Huda Luna Hussin: Review
Showing posts with label Review. Show all posts

Review Mamaway Baby Ring Sling

Hi Semua.
Assalamualaikum.




Kadang kala bila keluar outing dengan husband, aku prefer tangan free dari tolak stroller. Nak jalan berpegangan tangan dengan husband. If pakai stroller, bila masa pulak nak pegang tangan kan. Tak dapat manja-gedik-moment gitu. 






Babywearing
This is not the first time aku dan husband berbabywearing anak-anak kami. Time Qaireen dan Idraaki pun  dah berbabywearing. So now it's time for Kaysaa pulak nak berbabywearing. Kami berdua dah pernah cuba dua jenis Soft Structured Carrier dan Baby Wrap. Now nak cuba pulak guna Baby Ring Sling. 




TICKS
Nak berbabywearing ada caranya tau. But, please please please jangan pakai hipseat ataupun crotch carrier ya. Kesian dekat hips baby. Kita kena follow TICKS safety guideline to pick the right babywearing for our newborn/toddlers. 

Paling utama mesti berbentuk C-shaped spine dan M-position hips joint. Babies carried correctly should have a natural C-shape spine. The hip socket, thighs, and knees should look like the letter M, knees slightly higher than the hip. Hip-thigh-knee joints should be fully supported to prevent excessive pressure on the hip joint.




Baby Ring Sling
Hence aku pilih Mamaway Baby Ring Sling this time untuk babywearing. Nak babywrap letih weh. terkial-kial dalam kereta nak belit selalunya. Sudahnya terkubur dalam kotak dah baby wrap tu. Baby Ring Sling by Mamaway ni lebih mudah, cepat dan senang untuk setup sebelum dipakai.

Mesti akan yang tanya, why Huda? Bukan kau ada banyak carrier dah ke? Macam aku cakap tadi la, terutamanya untuk newborn sampai 4months old ni lebih senang baby sling dari baby wrap. Dan boleh pakai up to 50kg if guna Mamaway Baby Ring Sling ni. Idraaki pun aku boleh kendong dalam ni. Nak kendong Qaireen je tak sanggup mak! Hahaha!


Berat Idraaki 12kg : 3years 3months old


Berat Idraaki 12kg : 3years 3months old


Berat Kaysaa 5.6kg : 2months old


Berat Kaysaa 5.6kg : 2months old


The Prefect Settling Tool! 
Bila pakai Baby Ring Sling ni senang dekat kita jugak untuk settle apa-apa task sambil dapat carry baby selain dapat bantu baby untuk cepat tidur dan dapat breastfeed dalam carrier dengan mudah tanpa orang lain sedar. Baby pun akan rasa safe sebab kepala diorang dekat dengan dada kita dan dapat dengar heartbeat mummy daddy. 


Why? (Features)

Durable
- Mamaway Baby Ring Sling ni boleh carry up to 50kg beban berat.
- Material double rings ini tak akan terpusing, terbengkok, meregang, berubah bentuk atau menjadi pengalir haba.

Soft
- Mamaway Baby Ring Sling diperbuat dari kain cotton yang berkualiti tinggi.
- Kain cotton premium ini bersifat breathable dan absorbent yang lembut dan selamat pada kulit.

Stable and Safe
- Hip healthy approved : Mamaway Baby Ring Sling mendapat approval dari International Hip Dysplasia Institute (IHDI) as a
“hip-healthy” product.
- M-Position : Peha tidak tergantung diluar dan membentuk position M dari pandangan hadapan ring sling.
- J Jockey Position : Baby hips bent dan position lutut lebih tinggi dari kedudukan punggung.
- Logo on shoulder : Logo as benchmark untuk correct position untuk memakai baby ring sling.
- Dapat kurangkan sakit belakang kerana baby's weight distributed evenly along back and shoulders untuk keselesaan semasa mengendong baby or toddler.
- So basically Mamaway Baby Ring Sling safe to use and meets international safety standards.

Make Your Life Easier
Less Crying and Sleep-Inducing
- Baby juga akan kurang menangis dan lebih mudah tertidur didalam Mamaway Baby Ring Sling because they feel safe in the sling.
- Nature : Baby memang suka dipeluk dan dikendong dekat dengan dada ibu dan bapa dan suka dengar  bunyi heartbeat.

Skin-to-Skin Contact 
- Create natural bonding between you and the baby. So if baby tengah nursing strike or growth spurt, we can use baby sling to make them feel calm.

Nursing Cover
- Basically Baby Ring Sling ni boleh juga dibuat sebagai nursing cover kerana mempunyai kain sling yang extra panjang. So we can breastfeed in public easier dan boleh breastfeed sambil carry baby juga.

Travel Light
- Mamaway Baby Ring Sling ni senang untuk dibawa kemana-mana. Kita tak boleh nak sumbat stroller dalam bag kan? Hahaha! Tapi Baby Ring Sling ni kita boleh letak dalam handbag or diapers bag dengan mudah. 
- Mamaway Baby Ring Sling ni ada hidden pocket design untuk simpan dan lipat sling ni. Pack up, Grab and go. Senang!

One for All
- Mamaway Baby Ring Sling ni sangat la jimat sebab one size fits all the whole family. 
- Tak macam brand lain, kita kena ukur dan beli ikut size badan. 
- Mamaway Baby Ring Sling tak perlu ukur, just adjust kain sling ikut kesesuaian bentuk badan dan baby size then Mummy, Daddy or maid boleh pakai dengan mudah. 










Benefits of Baby Sling
Top 5 Baby Sling Benefits from “The Baby Book” written by Dr William Sears : 
- Baby cries less.
- Baby gets smarter.
- Baby learns more.
- Baby gets more organized.
- Baby gets "humanised" earlier.


Multiple Choices
Mamaway Baby Ring Sling mempunyai 18 corak menarik untuk dipilih dan sangat harga yang affordable untuk dibeli.




Baby Sling Tutorials
Boleh refer video dalam page ni untuk tutorial cara pakai sling from newborn sampai toddler. 

Your Perfect Baby Carrier from newborn to toddler!


For Newborn : IGTV (Click Here)




For Infant : IGTV (Click Here)




For Toddler : IGTV (Click Here)




Care Instructions
- Cold wash in the laundry bag.
- May be machine-washed at the given temperature no more than 30 º C.
- Do not bleach, Do not tumble dry, Do not dry clean or remove stains with solvents.
- Cool iron only ( no higher than 110º C; Steam-ironing may be a risk)
- Hang to dry in a cool place away from direct sunlight


Mamaway
Mamaway Maternity provides a very wide range of products that cover every step of the way from pregnancy, recovery, breastfeeding and beyond.
Mamaway supports mums’ every step of the way with helpful tools, advice and encouragement, so mums can leap into Motherhood with confidence.
Made for mums, made by mums.



 
For More Informations
Official Website : click here
Baby Ring Sling Product: click here to purchase Baby Ring Sling
Facebook : click here
Instagram : click here
Instagram IGTV : click here
YouTube : click here



Kindly use this Promo Code MAMABLOG-HUDA to enjoy RM25 off for purchase over RM200 upon checkout!


#mamaway  #lovemamaway 

Review Mamaway Nano Bamboo Postnatal Recovery and Support Belly Band

Hai Semua. 
Assalamualaikum




Kita orang perempuan ni, lepas bersalin je benda paling kita risaukan adalah bentuk badan kita semula selain berat badan. Yelah bila dah jadi mak, dah 9 bulan kendong baby dalam uterus mesti perut akan flabby sikit lepas dah bersalin. Benda ni normal la kan. Memang dah expect dah pun. 




Postnatal
So kita perlukan bengkung/korset untuk support perut kita semula untuk bagi ada shape balik. Certain orang senang je perut dorang getting back into shape. Certain orang ambil masa sikit untuk dapat shape asal.

Kita boleh je nak turunkan berat dan back into shape dari dalam pantang lagi dengan keep on breastfeeding dan pakai Bengkung/Belly Band. 

Kalau kita pakai bengkung tali tu, kita nak kena minta tolong orang pakaikan untuk kita. Bila alone susah kot nak pakai. Thanks to Mamaway ada bengkung korset ni yang boleh pakai sendiri tanpa minta tolong orang.






So sekarang aku pakai bengkung korset mamaway ni. Compare dengan traditional bengkung tali tu, of course Mamaway Nano Bamboo Postnatal Recovery and Support Belly Band lebih senang dan convenient untuk dipakai. Tak payah minta tolong orang dan zass tak sampai 5 minit siap pakai.




Why? (Features)

Mamaway Nano Bamboo Postnatal Recovery and Support Belly Band sesuai dipakai walaupun kita beranak natural/vaginal birth ataupun Caesarean section untuk membantu uterus recovery. 




Sebabnya :


Stabilizing the Abdomen, Uterus, Pelvis, Back, Spine and Muscles

1. Mengurangkan Kesakitan (Reduce Pain)
    - Sesuai digunakan untuk ibu yang bersalin normal dan Caesarean.
    - Dapat mengurangkan kesakitan dan kecederaan pada luka C-Section semasa bergerak.
    - Untuk ibu-ibu yang caesarean : 
      - Belly Bend ni boleh dipakai mulai hari kedua selepas bersalin.
      - Pakai agak longgar sedikit pada awal bersalin. 

2. Melegakan Sakit Belakang (Relief Back Pain)
    - Dapat transfer berat badan dari tulang belakang dan membaiki postur badan untuk 
      mengurangkan sakit belakang.

3. Membantu Mendapatkan Bentuk Badan Asal (Get Back in Shape)
    - Dapat membantu memulihkan otot, kulit and abdomen kita yang mengembang semasa pregnancy. 
    - Panel bengkung yang cukup lebar dan mempunyai texture yang sangat lembut untuk 
      digunakan sebagai korset/bengkung dan cukup kuat untuk tampung belakang badan.
 
4. Kegunaan Harian (Daily Support)
    - Belly Band ni boleh dipakai selama berjam-jam atau semasa tidur kerana sangat selesa.
    - Mempunyai dua tali pinggang tambahan untuk membantu mencepatkan pemulihan 
      abdomen, uterus, pelvik, belakang badan, tulang belakang dan otot selepas bersalin. 


Antibacterial, Soft and Gentle on Skin, One-piece Design - Comfortable and Fitting, Easy to Wear, Won't Irritate the Wound, Breathable and won't trap heat and Super Stretchy & Elastic

1. Diperbuat Dari Bahan Antibakteria - Lembut Pada Kulit (Antibacterial Material - Gentle on Skin)
    - Belly Band korset/bengkung mamaway ni diperbuat dari bamboo charcoal fabric material 
       (Nano Bamboo 3D Black Velvet) yang bersifat antibacterial dan odour resistant
    - Walaupun kita berpeluh, bahan antibacterial yang terdapat dalam bengkung dapat 
      menghilangkan bau yang kurang enak.
    - Ianya juga membantu memperbaiki dan meningkatkan aliran darah kerana naturally 
      emits far-infrared rays dari fiber material bengkung ni.

2. Breathable Mesh
    - Material bamboo charcoal ini juga bersifat breathable dan fleksibel untuk membolehkan 
      kita membongkok, bergerak dan mengalih badan tanpa bengkung terlipat, bergumpal 
      ataupun berkedut.
    - Sangat lembut pada kulit kerana tidak memerangkap haba panas walaupun kita 
      memakainya sepanjang hari.

3. Tali Pinggang Boleh Laras (Fully Adjustable Handles)
    - Amat mudah untuk adjust (tarik dan lekat) tahap keketatan pemakaian bengkung 
      kerana mempunyai adjustable velcro pada tali pinggang tambahan.

4. Boleh Dipakai Sendiri (Able To Use It Yourself)
    - Bengkung mamaway ni amat mudah dipakai dan kita tidak perlu ada orang lain untuk 
      menolong kita memakainya.


 

How To Wear?
Senang je nak pakai belly band ni. Dalam seminit dua siap pasang. Tanpa perlu bantuan dari orang lain untuk pakai bengkung ni.

Dan semestinya ada cara untuk pemakaian bengkung ni. Mesti letak ikut gambar dekat bawah ni untuk compression dekat uterus.







Care Instructions
1. Hand Wash only. 
2. If using washing machine : do not bleach, do not soak, do not tumble dry and remember to put belly band in a washing bag to avoid sticking to other clothes.
3. No not need to put it under the sunlight as the bengkung wrap itself is antibacterial. Only need to put it at a cool dry place, the band dries fairly quickly as it is super breathable.


Mamaway
Mamaway Maternity provides a very wide range of products that cover every step of the way from pregnancy, recovery, breastfeeding and beyond.
Mamaway supports mums’ every step of the way with helpful tools, advice and encouragement, so mums can leap into Motherhood with confidence.
Made for mums, made by mums.




For More Informations
Official Website : click here
Belly Band 
     1. Product: click here to purchase belly band 
     2. Belly Band FAQ : click here
Facebook : click here
Instagram : click here
Instagram IGTV : click here
YouTube : click here



Kindly use this Promo Code MAMABLOG-HUDA to enjoy RM25 off for purchase over RM200 upon checkout!


#mamaway  #lovemamaway 

Breastfeeding : Baby Koala Baby Bottle Label

Assalamualaikum

Sejak menjadi emak-emak ni, kita kalau boleh nak semua benda dapat buat dan settle secara cepat dan tangkas. Macam tu jugak la untuk labelling ni. Ya ampunn. Sungguh aku cakap, bila breastfeeding ni benda paling istiqomah yang wajib buat setiap hari adalah label timing susu.

Baby Koala Baby Bottle Label

Bagus zaman sekarang ni dah ada botol label jenis silikon yang diperbuat dari silikon gred makanan yang berkualiti tinggi. Tak payah sesusah lagi guna masking tape ke, tempah order banyak-banyak tampal dekat botol ke, tulis dekat sticker ke tak pun tulis direct dekat permukaan botol. 

Kids Activity : D-Flat Music Academy

Assalamualaikum

Nak tau tak cara untuk dapat FREE lesson music class dekat D-Flat Music Academy ni? Kalau nak tau, baca sampai habis ok? Promise?

Music lessons made easy

D Flat Music Academy

December hari tu kitorang ada attend perasmian D-Flat Music Academy dekat Sunway Geo Avenue, Subang Jaya. Memang dalam planning kitorang tahun ni nak start expose Qaireen dengan music selain agama dan swimming class. Lagi pun Qaireen minat main piano mainan tu. Jadi cadangan kami nak enroll class piano dekat dia nanti.

Kita Makan : Indobowl Cafe @ Lake Fields Sungai Besi

Assalamualaikum semua!

Alright. Hari ni aku nak update cerita makan lunch kitorang 9hb December hari tu. Bab makan memang boleh serah dekat aku. HAHA. Kalau aku tak habiskan, husband aku akan tolong habiskan. Tapi so far memang dedua orang kuat makan. Kitorang pun suka food hunting cari tempat makan best dekat Kuala Lumpur dengan Selangor ni.

So, alkisahnya hari tu kitorang makan dekat INDOBOWL CAFE at Lake Fields Sungai Besi. First time tau yang Indomie ada restaurant/cafe khas untuk yang buat makanan dari Indomie.

Indobowl Menu

Konsep restaurant ni Indonesian Street Food yang based on Indomie. Teringat zaman belajar dulu or order dekat makan sure order Indomie Telur mata. Tapi yang special kat Indobowl Cafe ni, ada macam macam jenis menu yang ada dan diorang served dengan sambal hijau or sambal merah. Memang terbaik la pedas dia!

Kita Makan : Rimba dan Rusa by Wondermilk @ Kota Damansara

Assalammualaikum

Since Isnin hari tu ambil cuti, plan asalnya nak tengok movie. Nak dating macam zaman muda mudi remaja bujang dedulu kononnya.


Tapi sebab dah tak menyabar punya pasal, kitorang tengok jumaat malam sabtu hari tu Fantastic Beasts dekat GSC angkut bebudak dedua sekali aunty diorang. Nanti aku review dan buat spoiler lagi eh 🙊

Surprise Gift Cards Zalora!

Assalamualaikum

Haishhh! Kita perempuan ni kan, selalu fail sungguh nak beli hadiah untuk husband/boyfriend/tunang. Percaya la. Hadiah untuk lelaki lagi ni sebenarnya susah dari soalan, "Nak makan apa hari ni?". HAHAHAHA.


Surprisekan Gift Cards Zalora untuk kesayangan hati

Kot pulak jenis cerewet or jenis ada taste sendiri ni, fuhh mencabar kepala otak! Karang silap beli, tak pakai tak guna tak hargai hadiah tu, kita pulak yang sentap kan. Perempuan ni biasa la kan. Pastu lelaki pening nak pujuk balik. HAHAHAHA eh last-last kita pulak yang dapat hadiah balik.