Showing posts with label Tips. Show all posts

Tips hilangkan kesan kotor dekat perabot putih

Assalamualaikum.

Meh sini nak bagi satu tips terbaca dalam group deco-deco dekat facebook baru ni. Almaklum la mesti ramai jenis suka perabot putih tapi tak mau beli sebab cepat kotor. Lepas tu tension sebab perabot dah banyak cap jari la hitam kesan kotor tangan la bla bla.

Perabot putih ni lawo. Bawak kesan luas pada kawasan sempit dan paling penting nampak minimalis. Nak menjaga perabot putih ni kena ada minor OCD sedikit. Tambah yang suka perabot ikea or english style memang la banyak putih nye.

So kat sini, kita perlukan PowerMax Cosway ni. Beli je dekat cosway. Murah je belas belas ringit tak mahai pun. So, gunalah Power Max - Wood and Leather Restorer (cleans, shines and protects) dan kain jenis kesat untuk lap permukaan perabot putih yang dah kotor sikit tu. Tak payah air. Just spray kat kawasan nak lap, pastu terus lap sampai bersih. Ternyata memang lepas tu bersinar balik perabot korang tu.

Aku dah try dekat almari putih dekat dapur tu dengan meja ikea yang ada dekat rumah. Memang bersih. Dah snap gambar dan share dalam ni. Harap korang nampak ler efek dia tu. Handphone murahan je gambo pun tak la clear mana.

Power Max Cosway - Wood and Leather Restorer (cleans, shines and protects)

Kesan sebelum

Kesan selepas


Ok bye. Selamat cuba la ek!

6 Teknik Urutan Bayi Selepas Mandi

Assalamualaikum.

Alkisahnya ramai sebenarnya tak tahu or mungkin tak nak ambil tahu yang pentingnya urutan untuk bayi. Seawal usia sehari bayi/baby harus diurut. Bukan takat baby akan menjadi calm, tapi membesar dengan kasih sayang dan paling penting dapat elakkan masuk angin dan kembung.

Ini antara kebaikan apabila kita melakukan urutan kepada bayi kita.

  • Menghasilkan ikatan antara ibu bapa dan bayi
  • Tenang
  • Bayi rasa disayangi
  • Membantu bayi tidur dengan nyenyak
  • Meningkatkan sistem imunisasi bayi
  • Rangsangan sentuhan
  • Menyihatkan kulit bayi
  • Melancarkan sistem pengaliran darah
  • Membantu sistem penghadaman
  • Membantu dalam pernafasan
  • Melegakan kesakitan pada gigi
  • Membantu ibu bapa mengenal bayi (keperluan dan kehendak)
  • Menenangkan ibu bapa
  • Membina keyakinan ibu bapa dan bayi
  • Pengalaman yang menyenangkan
  • Merangsang penghasilan hormon oksitoksin (hormon yang dihasilkan ketika proses mengurut,membantu menenangkan seseorang)


Ikatan adalah cinta, sambungan, penerimaan, ketenangan, kasih sayang, kegembiraan, empati, kesatuan, kehangatan, keseronokan, komunikasi dan keakraban. Sentuhan adalah elemen yang sangat kuat dalam ikatan setiap insan, seperti komunikasi, verbal atau non-verbal dan bertentangan mata yang berpanjangan. Urutan pada bayi menyumbangkan segala aspek dalam elemen ikatan ini.

Ikatan yang lemah mampu menjurus kepada situasi bayi pra matang, komplikasi, kurang sokongan fizikal atau emosi dan juga tekanan selepas bersalin. Dalam hal ini, urutan pada bayi mampu menghasilkan semula ikatan unik ini.


So, emak-emak, rajinkanlah urut anak-anak korang okay?








Amalkan teknik i love you



Tips lain : untuk elakkan kembung dan angin pada baby, sapu minyak telon ke minyak kayu putih ke or minyak yuyi ke dekat -- ubun-ubun, belakang badan, dada, perut, belakang betis, belakang lutut, ari-ari, tulang belakang, tapak kaki, ibu jari kaki dan tumit baby. Yes leceh sikit la tapi alhamdulillah anak insyaAllah tak akan kembung kalau emak tak makan sembarangan kalau breastfeed.

Gambar : (Sumber Johnson & Johnson)
Kebaikan mengurut baby : (Sumber anakku sayang)

Ok bye!

(Info) 3 Simple, Clean, Fast, Natural Looking Make Up - Michelle Phan

Assalamualaikum,

Kerja dekat office dah siap boleh la mengupdate blog sebarang dua kan. Hari aku nak update pasal make up inspirasi dan make up tutorial since boleh kata hari-hari ada keyword blog pasal make up or fyna here. Mungkin korang boleh la refer ke youtube channel Michelle Phan if korang belum terjebak or kenal dia.

Since awal aku kenal youtube dia, suka tengok make up tutorial, beauty tips dari dia. Cuma tidaklah aku reti nak make up kateko. Beauty tips dia aje la dapat jugak la aku follow. Sampai la sekarang tak pandai-pandai make up sendiri lagi. Kekok. Kalau make up orang ok je la pulak.

Al-kisahnya, tengok aje la video Michelle Phan ni okay. Ambil la inspirasi kome kalau nak Simple, Clean, Fast, Natural Looking Make up.


Simple and Clean Make Up




Simple Fast Make Up



Natural Looking Make Up




Nak feeling cantik macam Miranda Kerr? Nak tengok la video ni.




Ok Bye!

Tips : Cara packing bag untuk travel (Video dan Gambar)

Assalamualaikum.

Selalu, selama ni kalau aku travel, aku sumbat aje barang-barang masuk beg asalkan semua barang yang perlu tu ada dan dibawak. Bila dah sumbat dan sumbat, mula la makan space, dan guna beg lain lagi untuk cover barang tak muat masuk beg tu. Then, end up mula la jadi banyak beg sebab tak proper organize kan.

Lepas tu bonet kereta pun tak cukup. Sebab penuh dengan beg la stroller anak la pampers la. Ye la kita pakai kereta comel je pun. So kena cari solution problem ni. Google punya google, jumpa la tips cara lipat baju yang jimatkan ruang ni. Pasni tak ada la berangkut banyak barang masa nak travel.


Memula asingkan type baju. Yang mana jenis ringan boleh gulung.
Yang mana jenis tebal/berat just lipat dua


Underwear kena gulung asing dan letak dalam pouch bag.


Buat satu layer baju, gulung gulung as based beg


Untuk seluar panjang buat macam ni.


Then atas layer seluar panjang tadi letak lagi layer baju yang dah gulung-gulung


Atas layer baju gulung-gulung letak baju yang tebal dan berat yang dilipat dua tadi tu


Bungkus semua baju tebal dan baju yang digulung tadi dengan seluar panjang


Antara celahan baju boleh letak stoking ke kasut ke accessories.
atau pun kasut boleh bungkus dan letak dalam satu pouch beg asing
dan letak under layer seluar tu


Okay dah siap. Boleh travel dah pasni! yey!





Ok bye. Dah habis dah tips.

Qaireen Nisrina : The Do's and the Don't

Assalamualaikum.

(Entry ni mungkin terlalu panjang)

Terus terjah tulis boleh tak? Malas tulis intro. Entry ni aku nak tulis RULES yang aku dan Ipin set untuk membesarkan Qaireen Nisrina sorang ni (takat ni sorang la dulu). Rules kena ada. Semua dari ilmu yang aku cari, aku tanya kawan-kawan (tak selalu, bila terpaksa), aku search, google, scroll group facebook. So apa yang aku tau, aku nak share dekat sini. Mana tahu kalau ada orang lain google, atau korang yang tengah baca ni boleh dapat ilmu jugak dari apa yang aku share ni.



1. Walker/Exersaucer
Dari awal lagi kitorang memang dah kata TAK AKAN ajar walker sama sekali. Bukan takat menyemak rumah, tapi banyak bahaya dari kebaikkan dia. Memang la orang kata ada walker ni mudah nak buat kerja rumah. Tapi walker ni akan membawa macam masalah. Dan walker juga melimitkan baby untuk explore secara natural. Budak yang explore secara natural lebih creative. By the way, walker tak membantu pun budak untuk cepat berjalan.

Please refer : Mama Peduli dan Healthy Children untuk info lagi banyak. Mak tak rajin nak type panjang-panjang untuk olah satu point. (Memang la walker la exersaucer cantik tapi no function pon. Cuba google "Bahaya Walker")

Push Walker

Exersaucer

Walker


Untuk Qaireen : 
NO WALKER NO EXERSAUCER
Tapi kitorang ganti dengan PUSH WALKER VTECH masa dia dah berdiri teguh unsupported dan menapak 1 2 tapak untuk dia tolak-tolak PUSH WALKER tu sambil berjalan.





2. Baby Carrier/Baby Seat/Car Seat/Baby Sling (BabyWearing)
Ini pun ramai parents silap. Maybe la nak berjimat beli murah punya carrier. Sebab carrier yang bagus sangat mahal. Tapi apa salahnya invest untuk anak, invest untuk kaki anak. Bahaya kalau bagi anak pakai Crotch Baby Carrier yang tak support hips baby (Hip Dysplasia), tak support back bone baby. Kaki tergantung satu hal. Lepas tu padding seat tak kukuh sampai walaupun pakai carrier still kena tampung badan baby.

Selesa ke korang macam tu? Pakai carrier untuk buat tangan free. Bukan kena ada task lain untuk tengok carrier tu.. Sama concept untuk baby seat/car seat. Make sure kaki baby kangkang luas untuk bagi keselesaan pada kaki dia. Macam biasa please refer : Mama Peduli lagi sekali. (Cuba google "Cara berbabywearing yang betul")






Untuk Qaireen : 
Carrier - BOBA Soft Structured Carrier (SSC), 
Carseat - Maxi Cosi Cabriofix (0m-10m), Pliko Car Seat(0m-3y) 
*Pliko beli terdesak masa 11m nak cepat. Nanti baru beli Maxi Cosi Opal*



3. Permakanan/Penyusuan
Permakanan dan penyusuan untuk baby paling kena alert sekali. Jangan memandai below 6 bulan dah bagi air masak la nestum la or apa sekali pun makanan. Cepuk baru tau! Below 6 bulan hanya perlukan susu. Seeloknya susu ibu la. Tapi ada orang tak bernasib baik bab ni. Susu formula pun tak apa asalkan susu sahaja (untuk certain case).

Kepada mak yang susu banyak jangan terlalu taksub susu awak tu, cuba selami hati orang yang susu dia memang tak banyak walaupun segala macam usaha dah buat, dah jumpa pakar laktasi pun tetap sama je hasil rezeki dari Allah untuk anak dia (yang tak usaha tu baru kita hentam, yang dah usaha tolong la hayati perasaan tu - pedih. cedera emosi). Tolong jangan mudah bangga diri. Dan jangan kerap tayang jumlah susu awak dapat perhari perbulan segala. Orang baru bersalin je teruja tengok susu melambak-lambak tu. Orang ada masalah ni yang dah jumpa LC bagai tak teruja, tapi menyampah tengok dan dalam hati mesti menyumpah-nyumpah. Lagi pun lelaki tengok susu macam membayangkan breast besar banyak susu. Hentikanlah visual ilusi lelaki ye kengkawan. (bab susu later ada entry lain jugak)

Aku support 100% penyusuan ibu tak kisah la Direct Latch ke, Exclusive Pumping ke asalkan susu ibu. Tapi kalau tak mempunyai rezeki, tak salah pun mix formula. Bukan bagi racun pun formula. Nak bagi anak kenyang dan tak menangis kelaparan. Macam ada kawan aku cerita -- Mak budak tu terlalu taksub nak 100% susu ibu tapi susu tak banyak. Mak tu sanggup dengar anak menangis melalak mintak susu kelaparan demi 100% susu ibu. Ye lah nanti boleh cakap dengan kengkawan sambil bangga diri, anak aku fully breastfeed. Gittew.

Dah ok habis membebel bab susu. Sekarang bab makanan. TOLONG LAH SESANGAT! Jangan bagi anak korang makanan macam kita makan. Yang ada garam gula msg. Jangan laa bagi junk food, fast food dekat anak-anak. Tetambah below 2 tahun ni. Anak anda ada seumur hidup lagi untuk menikmati makanan. Tapi menikmati makanan kat sini bukan taram je tibai makan segala lepas 2 tahun. Still kena jaga. Sekarang ni macam-macam penyakit. Dan segala penyakit bermula dari perut. So dari kecik ni kita kena jaga. Bila dah biasa di jaga, anak kita sendiri pun akan jaga makanan dia. Remember, melentur buluh biar dari rebungnya.

Ok balik cerita. Tolong jangan intro makanan below 6 bulan. Please. Lepas tu, masa 6 bulan intro makanan, tak semua boleh intro terus. Step by step. Masa 6 hingga 8 bulan eloknya puree la dulu. Dan apply la 4 DAYS RULE untuk tengok anak ada alah ke tidak dengan makanan tu. 8 bulan baru bubur nasi lembik betul dan mix beberapa bahan. Still kena buat 4 days rule Kalau malas buat 2 or 3 days rule. Intro sikit-sikit. Jangan pulak 6 bulan dah bagi Ayam Sambal, Kuih Bingka, Nasi Goreng. Engko gila? Tu je aku boleh cakap. Kalau nak anak sembelit teruk, usus tersumbat. Silakan. Heh! Refer lagi Mama Peduli please dan tolong google jugak yer sebab info pasal makanan banyak. Malas aku nak type.

Contoh chart. Tapi Nasi elok lepas 8mo

4 Days rule. Dah lulus boleh mix.


Untuk Qaireen :
NO SUGAR NO SALT sampai dua tahun.
NO MSG instant. Tapo MSG pulak homemade punya.
NO FAST FOOD NO JUNK FOOD forever.
SUSU IBU - Rezeki Qaireen sampai 7 bulan sahaja. Ada story - Lactation Journey.




4. Baby Cot (Tidur asing)
Dari awal lagi kitorang nak ajar Qaireen tidur asing walaupun sebilik. Ajar untuk independent, kuat semangat walaupun masih kecik. So dari umur 4 bulan, kitorang letak dia dalam cot. Masa ni dia dah kurang bangun malam mintak susu. Kalau tak dulu tidur je sekali sekatil bertiga. Sekarang dah setahun umur dia dan dia dah biasa tidur dalam cot. Bangun pagi dia kejut kitorang macam ni - ihhh ihhhh ihhh sambil ketuk tiang cot. So, tak ada la drama sangat nak pisahkan tempat tidur sebab dari kecikkan.

Lagi pun elok mengasingkan tempat tidur anak ni. Boleh jaga privasi kita mak bapak. Nak menulis tips tu mak lupa. Ni googlekan untuk korang. Antara link boleh refer Asingkan Tempat Tidur 1, Asingkan Tempat Tidur 2, Asingkan Tempat Tidur 3.

Selalunya la, orang tak asing ni dia cakap malas bangun malam kerap masa baby menyusu. Malas nak letak balik. Adoii, jangan malas. Ok?

Lebih kurang la setting bilik.


Untuk Qaireen :
Sejak 4 bulan bila dah kurang bangun malam mintak susu. 

Letak cot sebelah katil dalam bilik yang sama.




5. Gadget dan TV
Sama sekali tak kan bagi seketul iPad ke untuk Qaireen. Nanti main game je. Bukan belajar pun. Kitorang lebih nak homeschooling dia. Sebabkan kerja kami hantar taska yang ajar banyak homeschooling ni. Bab gadget untuk belajar -- takat tayang kartun english dalam apps phone : Kids Song/Kids Stories untuk dia belajar wording dan english. Sama jugak channel TV macam Hi5, Pocoyo. Macam tu diluluskan. Sebab untuk pembelajaran. Kalau Upin Ipin, Shin Chan, Tom & Jerry dan segala merepek tak dibenarkan. Merepek semata kartun macam tu.

Apps Kids Song ni ada macam-macam lagu kanak-kanak dan cerita kartun zaman kita kecik-kecik. Macam lagu Twinkle Twinkle, Princess Frog, etc.

Babi pun ada. Tu lagu apa tah lupa.


Untuk Qaireen :
Limit masa - 20-30 minit sahaja sehari or selang sehari.




6. Ape lagi eh? Lupa. Nanti ada lagi masuk part 2. Haha sorry serius lepas beranak lupa teruk. Bye!



Update :

1. No bedak.
2. No buai.


Persoalan yang mak mengandung selalu tanya

Assalamualaikum.

Lama dah aku tak merepek dekat blog ni. Tapi hari ni terlebih rajin jugak nak tulis. Gigih cari laptop dan on. Update guna phone memang berjanggut la kan nak type. Kah kah kah.

Cerita dia macam ni. Aku kadang sampai letih nak jawab persoalan mak mengandung yang terlampau takut nak makan ubat tapi tak sehat. Dah bagitau boleh pun takut. Takut effect kandungan katanya. Ye ye memang ada certain ubat effect kandungan, tapi benda basic macam Strepsils, Panadol, Gaviscon etc tu boleh tapi berlimit ler. Jangan la pergi sekali hadap melambak. Mak tak mengandung pun effected laaa. Aigooo.

pregnancy
Source : http://evolvevitality.com/soft-drinks-reduce-pregnancy-odds/


Ok. Meh sini nak tolong korang, mak/ibu/mummy to be yang mengandung anak first yang takut takut makan ubat sebab takut effect kandungan. Semua yang aku update ni berdasarkan nasihat doctor aku sepanjangan aku preggy dulu. Bukan main tibai je makan tahu? Apa pun tanya doctor. Yang pakar puan la tapi. Doctor biasa kadang dorang tak alert. Macam ubat selsema seeloknya ibu mengandung tak boleh makan.


1. Strepsils
- Kalau dah sakit tekak macam suara Ella jadi nya tak pun suara Awie, lepas minum air masak bergelen-gelen 3 liter sehari pun tak surut sakit tekak tu, makan la Strepsils sebiji dua ke sehari. Tapi jangan pulak tak minum air. Air penting untuk tekak. Selain tu air penting untuk ibu mengandung. Tak cukup air tu yang kembang sana sini. (nanti update lain pasal air masak) Sakit tekak masa mengandung tu biasa la sebab kita kurang air.


2. Panadol Actifast
- Orang biasa pun kalau overdose Panadol tak elok. So mak mengandung boleh makan. Tapi berlimit. Maximum perday 2 biji sahaja. Tapi aku pun takut jugak. So aku ambil sehari sebiji je bila betul-betul perlu kalau kepala dah weng, pening, sakit kepala sangat-sangat. Kalau pergi klinik pun dorang kasi Paracetamol. Sama je macam Panadol.


3. Gaviscon
- Masa 3rd Trimester pregnancy aku dulu memang ketara sangat pedih hulu hati (heartburn). Rasa tertusuk-tusuk hati perut segala. Pergi klinik tanya doctor boleh ke makan Gaviscon. Dia cakap boleh. Even belakang box Gaviscon tu ada tulis safe for pregnancy. Tapi apa pun limit. Sebiji sehari ke. Jangan bantai 4 5 biji sehari. Tu gila nama nya.



4. Virgin Coconut Oil (VCO)
- VCO ni elok diamalkan masa 32weeks onward. Untuk memudahkan bersalin orang kata. Selain makan, yang VCO liquid tu leh guna untuk urutan Perineum (Perineum Massage) *sila google eh. next update try update pasal ni jugak*



5. Ubat batuk herba - Prospan
- Ubat batuk paling safe untuk makan masa preggy. Prospan. Sebab dia herba satu. Pastu tak ada alcohol. Tak mengantuk. Dan even baby pun doctor akan kasi ubat ni kalau batuk. Tapi apa pun ingat -- limit. Jangan overdose pergi tibai 1 botol minum. Hahah.

Haaa ape lagi eh? Selain tu Air Barli bagus untuk mencuci kencing kotor. Ibu mengandung ni selalu kena UTI. So minum la barli untuk bersihkan kencing kotor selain yang paling utama minum 3L air masak. Jangan malas nak minum air masak.

Emm. Last. Aku tak minum susu sebab tak suka, tapi atas nasihat doctor aku consume Pil Calsium - Calcium Lactate. Susu yang aku boleh go hanya susu Anlene kotak Chocolate. Dan please kawan-kawan -- jangan la minum Anmum. Terlalu tinggi gula. Sebab tu ramai ibu mengandung kena kencing manis masa preggy selain berat badan naik mendadak macam kena pam pam pam. Pastu merungut susah turun berat badan.

Eh jap lupa lagi satu.



6. 100 Plus
- Agak-agak badan terlampau lemau or kurang tenaga/dehydrate bagai semua, boleh je tau minum 100 Plus. Tapi dengan syarat, bagi hilang gas dulu. Pastu lagi pun ada 100 Plus yang tak ada gas kan.

Pregnancy bukan bermakna NO to everythings. Ada certain yes. Tapi kena la kaji dulu. Macam Air Kelapa la (or coconut shake). Dari 2nd trimester actually dah boleh minum pun. Alhamdulillah baby lahir tak ada kerak dekat kepala.

Ok. Sekian. Bye!

Supplement lepas bersalin - Pharmaton Multivitamin

Assalamualaikum.

Memula sebelum consume supplement ni aku cepat gila mengantuk, letih, nak tidur je, penat. Eh macam sama je ayat? Haha kira nya macam dekat office tu selalu rasa nak tido. Malam pulak letih segala badan. Macam tak ada tenaga langsung. Fikir nak tidur je. 

So, aku pun mencari-cari la supplement yang bagus untuk lepas bersalin. Sorry I tak suka Shaklee ke Herbalife ke Stem Cell ke. Ceh. Semua tu marketing je lebih.  

Then aku pun GOOGLE. Lepas google tengok banyak blog, cari info halal, baca review orang lain yang pernah makan dan masih consume terus decide nak consume. Tak mahal pun harga dia. Tapi terlupa lak berapa RM. Antara sebab aku decide consume terus sebab capsule dia halal. Gigih wei google.


Ni la pharmaton yang aku makan sekarang ni


Sambil makan Pharmaton Multivitamin ni, aku ambik jugak Habbatussauda Minsyam. Selain moden, kita ambik jugak yang sunnah.

Kalau dulu kerap mengantuk dan tak ada tenaga, sekarang bertenaga sangat dan cergas. Tambah tambah lepas beranak ni hormon memang celaru.

Ok bai.


Inspirasi Make Up.

MoshiMoshi!

Aku ni bukan lah manusia yang gheti mekap mekap ni. Tangan kayu. Seni pun tarak ada punya. Tapi pelan pelan aku study dekat blog Fyna Here cara nak mekap mekap ni. Suka cara dia mekap. Natural, simple dan nice. Dulu dia ada dalam facebook aku tapi tak tau pasaipa kena remove dengan dia wuuu sedih. Sakit hati sikit tu ade la. Tapi still suka jenguk blog dia tengok dia update. Tamo komen dah sebab merajuk kena remove. Haha.

Antara semua mekap dia ni, aku paling terberkenan tang mekap yang ni. Fyna bagi nama Grecian Goddess Makeup. Memang sangat nice!

Ok dah. Sekarang semua yang nak belajar mekap pergi la serbu blog fyna tang label Makeup tutorial ni.

Hari tu masa tunang kunun la nak ikot style make up yang ni. Make up sendiri la katakan. Hampess. Tak berjaya. Tangan kayu nak buat aktiviti seni. Harapan je laaaaa~

Baidewei, thank you so much untuk semua yang ucapkan tahniah/congrats and macam-macam doa yang baik baik untuk engagement day hari tu dan dekat previous entry. Ada masa nanti akan reply one by one ucapan tu. Thank you so much everyone! Muaah!

NotaKakiHudaSiLuna :
jangan suruh aku make up orang. kalau tak nak jadi macam tepung gomak.

(Tutorial) Bunga Manggar Nampak Mewah, Unik dan Kreatif

MoshiMoshi!

Sekarang ni sibuk praktikal. Balik pun dah lewat. Bila balik rumah sibuk buat bunga Manggar pulak. Nak tutorial view dekat sini. (klik sini) Bunga Manggar ni nampak macam exclusive dari bunga manggar yang biasa yang kilat kilat tu. Bunga Manggar ni nampak mewah lepas tu macam unik. Tapi seriusly renyah nak buat tapi best!










(DIY) Basic Fairy Skirt.

MoshiMoshi!


Cuti ni aku sangat-sangat lah berniat berkobar-kobar nak jahit Fairy Skirt ni. Nampak macam cunn gila kalau pakai dengan boots. Tapi buat labuh la macam paras bawah lutut. Tapi masalah nya kat Ipoh ni susah nak cari kedai kain yang best. Geram betul aku.


Gerammmnyaaa tengok skirt ni. Heshh!

Untuk DIY skirt ni just perlukan :

3 atau 4 (depends) helai kain yang berkenan di hati.
Getah Elastic
Riben (untuk cover getah)
Benang
Dan Mesin jahit (kalau tak ada mesin rajin ke nak jahit guna tangan? haha)

1. Potong kain jadi empat segi dalam panjang 1 meter plus minus untuk setiap sisi dia. Depends la dekat korang nak buat lagi panjang ke lagi pendek ke kan. Aku nak buat panjang.

2. Tutorial ni orang ni guna empat layer kain. First layer dia guna Purple Satin Lining (bottom). Second layer dia guna Mauve nylon Organza. Third layer dia guna Purple Net then yang fourth layer (top) dia guna Mauve Organza Printed Design.


3. Then step ni letak fabric tu dalam shape diamond then buat hole dekat tengah-tengah ikut saiz pinggang. Contoh dia macam ni kalau pinggang saiz 94cm then tambah 3cm then bahagi dengan 6. 28. So tu la radius untuk lukis hole tu. Dah buat hole ape lagi gunting la kan.

4. Lepas tu jahit la getah dengan letak riben untuk cover getah tu. Dan siap.


Nampak cara nak buat macam senang. Tapi untuk aku yang belom tahap pakar macam WeenGorgeous ni mau terkial-kial nak menjahit nanti kan. Tapi demi kerana nak pakai jugak aku akan make sure aku berjaya buat then bila siap boleh post dekat blog. TeeHeeHee. Ok dah Bye. =P


NotaKakiHudaSiLuna :
Kalau dekat KL senang je nak cari kedai kain. ciss. entry auto publish ni. time ni aku tengah tido lagi aku rasa. haha.

(Tutorial) Hijab Pashmina Hana Tajima #02

MoshiMoshi.

Ramai yang mintak aku buat tutorial pakai shawl la ape semua. Aku bukan nya apa. Aku malas buat sebab kalau buat mesti kena kutuk la ape semua. So, sekarang ni nah satu tutorial yang aku suka style dia. Hana Tajima. Fashion Designer yang famous amos oii. Tak kan la orang nak kutuk tutorial dia pulak. Melampau tu kan.

Tutorial 1





Tutorial 2




13 December ni dia ada event dekat SOLARIS DUTAMAS dengan Yuna. (untuk siapa yang tak tahu dia ni kawan baik Yuna) Siapa yang boleh pergi. Pergi lah. Aku pun tak sure aku boleh ke tidak pergi. Teringin nak jumpa dia in person. Mesti dia sangat kawaii! Nama pun orang jepun kan.

Erm so far aku ikut style dia ni okeyh lah. Lagi buat muka aku jadi macam foreigner. Kejap jadi Pakistan. Kejap jadi Iran. Kejap jadi Palestine. Macam-macam la aihhh.

So ok! Selamat mencuba style Hana Tajima! Hijab style dia ni cool dan tak susah. Tapi seeloknya jangan la guna shawl yang lembik-lembik tu. Jenis cotton dan pashmina ok la.



NotaKakiHudaSiLuna :
Aku suka Yuna. Aku suka Hana Tajima.