah dengan sebiji ubat yang dah masuk kat bawah tu tadi dalam toilet bowl. Aku pun kutip la balik dan letak atas tisu untuk tunjuk doctor.

3rd April 2016 - 7:00 malam
Dr.Rafi datang pukul 7:00 malam. Doktor tanya ok ke bla bla kata la ok je semua. Aku mintak Ipin tunjuk darah beku tu tadi dekat doktor dan doktor kata boleh buang je dan tak habis keluar lagi. Dan dia nak buat prosedur pukul 8:00 malam then aku balik 11:00 malam nanti. Aku kata ehhh doktor tak boleh, sebab nak kena ambil anak dekat rumah mertua dan mertua kerja esok dan rumah mertua dan rumah kami jauh juga bla bla semua. Tak nak aku pukul 8:00 malam. Nak setel cepat nak jumpa Qaireen. Doktor pun akur la pukul 7:00 malam buat prosedur. Alasan dia nak buat pukul 8:00 malam sebab takut D&C Erpoc tu nanti tak berjaya. Aku kata,"Saya yakin akan berjaya."

3rd April 2016 - 7:20 malam
Nurse tolak aku ke bilik OT naik wheelchair sambil Ipin ikut sekali. Sampai depan bilik OT, nurse dalam bilik OT suruh aku mintak maaf dekat Ipin semua. Awkward moment kejap salam mintak maaf dekat Ipin. Lepas dia cium dahi aku then gosok ubun aku, Ipin tunggu dekat luar. Aku disuruh baring atas meja besi OT tu. Doktor yang buat prosedur ni perempuan and punjabi aku rasa. Nasib baik bukan Dr.Rafi. Lega gila aku masa tu.

Dekat atas meja OT tu, diorang depa kan tangan aku. Sebelah cucuk branula sebelah lagi yang denyut jantung tu. Masa cucuk branula doctor tu silap cucuk sampai kena tulang dah aku rasa. Memang menjerit sakit ler kejap. Then baru diorang tukar tempat cucuk tu. Then tak lama lepas tu aku lelap lepas ubat masuk ikut branula tu.

Tapi kan, masa prosedur tu walaupun aku tak sedar dan bukak mata, aku macam dapat rasa diorang buat apa dan apa diorang sembang. Cuma aku tak boleh cakap je. Tak tau la mimpi ke betul kan. Lepas habis prosedur tu aku macam terjaga dah tapi macam lelap-lelap kepala pusing. Diorang tolak naik katil ke ward tadi tapi aku macam weng. Sampai ward, Ipin tengok aku sedar kot dia tanya ok ke. Aku angguk je la. Then lepas pindah ke katil ward aku macam sedar terus. Masa tu dah pukul 8:00 malam kot.


Lepas ERPOC sempat lagi wefie dengan Ipin.
Nasib baik ada mekap lagi haha. Walaupun hampir jadi kak limah.


Sikit sample yang boleh bawah balik. Blurkan takut geli lak


Sekejap je pun sebenarnya ERPOC ni dan lepas tu memang tak sakit pun dan aku macam eh ye ke dah setel ni? Cuma mamai kepala pusing tu lama la jugak. Sejam jugak kot. Then sebab masa dekat OT sebelum dorang buat prosedur dekat aku, aku mintak diorang kasi sample sikit untuk tanam. Diorang kata diorang akan bagi sikit je la sebab nak kena bawa ke lab apa semua. So nurse datang dekat ward masa tu bagi la sikit half botol kot ada.

Tapi tula, nurse tak bukak pun topi biru bilik OT kat kepala aku. Kena bukak sendiri hahaha. Then pergi toilet lagi sekali darah meleleh. Zzzzz. Pukul 9:30 malam macam tu Doktor Elly ke Ellin tah datang tanya ok ke apa semua. Aku kata la memang dah ok kepala pun tak pusing. Pukul 10:00 malam doctor N****** pulak datang. Aku pelik ape benda pulak lain-lain doctor ni dan kenapa doctor ni mai pulak dah.

Kira sebelum Dr.N****** datang aku dah tukar baju asal bukan baju hospital dan bertudung elok dah semua. Lepas tu nurse datang kata boleh discaj dan sediakan bill. Ipin pergi bayar bill kat bawah kejap then lepas dia naik atas, kemas-kemas sikit. Terus balik. Turun lift, ke kaunter ubat kejap ambik ubat, then keluar hospital then masuk kereta. Tudia la macam tak ada apa-apa yang berlaku pun kan. Cost sebab weekend dan Ahad RM2K++ sipi-sipi ke RM3K jugak la.

Type laju-laju. Penat gila mengarang entry ni. Patut la entry hari deliver Qaireen tak siap-siap haha. Penat nak ingat kronologi. So, ubat tahan sakit dan antibiotik aku habiskan untuk seminggu. Sekarang dah minggu ke 2 pantang. Dan minggu depan masuk kerja balik. Dua minggu cuti pantang ni unpaid oi! Tak apa la nak buat cemana dah baru kerja tempat baru.

Kesimpulan dia, ERPOC tak sakit. Ngeri kalau Kuret D&C tu. ERPOC jugak mahal kalau weekend T__T weekday pun mahal jugak. Apa pun semua mahai. Nangis. Doakan kami dapat baby baru lagi tak lama lagi. Amin

Mana info mia tu abaikan je la. Penat ingat nak bagi habis entry ni. Kiranya kalau tarikh hari ni aku masih pregnant dah 14weeks. Huhu


Ok bai!

- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, October 16, 2015

Sneek Peek : Lexis Hibiscus Port Dickson

Assalamualaikum.

Anniversary 3rd year last month punya agenda. Sneek peek dulu ek. Later akan full update.


Depan Lexis Hibiscus PD



Dalam bilik dekat pool private dan rasa tersangat la private
sebab tak menghadap bilik orang hihi



Ok Bye.

Monday, June 8, 2015

10 things to do in Japan

Assalamualaikum.

September 2013,
Aku pernah ke Japan. Tapi short trip sangat. Serius tak best sebab tak banyak tempat boleh visit dengar terkejar masa lagi. Masa pergi ni tak bawak Qaireen sebab dia kecik lagi. Tapi ada makhluk penyibuk tukang sibuk ni kata dia kalau pergi memana tak kan tinggal anak dia. HAHAHAHA. Hello, aku tak bawak sebab pentingkan kesihatan dia yang masa tu baru 3bulan lebih. Immunity tak kuat lagi. Macam la next time tak boleh bawak. Betul tak?

Ok skip part tak best tu. For me, Japan sangat best! Serius aku nak repeat balik trip hari tu dan kali ni nak pergi lama. Maybe 1-2weeks ke kan? Walaupun sekejap je pun masa tu, 3hari tak silap, terasa macam tak nak balik. Walaupun sampai cramp dan sakit kaki berjalan pressure diri sebab nak melawat banyak tempat, tapi puas walaupun tak la puas sangat sebab tak semua tempat dapat pergi.

Hahahah apa aku ni. Tak best tapi best. Puas tapi tak puas. Cakap pun dah pening. Dah jom ler menabung untuk repeat Jepun. Tak rugi pun repeat. hehe
















Cute image Source : Little Miss Paint Brush 

Ni gambar yang mana aku pernah upload dulu dekat instagram. Tak banyak gambar aku nak tunjuk kat orang. Yang lain simpan as kenangan kami. 

Tokyo Sky Tree

Gundam - Odaiba City

Mount Fuji - 5th Station
(Wishlist - checked!)

DisneySea

DisneySea

Odaiba

Senso-Ji Temple - Asakusa
Japan in Love - 260913-300913



Ok Bye! Rindu Jepun tahap teruk!
Nak update itinerary rasa macam malas. hewhew 

Thursday, April 16, 2015

Bukan review Yamaha LC135 vs Yamaha FZ150i

Assalamualaikum,

Aku bukan la tahu pasal motor pun. Langsung tak tau pape. Tahu naik motor jadi pembonceng aje. HAHAHAHA. Cuma ni nak cerita pasal motor husband aku sepanjangan kitorang dah 4 tahun couple ni. Tahun ni tahun ke 3 kawen la tapi.

Apa aku perasan husband aku akan tukar motor 4 tahun sekali. Bukan sesaje, tapi sebab ada problem. Aku tak la tahu problem apa sangat. Noob motor k. Jangan tanya aku. Tapi selama 8 tahun dia pakai Yamaha LC135 dengan dua motor berbeza, both problem lain-lain. -_-

Motor LC135 special edition kata Ipin yang first colour kuning tu, dia la mekap beria. Memang stylo habis la masa UMP dulu tengok motor dia ni. HAHAHA. Aku sempat naik tak sampai setahun pun. Motor tu problem ekzos kebenda macam rompong-rompong. Aku rasa macam elok lagi tapi dia gedik nak jual. Sukahati la Ipin. Aku tumpang je.

Then jual yang kuning tu beli LC135 yang putih baru pulak. Masa ni tengah praktikal 2011. Tapi motor ni teruk la kena lenjan ulang alik Sungai Buloh-KL tiap hari sebab kerja dekat KL then pernah sekali accident. Masa awal tahun ni motor ni kerap semput. Tengah bawak motor pun enjin macam nak mati. Pastu macam tak laju. Tak tau sebab apa masa tu. Pagi-pagi pun kadang payah nak start.

Last sekali dia buat masalah masa awal bulan March 2015. Ipin otw balik dari Bangi nak ambik aku dekat rumah dekat Sungai Buloh nak pergi kerja, Motor mati terus dekat Tol Ebor. Tak boleh start langsung. Tak hidup pun. Jauh lagi okay Ebor nak ke rumah. Sangat jauh!

Nasib baik la ada orang baik hati tolong towing sampai Shah Alam. Pastu orang tu nak pergi tempat lain. Aku masa tu contact Ipin tak tau nak buat apa lagi. Then ada orang tolong lagi towing sampai Bukit Jelutong walaupun orang tu nak ke Puncak Alam jugak arah rumah kitorang tapi motor dia berat. Ipin tak nak susahkan. Then Ipin panggil adik dia, Aizat tolong towing. Nasib baik lagi kebetulan Aizat cuti dekat rumah Mak. Aizat pun datang la then Ipin towing motor sampai ke rumah lalu Jalan Batu Arang (Jalan Mokhtar Dahari).

Siapa yang lalu jalan ni tau la macam mana bahaya jalan ni. Bottle neck dan naik turun bukit dan lori banyak. Dah la David Teo gedik buat cerita hantu Jalan Puncak Alam ni. Bongok betul. Nasib baik lagi kejadian ni masa siang. Huhuhu. Dah la sepanjangan jalan ni ada lalu tempat Altantuya kena bunuh. Hampes!

Nak jadi cerita balik rumah pun motor tak start. Pergi bengkel A, bengkel B pun diorang tak tahu punca. Sampai la jumpa bengkel C ni. Rupanya sebab minyak tak turun dekat karburetor. Sengal la! Ye la motor dah 4 tahun umur dia. Dah pulak lenjan macam hape. Walaupun selalu service tapi dah takdir dia letih jalan jauh. Ipin pun malas nak repair motor tu. Then dia decide jual je la motor LC135 putih dia tu dan beli Yamaha FZ150i putih pulak.

Moga motor baru ni berkhidmat lama sikit. Letih la asyik tukar motor. Memula naik motor ni rasa awkward sebab tinggi sikit dan tayar besar sikit kan dari LC135 tu. Pastu laju sikit. Then lama-lama rasa ok dan selesa. Kadang je la sakit pinggang sikit sebab motor ni menunduk sikit kan. Aku tak bagi Ipin beli motor laju-laju sangat. Bahaya la! Motor kali ni kami pasang box. AGAGAGAGGA aku boleh sandar bebila aku nak. Syoookkk ooo!

Ni la kehidupan di KL. Ulang alik Saujana Utama ke KL. Aku kadang office dekat Bangsar kadang kena pergi Damansara Height. So kena la lalu Plus Highway. Ipin pulak dulu office dekat Megan Avenue 1, then Menara Perak. Sekarang dekat Sungai Merab, Bangi/Kajang tu. Jimat sikit naik motor ni dan cepat sikit sampai. Kesian Qaireen tunggu lama dekat Daycare. Kalau naik kereta bercinta la nak balik. Nyampah laaa!

Btw, tahun depan pengsan laa masa bulan March. Roadtax motor dengan kereta serentak bulan March. T___T Ni pun roadtax insurance kereta tak renew lagi. Kami tak ada bonuss tahun ni. Harap gaji je laa. Duit kutu dah perabis benda lain pulak dah. Adeh.

Oh ya lupa, FZ ok la jimat la jugak minyak. Kami kan travel jauh gilos.


Motor FZ150i masa first day tengok dekat bengkel

LC135 Putih yang 4 tahun berkhidmat

LC135 special edition yang habis Ipin mekap masa zaman Uni dulu

Masa pergi bengkel ambik ape tah ternampak LC135 putih ni. Huk. Kesian tengok dia togel macam ni.
Rasa nak nangis :(

Hello FZ150i. Welcome home. Selamat menjadi sebahagian famili our love nest.
Moga berkhidmat lama okay?


Review Yamaha LC135 dengan Yamaha FZ150i kot nak baca dekat click sini.
Review enjin motor Yamaha LC135 dengan Yamaha FZ150i click sini.

Ok bye!

Sunday, December 21, 2014

Resepi Ayam Grill Ala Nandos

Assalamualaikum,

Tak ingat bila buat ayam ni. Tapi gigih Ok membuat dan menjadi. Sedap oi. Korang pun kena jugak try buat sekali. Sure nak lagi la.

Aku try buat ni mix resepi dari blog-blog ni, alter sikit mana yang best pastu buat. Macam butter aku guna olive oil macam tu. Pastu guna sos Extra Hot Peri-peri.

Hantam je la resepi ni korang asalkan menjadi, kenyang perut suka hati. Hehe





Resepi Ayam Grill Ala Nandos
Bahan-bahan
1/2 ekor Ayam - leg dan kepak (buang kulit)
4 camca besar Olive Oil
4 ulas Bawang Putih
10 biji Cili Padi Merah
1 camca besar Paprika
1 camca kecil  Oregano
1 camca kecil  Garam
1/2 camca kecil Black Pepper
1 camca besar Sos Cili
2 camca besar Madu
1/2 inchi Halia
4 camca besar Extra Hot Peri-peri Sauce

Cara-cara
1. Ayam cuci bersih, buang kulit
2. Campur semua bahan kecuali ayam, blendkan sampai halus.
3. Tuang hasil blend ke atas ayam, gaul rata then perap ikut kesukaan korang. (1 jam, 1/2 hari or semalaman. Terpulang)
4. Alaskan dulang untuk bakar ayam dengan aluminium foil. Susun ayam yang dah diperap atas dulang)
5. Panaskan Oven dengan suhu 170-200C selama 10-15minit.
6. Bakar ayam dalam masa 15-20 minit pada suhu 170-200C ikut kesesuaian oven korang jenis macam mana,
7. Kalau still tak masak, bakar sampai masak. Adjust masa mungkin tambah lagi 10-15 minit.
8. All the best. 



Resepi Potato Salad
Bahan-bahan
3 biji Potato
1 camca kecil Garam
1 camca besar Mayonis
1 camca kecil Black Pepper

Cara-cara
1. Stim potato sampai separa lembut.
2. Grill potato sikit sampai garing sikit.
3. Angkat dan ketepikan dalam bekas. Then gaul dengan garam dan black pepper.
4. Gaul dengan mayonis lepas tu boleh hidang.




Reference : Tiffin Biru, Life of Lady Ell, Shiawase Mrs Bangpek.



Monday, November 24, 2014

Spicy Chicken Wrap

Assalamualaikum

Selalu pening fikir nak makan apa malam-malam. Al-kisah ada beli wrap ni, terus fikir ok la kita ber-wrap chicken. Perap ayam bagai dalam homemade sambal. Relax-relax dulu 20 minit then grill ayam spicy tu.

Yang bagusnya makan eat clean ni cepat kenyang. Ai laike it. Sayur ada. Ayam ada. Pastu minum air kosong secukupnya. Setel. Resepi yang mudah la kiranya.





Semua update hari ni entry tertangguh hahahahahah.

Ok bye.

Banana Pancakes with Chocolate Syrup

Assalamualaikum


Memula kononnya nak buat pancakes tanpa tepung tapi tak berapa menjadi. So masukkan tepung sikit, baru menjadi. Boleh la asalkan eat clean punya concept still ada untuk banana pancake ni. Strawberry masam manis dengan chocolate syrup buat tambah lagi sedap.






  Ok bye!

Tuesday, November 11, 2014

Resepi Overnight Oats #1

Assalamualaikum.

Untuk orang yang first time belajaq ni ok la kot? Tak pernah minum milk putih, tak pernah makan yogurt. Haha tak apa nak sihat. Kena cuba jugak.

Resepi Overnight Oats with Berries, Chia Seed, Dark Chocolate and Muesli

Nampak tempting kan? Kah kah kah presentation tu penting. 


Resepi : http://www.buzzfeed.com/samimain/overnight-oats-recipes-to-restore-your-faith-in-breakfast

Ok bye!

Blackpepper Chicken Grill with Paprika Veggies

Assalamualaikum,

Dah berhari hari sebenarnye eat clean tapi tapi tak sempat update. So ni sekadar update untuk future reference. Gittew la cerita nye.




Ok Bye.

Friday, November 7, 2014

Korean Mushroom Veggies Omelette with Tempe

Assalamualaikum,


Gigih tak gigih punya nak buat egg roll love love ni. Tutorial tengok je la kat youtube ni kalau ada sesiapa nak tanya cara nak buat. Haha. Link tutorial egg omelette love shape.






Ok Bye.

Wednesday, November 5, 2014

Honey Grilled Chicken

Assalamualaikum,

Dinner semalam Honey Grilled Chicken. Gigih pergi Jaya Grocer dekat Bukit Jelutong dari Saujana Utama semata-mata nak tau Quinoa ada jual dekat situ tak. So ada. Tunggu gajian pergi beli. Sebab harga dia boleh tahan. Hehe. Next target nak pergi Urban Fresh dekat Setia City Mall dengan Cold Storage. Nak survey harga dan barang apa ada dalam tu.


Sedap kemain aku masak. Gittew
 

Jom kita tengok malam ni ada mushroom lagi ke tidak. hehe.


Ok Bye.

Tuesday, November 4, 2014

Chicken Mushroom Paprika

Assalamualaikum,

Day 1 Challenge aku dan husband nak eat clean katanya. So nah. Bajet ala-ala restoren gittew. Chicken Mushroom Paprika untuk dinner.


Ni kengkonon nak test try hari sabtu hari tu. Grill Ikan Tenggiri with Grill Potato.

Nasi kena ada oi. Tapi segenggam je la. Nasi Mickey Mouse. Nasi sikit lauk dan sayur banyak. Air masak pun kena banyak. Dan kita burn dengan simple workout sebelum tidur. Tak sabar nak perut selim melim. hehe


Ok bye!

Friday, July 4, 2014

About Us

Assalamualaikum,

Ini adalah cerita Family Our Love Nest.



Aku; Huda Luna wife Ariffin Hussin. Both 20s. Sorang 29/01/8x, sorang lagi 29/09/8x. 
Tahun sama. Sweet kan kitorang? Ekekeke. Tapi aku la lahir dulu masalahnye sekarang. 

Ohh lupa. Kitorang belajar sama. Sekelas. Tapi dia senior aku. Kenapa dia senior?
Sebab dia masuk diploma dulu, aku dari matrik.

Dah kahwin Empat Tahun. Ada anak perempuan comel sangat, nama dia Qaireen Nisrina
Panggil kami -- Mummy Daddy. Adik Qaireen lambat lagi. Jangan tanya bila. Amaran ni! 

Aku; Full Time Working Mom (FTWM). I am superMAK. 
Kerja bidang IT (walaupun tak minat pon ha). 

Husband aku; superAYAH, superhusband. 
Terpaling complete, awesome, handsome, sempurna, pelengkap untuk aku. 
Pun kerja bidang IT (memang dia minat ni)

I LOVE YOU till Jannah! 

Sebab tu dapat anak comel macam K-POP. HAHAHA. 
Daddy dengan anak macam ctrl+c ctrl+v. Mummy dah macam orang lain. 
K bai. 

BTW aku ni garang. Dan memang super garang. 
Remember! Jangan coba cari pasal. 




Nama dia, Qaireen Nisrina 'Ariffin. Our daughter. 
Nama glamour hashtag instagram, #babyQNA
Lahir dekat Hospital Pusrawi KL dengan Dr. Noorfidak Samsudin
Method kelahiran -- Emergency C-section. 
Lahir 4 Julai 2013, 8:43 pagi
Berat, 3.325kg. Panjang, 53cm. Head, 34cm. Blood type, O+. 

Progress bulanan Qaireen. 
0 month - 53cm, 3.325kg 
1 month - 59cm, 5.2kg 
2 month - 64cm, 6.3kg 
3 month - 55cm, 7.0kg 
4 month - 66cm, 7.9kg 
5 month - 70cm, 9.3kg 
6 month - 71cm, 9.6kg 
7 month - 72cm, 10kg 
8 month - 72cm, 10.2kg 
9 month - 73cm, 10.8kg 
10 month - 74cm, 11.2kg 
11 month - 75cm, 12kg 
12 month - 76cm, 13kg 
13 month - 78cm, 11kg 
14 month - 80cm, 12kg 


Monday, January 20, 2014

Our Love Nest : Travel-log

Assalamualaikum.

Sepanjang kami kahwin ni. Boleh kata banyak jugak tempat dah pegi jalan walaupun tak ada la banyak mana pun.

Travel-log 2012
1. Cameron Highland (honeymoon)
2. Penang
3. Nusajaya, Johor.
4. Yong Peng, Johor
5. Sungai Petani, Kedah
6. Ipoh, Perak
7. USS, Singapore
8. Johor Bahru, Johor
9. Port Dickson, N9
10. Kuantan, Pahang
11. Batu Pahat

Travel-log 2013
1. Penang
2. Sungai Petani, Kedah
3. Ipoh, Perak
4. Cameron Highland
5. Kota Tinggi, Johor
6. Tokyo, Jepun
7. Melaka
8. Port Dickson, N9
Travel-log 2014 belum bukak buku lagi. Dok berangan nak pegi Jepun or Melbourne tahun ni. Tengok la mana rezeki yang datang dulu.

Even short period vacation kira travel-log bagi aku. Dan tak semestinya kena pegi obersea kan.


Note : Entry dari dayre yang dah basi tu http://dayre.me/hudaluna/WWdXzlx4dq
Ok bye!

Monday, November 5, 2012

2 bulan sejak aku terima nikahnya

MoshiMoshi!

Assalamualaikum.

Lama tak update blog dashboard blogger dah berubah pun tak tau. Shiannnnn.

Yes. Lagi 3 hari genap dua bulan kahwin tapi seketul habuk pun tak update blog. Apetah blog ni tak pun blog lagi satu. Yes. Kadang tu sebab malas. Tapi selebihnya, tiada masa. Busy. Working Housewife. Tak mudah. Tapi I boleh. Cuma kurang aktif online semua ni. Bila balik rumah fikir satu je. SATU je. Nak rehat dan tidur. Eh? Cakap satu apesal dua? Hahaha.

Tunggu la malam ni ke update la review sikit sikit. Ramai sangat tanya. Dah dua bulan kahwin baru nak story pasal kahwin. Hihihi. Tanya pasal kahwin je tak apa. Tolong jangan tanya bila nak ada baby la ape la. Soalan tu tak perlu kot tanya.

Oh ya btw siapa nak sewa baju nikah ke baju tandang ke bantal hantaran ke dulang hantaran ke payung lace ke tak pun order bantal hantaran ke guestbook ke wooden signage ke dipersilakan hihih.