Showing posts with label Resepi Kenyang Perut. Show all posts
Showing posts with label Resepi Kenyang Perut. Show all posts

Friday, May 8, 2015

Chef Husband

Assalamualaikum.


Sepanjangan cuti baru ni, Ipin take over dapur. Kemain ketung ketang lagi. Sekali siap masak, sedap oi. Potongan sayur kemain lagi cantik. Ayam grill punya lawa. Rencah punya la sedap. Tak sesia aku ajar dia masak dan sekarang dia lagi power masak dari aku and lebih rajin masak dari aku ni. Huhu. Senang kalau aku tak sihat ke ape dia leh take over dapur je pasni. Kadang aku malas nak masak, dia pulak rajin masak. Semalam Ayam Masak Kicap punya la kemain sedap sampai menjilat pinggan aku dibuatnya. Kah Kah Kah. Thank you sayang. Nanti masak sedap-sedap lagi. Kikiki

Rencah Spagethi Goreng Basah yang Ipin sediakan. Aku tukang kacau sampai masak je.

Sayur Campur Mushroom dengan Ayam Sambal Ipin masak

Ayam Grill Carbornara hasil ketung-ketang Ipin lagi


Hahaha ok bye!


I love you very much lah gini Ipin. ekekeke.
Nanti mintak resepi dekat Ipin pastu update blog.

Monday, February 23, 2015

Resepi Ikan Bakar Portugis

Assalamualaikum

Aku tak tau berapa round aku dah buat Ikan bakar portugis ni. Sebab nye memang sedap gila! Resepi ikut macam kak Azlita Masam Manis tapi size bahan-bahan yang letak tu main effect jugak rasa dia. Tiap kali buat rasa berbeza tapi still sedap dan akan repeat buat. Dekat rumah ni pun ada lagi 1 ikan Siakap. Maybe esok lusa buat kot lagi haha. Masa try dengan ikan Bawal tak umphhh sangat. Dengan ikan Siakap baru rasa terbaik! Resepi mohon bukak blog kak Azlita. Malas bukak, mai ai tepek sini resepi. Resepi Ikan Bakar Portugis Azlita Masam Manis.

RESEPI IKAN BAKAR CARA PORTUGIS
Resepi Oleh : Jennifer atau Gertrude
Rujukan : Jom Masak-Masak
Ayat dari blog Kak Azlita Masam Manis

Bahan-bahan

1 ekor ikan siakap
6 ulas bawang putih
1/2 cawan minyak masak
3 helai daun limau purut di hiris halus
garam dan gula secukup rasa
Kertas aluminium untuk membungkus ikan

Bahan Kisar

10 tangkai ciili kering - rendam dan kisar jadikan 3 sudu cili kisar
2 biji buah keras
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1 inci lengkuas

Cara-cara

Mula-mula kita sediakan dahulu minyak bawang putih. Ambil 6 ulas bawang putih. Tak perlu buang kulitnya ya, dengan kulit-kulitnya ini kita cuci ia bersih. Kemudian kita ketuk biar dia pecah. Sementara itu kita panaskan 1/2 cawan minyak dalam kuali.
Kemudian tumiskan bawang putih yang kita dah ketuk tadi Tumis hingga harum dan bawang putih garing. Tutup api dan biarkan sejuk.

Ikan siakap, kita siang, cuci bersih dan kelar-kelah badannya. Ketepikan.
Kisarkan bawang putih, bawang merah, buah keras, serai, lengkuas dan cili kering. Gaulkan bahan kisar bersama garam dan gula secukup rasa.

Letakkan ikan di atas kertas aluminium. Salutkan dengan bahan kisar hingga rata. Tuangkan minyak bawang putih di atasnya. Taburkan hirisan daun lumau purut.

Bungkus ikan kemas. Bakar dalam ketuhar hingga ikan masak dengan sempurna Boleh juga di bakar dalam magic pan atau atas dapur arang. Bila dah masak bolehlah di hidangkan bersama nasi hangat.


Bawal tak berapa umpph.

Dengan siakap baru umpph! Kitorang masak guna magic pan je pon. heh.



Ok bye!

Wednesday, February 11, 2015

Milo Dinosaur, Milo Magic, Milo Godzilla yang kena cuba

Assalamualaikum.

Hahahahahahahaha. Masuk masuk entry tulis dah gelak macam hantu. Hahahah. Aku ni penggila milo. Tapi jarang la nak minum sebab cepat muak kalau makan dengan nasi. Rasa nak muntah. Tapi aku tak boleh tahan tak minum, tak cuba, tak buat 3 adik beradik milo ni. Sedap habaq hang. Ratah milo lagi la sedap. haha. Perangai sangat!

Dah la. Tengok je la milo adik beradik ni punya video. Kasi korang terliur sikit.Tak mau tengok video lagi, pergi baca dulu blog ni. Resepi Milo Dinosaur, Milo Magic, Milo Godzilla yang kena cuba.




Ok Bye!

Sunday, December 21, 2014

Resepi Ayam Grill Ala Nandos

Assalamualaikum,

Tak ingat bila buat ayam ni. Tapi gigih Ok membuat dan menjadi. Sedap oi. Korang pun kena jugak try buat sekali. Sure nak lagi la.

Aku try buat ni mix resepi dari blog-blog ni, alter sikit mana yang best pastu buat. Macam butter aku guna olive oil macam tu. Pastu guna sos Extra Hot Peri-peri.

Hantam je la resepi ni korang asalkan menjadi, kenyang perut suka hati. Hehe





Resepi Ayam Grill Ala Nandos
Bahan-bahan
1/2 ekor Ayam - leg dan kepak (buang kulit)
4 camca besar Olive Oil
4 ulas Bawang Putih
10 biji Cili Padi Merah
1 camca besar Paprika
1 camca kecil  Oregano
1 camca kecil  Garam
1/2 camca kecil Black Pepper
1 camca besar Sos Cili
2 camca besar Madu
1/2 inchi Halia
4 camca besar Extra Hot Peri-peri Sauce

Cara-cara
1. Ayam cuci bersih, buang kulit
2. Campur semua bahan kecuali ayam, blendkan sampai halus.
3. Tuang hasil blend ke atas ayam, gaul rata then perap ikut kesukaan korang. (1 jam, 1/2 hari or semalaman. Terpulang)
4. Alaskan dulang untuk bakar ayam dengan aluminium foil. Susun ayam yang dah diperap atas dulang)
5. Panaskan Oven dengan suhu 170-200C selama 10-15minit.
6. Bakar ayam dalam masa 15-20 minit pada suhu 170-200C ikut kesesuaian oven korang jenis macam mana,
7. Kalau still tak masak, bakar sampai masak. Adjust masa mungkin tambah lagi 10-15 minit.
8. All the best. 



Resepi Potato Salad
Bahan-bahan
3 biji Potato
1 camca kecil Garam
1 camca besar Mayonis
1 camca kecil Black Pepper

Cara-cara
1. Stim potato sampai separa lembut.
2. Grill potato sikit sampai garing sikit.
3. Angkat dan ketepikan dalam bekas. Then gaul dengan garam dan black pepper.
4. Gaul dengan mayonis lepas tu boleh hidang.




Reference : Tiffin Biru, Life of Lady Ell, Shiawase Mrs Bangpek.



Monday, November 24, 2014

Spicy Chicken Wrap

Assalamualaikum

Selalu pening fikir nak makan apa malam-malam. Al-kisah ada beli wrap ni, terus fikir ok la kita ber-wrap chicken. Perap ayam bagai dalam homemade sambal. Relax-relax dulu 20 minit then grill ayam spicy tu.

Yang bagusnya makan eat clean ni cepat kenyang. Ai laike it. Sayur ada. Ayam ada. Pastu minum air kosong secukupnya. Setel. Resepi yang mudah la kiranya.





Semua update hari ni entry tertangguh hahahahahah.

Ok bye.

Banana Pancakes with Chocolate Syrup

Assalamualaikum


Memula kononnya nak buat pancakes tanpa tepung tapi tak berapa menjadi. So masukkan tepung sikit, baru menjadi. Boleh la asalkan eat clean punya concept still ada untuk banana pancake ni. Strawberry masam manis dengan chocolate syrup buat tambah lagi sedap.






  Ok bye!

Tuesday, November 11, 2014

Resepi Overnight Oats #1

Assalamualaikum.

Untuk orang yang first time belajaq ni ok la kot? Tak pernah minum milk putih, tak pernah makan yogurt. Haha tak apa nak sihat. Kena cuba jugak.

Resepi Overnight Oats with Berries, Chia Seed, Dark Chocolate and Muesli

Nampak tempting kan? Kah kah kah presentation tu penting. 


Resepi : http://www.buzzfeed.com/samimain/overnight-oats-recipes-to-restore-your-faith-in-breakfast

Ok bye!

Blackpepper Chicken Grill with Paprika Veggies

Assalamualaikum,

Dah berhari hari sebenarnye eat clean tapi tapi tak sempat update. So ni sekadar update untuk future reference. Gittew la cerita nye.




Ok Bye.

Friday, November 7, 2014

Korean Mushroom Veggies Omelette with Tempe

Assalamualaikum,


Gigih tak gigih punya nak buat egg roll love love ni. Tutorial tengok je la kat youtube ni kalau ada sesiapa nak tanya cara nak buat. Haha. Link tutorial egg omelette love shape.






Ok Bye.

Wednesday, November 5, 2014

Honey Grilled Chicken

Assalamualaikum,

Dinner semalam Honey Grilled Chicken. Gigih pergi Jaya Grocer dekat Bukit Jelutong dari Saujana Utama semata-mata nak tau Quinoa ada jual dekat situ tak. So ada. Tunggu gajian pergi beli. Sebab harga dia boleh tahan. Hehe. Next target nak pergi Urban Fresh dekat Setia City Mall dengan Cold Storage. Nak survey harga dan barang apa ada dalam tu.


Sedap kemain aku masak. Gittew
 

Jom kita tengok malam ni ada mushroom lagi ke tidak. hehe.


Ok Bye.

Tuesday, November 4, 2014

Chicken Mushroom Paprika

Assalamualaikum,

Day 1 Challenge aku dan husband nak eat clean katanya. So nah. Bajet ala-ala restoren gittew. Chicken Mushroom Paprika untuk dinner.


Ni kengkonon nak test try hari sabtu hari tu. Grill Ikan Tenggiri with Grill Potato.

Nasi kena ada oi. Tapi segenggam je la. Nasi Mickey Mouse. Nasi sikit lauk dan sayur banyak. Air masak pun kena banyak. Dan kita burn dengan simple workout sebelum tidur. Tak sabar nak perut selim melim. hehe


Ok bye!

Friday, April 25, 2014

Dapur Our Love Nest : Resepi apa saja pun boleh la

Assalamualaikum.

Aku ni akceli suka masak. Suka sangat main campak-campak bahan then taraaa siapp! Tapii..................... tapi yang paling aku tak gemar kotorkan dapur dan nak kemas. Lemah segala tulang kalau nak kemas. Sambil masak pun lap dapur kesan minyak mercik tu. Tak suka tengok. Ni la kes nya orang OCD. 

Kat sini aku letak resepi campak-campak aku untuk aku tengok balik in future nak masak balik. Sebab sedap. LOL. Harus la puji masakan sendiri. Husband pun cakap sedap. Hahaha dia tak cakap sedap kang merajuk dia ynmg susah ye tak?


Resepi Bendi Goreng Belacan

Bahan-bahan :
1. Bendi - 5 batang (potong bila nak masuk kuali)
2. Ikan Bilis - Segenggam (basuh dulu)
3. Belacan - 1cm
4. Cili Padi - 5 biji
5. Bawang Putih - 2 ulas
6. Bawang Merah/Kecil - 6 ulas
7. Garam - secukup rasa
8. Stok Bilis - secukup rasa

Cara-cara :
1. Tumbuk bawang putih dengan bawang merah dulu sampai macam dah lumat sikit. Lepas tu tumbuk cili padi, ikan bilis dengan belacan sampai dah agak-agak lumat semua.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk semua sampai naik bau sedap.
3. Lepas tu potong bendi serong-serong terus campak laju-laju dalam kuali. Kira potong campak, potong campak. Bendi tak leh potong dan tinggal nanti tak sedap berlendir.
4. Kacau bagi serata bahan tumis tu dengan bendi lepas tu masukkan garam dengan stok bilis secukup rasa hati.
5. Dah siap! Dah boleh makan.

Bendi ni serius sedap weh! Try la korang. Serius lepas try mesti akan nak buat lagi. Tak sangka aku terer masak bendi. LOL.




Resepi Ayam Halia Madu

Bahan - bahan :
1. Ayam - 4 ketul
2. Bawang Putih - 3 ulas (blend dengan bawang merah)
3. Bawang Merah - 7 ulas (blend dengan bawang putih)
4. Halia - sebesar ibu jari (potong nipis-nipis)
5. Cili blend - 4 sudu besar (cili blend ni letak minyak, gula sikit dengan asam jawa)
6. ABC Saus Manis - 1 sudu besar
7. Madu - 1 sudu besar
8. Air - 1 cawan
9. Garam - secukup rasa
10. Stok ayam - secukup rasa

Cara-cara
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang putih bawang merah blend sampai naik bau.
3. Then masukkan cili blend. Tumis sampai pecah minyak. (cili tu macam berkawah)
4. Lepas tu masukkan halia yang dah dipotong nipis sampai naik bau.
5. Lepas tu masuk pulak ABC Sauce manis dengan madu. Then masuk air. Tunggu kejap sampai macam didih.
6. Masuk ayam pulak. Then masuk garam dan stok ayam secukup rasa.
7. Tunggu ayam masak then taraaa dah siap!



Resepi Daging Black Paper BBQ

Bahan - Bahan :
1. Daging batang pinang - 500g (potong nipis-nipis)
2. Serbuk Black Paper - 1 sudu kecil
3. Halia - 2cm (potong nipis)
4. ABC Saus Manis - 1 sudu kecik (untuk perap)
5. Sos BBQ - 1 sudu kecik (untuk perap)
6. ABC Saus Manis - 1 sudu besar
7. Air - 1 cawan
8. Garam - secukup rasa
9. Bawang Putih - 3 ulas (blend)
10. Bawang Merah - 7 ulas (blend)
11. Bawang Holland - 1 biji (potong bulat)

Cara-cara :
1. Blend bawang putih bawang merah. (selalu dah blend sesiap so ambil dalam 3 4 sudu besar)
2. Perap dalam 2 jam daging yang dah dihiris nipis dengan halia, garam, black paper, ABC saus manis, sos BBQ dan bawang yang dah di blend tadi tu
3. Lepas perap tu, panaskan minyak. Terus campak daging dalam minyak sampai masak isi dia dan keluar jus daging.
4. Masukkan air dengan ABC Saus Manis then kacau rata. Then campak je bawang holland tadi tu.
5. Dah siap dah!





Resepi Stir Fry Sayur Kobis Bunga

Bahan - bahan :
1. Kobis Bunga - ikut suka banyak mana
2. Baby Jagung - 4 batang (potong serong)
3. Bawang Putih - 3 ulas (blend)
4. Bawang Merah - 4 ulas (blend)
5. Cili Padi - 5 biji (potong tepi then ketuk)
6. Ikan Bilis - Segengam
7. Garam - secukup rasa
8. Stok Bilis - secukup rasa
9. Air

Cara-cara :
1. Blend bawang putih bawang merah macam biasa (selalu dah buat stok blend dah)
2. Goreng ikan bilis dalam kuali lain
3. Panaskan minyak dan tumis famili bawang dengan cili padi sampai naik bau dalam kuali asing.
4. Masukkan sayur yang dah di potong, then masukkan bilis tadi yang dah goreng.
5. Masukkan garam then stok bilis. Tambah air sikit dan siap!


Harus la kan selit gambar tuan puteri ni kan.


Bye!


Friday, June 18, 2010

Jom main masak-masak Daging Masak Cili.

MoshiMoshi!




Hari ni jom kita main masak-masak ye. (dari hari Isnin nak update, Jumaat baru publish semua nya sebab berukband selow). Isnin lepas aku rajin masak. Biasa la kalau kat Kedah baru ada chance nak masak. Kat Ipoh harap la. Ok dah. Sekarang bahan-bahan yang di perlukan adalah,
1Kg Daging. 30 keping cili kering. 1 sudu besaq serbuk cili. sebesaq ibu jari halia. 50g cili merah. 25g cili hijau. 1 senduk sos cili. 1 senduk sos tomato. 2 biji bawang besaq. 2 ulas bawang putih. 1 sudu besaq serbuk kari. 3 tangkai daun kari. 1 sudu kecik jintan manis(serbuk). 1 sudu kecik garam. 3 sudu besaq gula. dan TUMIX.

Siapa cakap aku tak pandai masak? bf dah pernah makan dah masakan aku ni. Hari tu nak piknik tapi tak jadi ingat nak masak ni lah. Kunun nak mengingat memori dulu. Tapi hampeh. Tak jadi.


Ok. Mula-mula cuci la daging dulu kan. Lepas tu potong kecik-kecik daging tu. Buh la tepung semua cuci bersih-bersih then rebus daging tu bagi empuk baru angkat. Tadaaaaa.


Lepas tu, goreng lak daging tu separa garing. Jangan la pulak garing sangat nanti keras susah pulak kang nak gigit. Kalau gigi kuat tak pe la. Kalau gigi macam aku ni, selamat la melekat kat celah gigi. =.="


Dah lepas goreng tu, angkat buh kat dalam mangkok dulu sat. Sementara tu, gi panas kuali dulu dengan minyak sebab jap lagi nak menumis ni. Haaaaa! Ayaq rebus daging tadi jangan buang. Nak guna nanti.


Nahh. Potong 50g cili merah, 25g cili hijau dengan halia tu sekali. Lepas tu blend. Greng. Greng.


Lepas tu, tumis 30 keping cili kering yang dah kena rendam dan cuci yang kena blend sekali dengan 2 bijik bawang besaq dengan 2 ulas bawang putih tu. Dah tumis tu, tunggu dia macam kering sikit, buh serbuk cili, serbuk kari dan ayaq rebus daging tadi. Lepas tu buh pulak daging tu. Kacau-kacau sampai la daging tu dah jadi merah. Haa. Baru la buh pulak hasil blend cili hijau, cili merah dan halia tu pulak. Kacau lagi. Kalau nak tambah ayaq daging, tambah lagi. Lagi banyak lagi sedap. Lepas tu buh sos cili dan sos tomato pulak. Kacau lagii.


Dah kacau punya kacau, buh la garam dan gula. Bagi aku la kan, 3 sudu gula pun pedas lagi. Ape-ape pun rasa dulu before tambah gula. Last sekali buh la penambah rasa TUMIX dan daun kari. Kacau sampai puas hati. Haa. Dah siap.



NotaKakiHudaSiLuna :
ok lapaq pulak. nak pi makan. bye. oh ya. ni resepi kedua aku lepas resepi bujang dulu.
http://hudahyedo.blogspot.com/2009/05/menu-hari-ini-akibat-barang-dapor-tak.html