Showing posts with label Tips berguna. Show all posts
Showing posts with label Tips berguna. Show all posts

Tuesday, September 22, 2015

Petua Beli Rumah dan Tuntutan Defect

Assalamualaikum.

Petua ni aku copy dari facebook. Harap boleh jadi rujukan nanti. Kemain pening dengan developer aku sekarang ni. Sebut nama kang then tulis entry sambil upload defect jatuh reputasi karang. Senang hati engko cakap nak elak LAD khennn. Silap orang la engko cari pasal. Kitorang semua memang tengah prepare bullet dah ni.

Ok bye! Jom baca.

----------------------------------------
PETUA MEMBELI RUMAH

Rumah yang dibeli dengan Pemaju teruk, banyak rosak. Apa yang patut anda buat?

Oleh:
Salkukhairi Abd Sukor
Peguam Hartanah

Tahukah anda, sekiranya anda membeli rumah yg dalam pembinaan dengan Pemaju, anda memperolehi tempoh liabiliti kecacatan (defect liability period) atau dalam bahasa mudahnya dipanggil tempoh waranti selama 24 BULAN mulai daripada TARIKH SERAHAN MILIKAN KOSONG (atau dlm bahasa mudahnya, tarikh serah kunci) rumah tersebut.

Ertinya, dlm tempoh tersebut sekiranya berlaku kerosakan terhadap rumah tersebut, maka Pemaju bertanggungjawab, atas kos dan perbelanjaan mereka sendiri, utk membaiki segala kerosakan tersebut.

Macam mana cara nak mintak Pemaju baiki kerosakan? Bolehkah sekadar call Pemaju begitu shj? Kalau Pemaju lambat atau tak nak baiki macam mana cara nak buat? Sila ikuti sepenuhnya apa yg sy nyatakan dibawah ini:-

1. Jika berlaku kerosakan terhadap rumah anda, sila tulis SURAT RASMI kpd Pemaju. Senaraikan kerosakan tersebut satu persatu. Kalau boleh sila ambil gambar kerosakan tersebut dan lampirkan bersekali dengan surat rasmi tersebut. CC surat tersebut kpd Peguam yg menyediakan Perjanjian Jual Beli.

2. Sila hantar Surat tersebut kepada Pemju dan Peguam dengan 2 cara sahaja, iaitu sama ada secara Pos Berdaftar atau serah terus dengan tangan ke pejabat Pemaju dan pejabat Peguam dan dapatkan tandatangan dan cop akuan terima daripada Pemaju dan Peguam. Cara lain tak dibenarkan oleh undang2.

3. Bagi tempoh 30 HARI kpd Pemaju mulai daripada tarikh Pemaju terima Surat tersebut utk mereka baiki kerosakan.

4. Sekiranya Pemaju tak baiki dalam tempoh 30 HARI, lantik kontraktor anda sendiri utk tujuan tersebut.

5. Dapatkan sebutharga daripada kontraktor anda utk kos baiki kerosakan tersebut.

6. Serahkan secara rasmi sebutharga kontraktor tersebut kepada Pemaju dan CC kpd Peguam dan bagi peluang lagi kpd Pemaju untuk baiki kerosakan tersebut dalam tempoh EMPAT BELAS (14) HARI.

7. Jika Pemaju masih tak baiki kerosakan selepas tempoh 14 hari tersebut tamat, sila arahkan kontraktor anda memulakan kerja2 pembaikan sehingga siap.

8. Selepas dah siap baiki, sila tuntut kos pembaikan kerosakan tersebut daripada Peguam dengan mengemukakan invois asal kerja-kerja pemabaikan kerosakan tadi kpd Peguam.

9. Peguam hendaklah membuat bayaran kpd kontraktor dengan memotong daripada wang pertaruhan 5% daripada harga jual beli yang Peguam pegang.

10. Kalau Pemaju dan Peguam tak bagi kerjasama, anda boleh failkan Tuntutan di TRIBUNAL PEMBELI RUMAH.

Tuesday, June 2, 2015

Tips hilangkan kesan kotor dekat perabot putih

Assalamualaikum.

Meh sini nak bagi satu tips terbaca dalam group deco-deco dekat facebook baru ni. Almaklum la mesti ramai jenis suka perabot putih tapi tak mau beli sebab cepat kotor. Lepas tu tension sebab perabot dah banyak cap jari la hitam kesan kotor tangan la bla bla.

Perabot putih ni lawo. Bawak kesan luas pada kawasan sempit dan paling penting nampak minimalis. Nak menjaga perabot putih ni kena ada minor OCD sedikit. Tambah yang suka perabot ikea or english style memang la banyak putih nye.

So kat sini, kita perlukan PowerMax Cosway ni. Beli je dekat cosway. Murah je belas belas ringit tak mahai pun. So, gunalah Power Max - Wood and Leather Restorer (cleans, shines and protects) dan kain jenis kesat untuk lap permukaan perabot putih yang dah kotor sikit tu. Tak payah air. Just spray kat kawasan nak lap, pastu terus lap sampai bersih. Ternyata memang lepas tu bersinar balik perabot korang tu.

Aku dah try dekat almari putih dekat dapur tu dengan meja ikea yang ada dekat rumah. Memang bersih. Dah snap gambar dan share dalam ni. Harap korang nampak ler efek dia tu. Handphone murahan je gambo pun tak la clear mana.

Power Max Cosway - Wood and Leather Restorer (cleans, shines and protects)

Kesan sebelum

Kesan selepas


Ok bye. Selamat cuba la ek!

Tuesday, December 2, 2014

6 Teknik Urutan Bayi Selepas Mandi

Assalamualaikum.

Alkisahnya ramai sebenarnya tak tahu or mungkin tak nak ambil tahu yang pentingnya urutan untuk bayi. Seawal usia sehari bayi/baby harus diurut. Bukan takat baby akan menjadi calm, tapi membesar dengan kasih sayang dan paling penting dapat elakkan masuk angin dan kembung.

Ini antara kebaikan apabila kita melakukan urutan kepada bayi kita.

  • Menghasilkan ikatan antara ibu bapa dan bayi
  • Tenang
  • Bayi rasa disayangi
  • Membantu bayi tidur dengan nyenyak
  • Meningkatkan sistem imunisasi bayi
  • Rangsangan sentuhan
  • Menyihatkan kulit bayi
  • Melancarkan sistem pengaliran darah
  • Membantu sistem penghadaman
  • Membantu dalam pernafasan
  • Melegakan kesakitan pada gigi
  • Membantu ibu bapa mengenal bayi (keperluan dan kehendak)
  • Menenangkan ibu bapa
  • Membina keyakinan ibu bapa dan bayi
  • Pengalaman yang menyenangkan
  • Merangsang penghasilan hormon oksitoksin (hormon yang dihasilkan ketika proses mengurut,membantu menenangkan seseorang)


Ikatan adalah cinta, sambungan, penerimaan, ketenangan, kasih sayang, kegembiraan, empati, kesatuan, kehangatan, keseronokan, komunikasi dan keakraban. Sentuhan adalah elemen yang sangat kuat dalam ikatan setiap insan, seperti komunikasi, verbal atau non-verbal dan bertentangan mata yang berpanjangan. Urutan pada bayi menyumbangkan segala aspek dalam elemen ikatan ini.

Ikatan yang lemah mampu menjurus kepada situasi bayi pra matang, komplikasi, kurang sokongan fizikal atau emosi dan juga tekanan selepas bersalin. Dalam hal ini, urutan pada bayi mampu menghasilkan semula ikatan unik ini.


So, emak-emak, rajinkanlah urut anak-anak korang okay?








Amalkan teknik i love you



Tips lain : untuk elakkan kembung dan angin pada baby, sapu minyak telon ke minyak kayu putih ke or minyak yuyi ke dekat -- ubun-ubun, belakang badan, dada, perut, belakang betis, belakang lutut, ari-ari, tulang belakang, tapak kaki, ibu jari kaki dan tumit baby. Yes leceh sikit la tapi alhamdulillah anak insyaAllah tak akan kembung kalau emak tak makan sembarangan kalau breastfeed.

Gambar : (Sumber Johnson & Johnson)
Kebaikan mengurut baby : (Sumber anakku sayang)

Ok bye!

Friday, October 31, 2014

(Freebies) Meal Planner Untuk Seminggu

Assalamualaikum.

Alang-alang menang tengah plan nak buat menu planner untuk diri sendiri, aku pun terfikir nak sharing dekat korang Menu Planner ni secara percuma (je pun). Korang boleh download dari link yang aku bagi ni.

Buat comel-comel pulak tu meal planner ni. Baru la semangat betul tak nak manfaatkan planner betul tak? Hehe.


Yang ni contoh jangan download.
Link download : MEAL PLANNER



Keyword :
Link download Meal Planner Percuma. Weekly Meal Planner for free. Cute Meal Planner. Menu Planner. Please Click Here


Tips Memasak untuk ibu bekerja yang sibuk
1. http://saatakukaupilih.blogspot.com/2014/02/tips-memasak-cepat-untuk-wanita-super.html
2. http://www.mamapeduli.info/2014/08/tips-memasak-buat-ibu-super-sibuk.html


Ok Bye!

Tuesday, September 23, 2014

Tips : Cara packing bag untuk travel (Video dan Gambar)

Assalamualaikum.

Selalu, selama ni kalau aku travel, aku sumbat aje barang-barang masuk beg asalkan semua barang yang perlu tu ada dan dibawak. Bila dah sumbat dan sumbat, mula la makan space, dan guna beg lain lagi untuk cover barang tak muat masuk beg tu. Then, end up mula la jadi banyak beg sebab tak proper organize kan.

Lepas tu bonet kereta pun tak cukup. Sebab penuh dengan beg la stroller anak la pampers la. Ye la kita pakai kereta comel je pun. So kena cari solution problem ni. Google punya google, jumpa la tips cara lipat baju yang jimatkan ruang ni. Pasni tak ada la berangkut banyak barang masa nak travel.


Memula asingkan type baju. Yang mana jenis ringan boleh gulung.
Yang mana jenis tebal/berat just lipat dua


Underwear kena gulung asing dan letak dalam pouch bag.


Buat satu layer baju, gulung gulung as based beg


Untuk seluar panjang buat macam ni.


Then atas layer seluar panjang tadi letak lagi layer baju yang dah gulung-gulung


Atas layer baju gulung-gulung letak baju yang tebal dan berat yang dilipat dua tadi tu


Bungkus semua baju tebal dan baju yang digulung tadi dengan seluar panjang


Antara celahan baju boleh letak stoking ke kasut ke accessories.
atau pun kasut boleh bungkus dan letak dalam satu pouch beg asing
dan letak under layer seluar tu


Okay dah siap. Boleh travel dah pasni! yey!





Ok bye. Dah habis dah tips.

Friday, July 11, 2014

Qaireen Nisrina : The Do's and the Don't

Assalamualaikum.

(Entry ni mungkin terlalu panjang)

Terus terjah tulis boleh tak? Malas tulis intro. Entry ni aku nak tulis RULES yang aku dan Ipin set untuk membesarkan Qaireen Nisrina sorang ni (takat ni sorang la dulu). Rules kena ada. Semua dari ilmu yang aku cari, aku tanya kawan-kawan (tak selalu, bila terpaksa), aku search, google, scroll group facebook. So apa yang aku tau, aku nak share dekat sini. Mana tahu kalau ada orang lain google, atau korang yang tengah baca ni boleh dapat ilmu jugak dari apa yang aku share ni.



1. Walker/Exersaucer
Dari awal lagi kitorang memang dah kata TAK AKAN ajar walker sama sekali. Bukan takat menyemak rumah, tapi banyak bahaya dari kebaikkan dia. Memang la orang kata ada walker ni mudah nak buat kerja rumah. Tapi walker ni akan membawa macam masalah. Dan walker juga melimitkan baby untuk explore secara natural. Budak yang explore secara natural lebih creative. By the way, walker tak membantu pun budak untuk cepat berjalan.

Please refer : Mama Peduli dan Healthy Children untuk info lagi banyak. Mak tak rajin nak type panjang-panjang untuk olah satu point. (Memang la walker la exersaucer cantik tapi no function pon. Cuba google "Bahaya Walker")

Push Walker

Exersaucer

Walker


Untuk Qaireen : 
NO WALKER NO EXERSAUCER
Tapi kitorang ganti dengan PUSH WALKER VTECH masa dia dah berdiri teguh unsupported dan menapak 1 2 tapak untuk dia tolak-tolak PUSH WALKER tu sambil berjalan.





2. Baby Carrier/Baby Seat/Car Seat/Baby Sling (BabyWearing)
Ini pun ramai parents silap. Maybe la nak berjimat beli murah punya carrier. Sebab carrier yang bagus sangat mahal. Tapi apa salahnya invest untuk anak, invest untuk kaki anak. Bahaya kalau bagi anak pakai Crotch Baby Carrier yang tak support hips baby (Hip Dysplasia), tak support back bone baby. Kaki tergantung satu hal. Lepas tu padding seat tak kukuh sampai walaupun pakai carrier still kena tampung badan baby.

Selesa ke korang macam tu? Pakai carrier untuk buat tangan free. Bukan kena ada task lain untuk tengok carrier tu.. Sama concept untuk baby seat/car seat. Make sure kaki baby kangkang luas untuk bagi keselesaan pada kaki dia. Macam biasa please refer : Mama Peduli lagi sekali. (Cuba google "Cara berbabywearing yang betul")






Untuk Qaireen : 
Carrier - BOBA Soft Structured Carrier (SSC), 
Carseat - Maxi Cosi Cabriofix (0m-10m), Pliko Car Seat(0m-3y) 
*Pliko beli terdesak masa 11m nak cepat. Nanti baru beli Maxi Cosi Opal*



3. Permakanan/Penyusuan
Permakanan dan penyusuan untuk baby paling kena alert sekali. Jangan memandai below 6 bulan dah bagi air masak la nestum la or apa sekali pun makanan. Cepuk baru tau! Below 6 bulan hanya perlukan susu. Seeloknya susu ibu la. Tapi ada orang tak bernasib baik bab ni. Susu formula pun tak apa asalkan susu sahaja (untuk certain case).

Kepada mak yang susu banyak jangan terlalu taksub susu awak tu, cuba selami hati orang yang susu dia memang tak banyak walaupun segala macam usaha dah buat, dah jumpa pakar laktasi pun tetap sama je hasil rezeki dari Allah untuk anak dia (yang tak usaha tu baru kita hentam, yang dah usaha tolong la hayati perasaan tu - pedih. cedera emosi). Tolong jangan mudah bangga diri. Dan jangan kerap tayang jumlah susu awak dapat perhari perbulan segala. Orang baru bersalin je teruja tengok susu melambak-lambak tu. Orang ada masalah ni yang dah jumpa LC bagai tak teruja, tapi menyampah tengok dan dalam hati mesti menyumpah-nyumpah. Lagi pun lelaki tengok susu macam membayangkan breast besar banyak susu. Hentikanlah visual ilusi lelaki ye kengkawan. (bab susu later ada entry lain jugak)

Aku support 100% penyusuan ibu tak kisah la Direct Latch ke, Exclusive Pumping ke asalkan susu ibu. Tapi kalau tak mempunyai rezeki, tak salah pun mix formula. Bukan bagi racun pun formula. Nak bagi anak kenyang dan tak menangis kelaparan. Macam ada kawan aku cerita -- Mak budak tu terlalu taksub nak 100% susu ibu tapi susu tak banyak. Mak tu sanggup dengar anak menangis melalak mintak susu kelaparan demi 100% susu ibu. Ye lah nanti boleh cakap dengan kengkawan sambil bangga diri, anak aku fully breastfeed. Gittew.

Dah ok habis membebel bab susu. Sekarang bab makanan. TOLONG LAH SESANGAT! Jangan bagi anak korang makanan macam kita makan. Yang ada garam gula msg. Jangan laa bagi junk food, fast food dekat anak-anak. Tetambah below 2 tahun ni. Anak anda ada seumur hidup lagi untuk menikmati makanan. Tapi menikmati makanan kat sini bukan taram je tibai makan segala lepas 2 tahun. Still kena jaga. Sekarang ni macam-macam penyakit. Dan segala penyakit bermula dari perut. So dari kecik ni kita kena jaga. Bila dah biasa di jaga, anak kita sendiri pun akan jaga makanan dia. Remember, melentur buluh biar dari rebungnya.

Ok balik cerita. Tolong jangan intro makanan below 6 bulan. Please. Lepas tu, masa 6 bulan intro makanan, tak semua boleh intro terus. Step by step. Masa 6 hingga 8 bulan eloknya puree la dulu. Dan apply la 4 DAYS RULE untuk tengok anak ada alah ke tidak dengan makanan tu. 8 bulan baru bubur nasi lembik betul dan mix beberapa bahan. Still kena buat 4 days rule Kalau malas buat 2 or 3 days rule. Intro sikit-sikit. Jangan pulak 6 bulan dah bagi Ayam Sambal, Kuih Bingka, Nasi Goreng. Engko gila? Tu je aku boleh cakap. Kalau nak anak sembelit teruk, usus tersumbat. Silakan. Heh! Refer lagi Mama Peduli please dan tolong google jugak yer sebab info pasal makanan banyak. Malas aku nak type.

Contoh chart. Tapi Nasi elok lepas 8mo

4 Days rule. Dah lulus boleh mix.


Untuk Qaireen :
NO SUGAR NO SALT sampai dua tahun.
NO MSG instant. Tapo MSG pulak homemade punya.
NO FAST FOOD NO JUNK FOOD forever.
SUSU IBU - Rezeki Qaireen sampai 7 bulan sahaja. Ada story - Lactation Journey.




4. Baby Cot (Tidur asing)
Dari awal lagi kitorang nak ajar Qaireen tidur asing walaupun sebilik. Ajar untuk independent, kuat semangat walaupun masih kecik. So dari umur 4 bulan, kitorang letak dia dalam cot. Masa ni dia dah kurang bangun malam mintak susu. Kalau tak dulu tidur je sekali sekatil bertiga. Sekarang dah setahun umur dia dan dia dah biasa tidur dalam cot. Bangun pagi dia kejut kitorang macam ni - ihhh ihhhh ihhh sambil ketuk tiang cot. So, tak ada la drama sangat nak pisahkan tempat tidur sebab dari kecikkan.

Lagi pun elok mengasingkan tempat tidur anak ni. Boleh jaga privasi kita mak bapak. Nak menulis tips tu mak lupa. Ni googlekan untuk korang. Antara link boleh refer Asingkan Tempat Tidur 1, Asingkan Tempat Tidur 2, Asingkan Tempat Tidur 3.

Selalunya la, orang tak asing ni dia cakap malas bangun malam kerap masa baby menyusu. Malas nak letak balik. Adoii, jangan malas. Ok?

Lebih kurang la setting bilik.


Untuk Qaireen :
Sejak 4 bulan bila dah kurang bangun malam mintak susu. 

Letak cot sebelah katil dalam bilik yang sama.




5. Gadget dan TV
Sama sekali tak kan bagi seketul iPad ke untuk Qaireen. Nanti main game je. Bukan belajar pun. Kitorang lebih nak homeschooling dia. Sebabkan kerja kami hantar taska yang ajar banyak homeschooling ni. Bab gadget untuk belajar -- takat tayang kartun english dalam apps phone : Kids Song/Kids Stories untuk dia belajar wording dan english. Sama jugak channel TV macam Hi5, Pocoyo. Macam tu diluluskan. Sebab untuk pembelajaran. Kalau Upin Ipin, Shin Chan, Tom & Jerry dan segala merepek tak dibenarkan. Merepek semata kartun macam tu.

Apps Kids Song ni ada macam-macam lagu kanak-kanak dan cerita kartun zaman kita kecik-kecik. Macam lagu Twinkle Twinkle, Princess Frog, etc.

Babi pun ada. Tu lagu apa tah lupa.


Untuk Qaireen :
Limit masa - 20-30 minit sahaja sehari or selang sehari.




6. Ape lagi eh? Lupa. Nanti ada lagi masuk part 2. Haha sorry serius lepas beranak lupa teruk. Bye!



Update :

1. No bedak.
2. No buai.


Friday, June 27, 2014

Persoalan yang mak mengandung selalu tanya

Assalamualaikum.

Lama dah aku tak merepek dekat blog ni. Tapi hari ni terlebih rajin jugak nak tulis. Gigih cari laptop dan on. Update guna phone memang berjanggut la kan nak type. Kah kah kah.

Cerita dia macam ni. Aku kadang sampai letih nak jawab persoalan mak mengandung yang terlampau takut nak makan ubat tapi tak sehat. Dah bagitau boleh pun takut. Takut effect kandungan katanya. Ye ye memang ada certain ubat effect kandungan, tapi benda basic macam Strepsils, Panadol, Gaviscon etc tu boleh tapi berlimit ler. Jangan la pergi sekali hadap melambak. Mak tak mengandung pun effected laaa. Aigooo.

Ok. Meh sini nak tolong korang, mak/ibu/mummy to be yang mengandung anak first yang takut takut makan ubat sebab takut effect kandungan. Semua yang aku update ni berdasarkan nasihat doctor aku sepanjangan aku preggy dulu. Bukan main tibai je makan tahu? Apa pun tanya doctor. Yang pakar puan la tapi. Doctor biasa kadang dorang tak alert. Macam ubat selsema seeloknya ibu mengandung tak boleh makan.


1. Strepsils
- Kalau dah sakit tekak macam suara Ella jadi nya tak pun suara Awie, lepas minum air masak bergelen-gelen 3 liter sehari pun tak surut sakit tekak tu, makan la Strepsils sebiji dua ke sehari. Tapi jangan pulak tak minum air. Air penting untuk tekak. Selain tu air penting untuk ibu mengandung. Tak cukup air tu yang kembang sana sini. (nanti update lain pasal air masak) Sakit tekak masa mengandung tu biasa la sebab kita kurang air.


2. Panadol Actifast
- Orang biasa pun kalau overdose Panadol tak elok. So mak mengandung boleh makan. Tapi berlimit. Maximum perday 2 biji sahaja. Tapi aku pun takut jugak. So aku ambil sehari sebiji je bila betul-betul perlu kalau kepala dah weng, pening, sakit kepala sangat-sangat. Kalau pergi klinik pun dorang kasi Paracetamol. Sama je macam Panadol.


3. Gaviscon
- Masa 3rd Trimester pregnancy aku dulu memang ketara sangat pedih hulu hati (heartburn). Rasa tertusuk-tusuk hati perut segala. Pergi klinik tanya doctor boleh ke makan Gaviscon. Dia cakap boleh. Even belakang box Gaviscon tu ada tulis safe for pregnancy. Tapi apa pun limit. Sebiji sehari ke. Jangan bantai 4 5 biji sehari. Tu gila nama nya.



4. Virgin Coconut Oil (VCO)
- VCO ni elok diamalkan masa 32weeks onward. Untuk memudahkan bersalin orang kata. Selain makan, yang VCO liquid tu leh guna untuk urutan Perineum (Perineum Massage) *sila google eh. next update try update pasal ni jugak*



5. Ubat batuk herba - Prospan
- Ubat batuk paling safe untuk makan masa preggy. Prospan. Sebab dia herba satu. Pastu tak ada alcohol. Tak mengantuk. Dan even baby pun doctor akan kasi ubat ni kalau batuk. Tapi apa pun ingat -- limit. Jangan overdose pergi tibai 1 botol minum. Hahah.

Haaa ape lagi eh? Selain tu Air Barli bagus untuk mencuci kencing kotor. Ibu mengandung ni selalu kena UTI. So minum la barli untuk bersihkan kencing kotor selain yang paling utama minum 3L air masak. Jangan malas nak minum air masak.

Emm. Last. Aku tak minum susu sebab tak suka, tapi atas nasihat doctor aku consume Pil Calsium - Calcium Lactate. Susu yang aku boleh go hanya susu Anlene kotak Chocolate. Dan please kawan-kawan -- jangan la minum Anmum. Terlalu tinggi gula. Sebab tu ramai ibu mengandung kena kencing manis masa preggy selain berat badan naik mendadak macam kena pam pam pam. Pastu merungut susah turun berat badan.

Eh jap lupa lagi satu.



6. 100 Plus
- Agak-agak badan terlampau lemau or kurang tenaga/dehydrate bagai semua, boleh je tau minum 100 Plus. Tapi dengan syarat, bagi hilang gas dulu. Pastu lagi pun ada 100 Plus yang tak ada gas kan.

Pregnancy bukan bermakna NO to everythings. Ada certain yes. Tapi kena la kaji dulu. Macam Air Kelapa la (or coconut shake). Dari 2nd trimester actually dah boleh minum pun. Alhamdulillah baby lahir tak ada kerak dekat kepala.

Ok. Sekian. Bye!