Tuesday, December 23, 2014

Our Love Nest : Progress December 2014

Assalamualaikum.

Bulan November berkali nak jenguk site tapi tak boleh nak jenguk sebab asyik hujan tanah lecak. Nak naik dengan myvi memang tak laaa. Tenggelam myvi iols karang. HAHAHAHHA.

Ade la jiran-jiran yang ade kereta besar besar masuk site dan share gambar. Tapi feeling dia tak sama. Hahaha ambil gambar orang dan upload. Kita tak turun site. Tak sama feeling dia. *mengada*

So baru ni turun la site kejap. Rumah kitorang row 5 dah siap cat dah. Happy tengok. Hehe. Bayaran bulanan interest pun HAHAHAHAHAAH la jawapan dia. Nangis nak bayar. Kemain mencekik pulak ha RHB ni. Benci betul. Ipin dah hantar email tanya apesal disburst kemain banyak melampau. Padahal before ambil loan hari tu kemain sales person banker tu kata tak kan lebih 500MYR. Taik dia la. Grr!


Bahagia tengok rumah sebahagia tengok duit mengalir keluar bayar. KAH KAH KAH

Tak boleh nak tengok dekat-dekat apa tah lagi masuk dalam sebab lecak teruk tanah tu. Hahaha. Tak apa bulan depan kita datang lagi k.

Rumah row depan dah siap dah fencing bagai. Bukan pagar hijau. Ai laike!





Ok bye!

#Nuffnang : [CONTEST] #TGIFMY “Meat” Your Match

Assalamualaikum.

Aku tidaklah peminat TGIF since tak pernah pun makan. Tapi kalau korang berminat dan ada instagram, nuffnang dan blog semestinya, join la contest ni. Senang je cara dia. Tak susah pun. Tambah kalau korang memang kipas-susah-mati TGIF ni. Hehe.

Untuk makluman korang TGI Fridays sangatlah berbesar hati nak hadiahkan 6 cash vouchers yang bernilai RM300 untuk setiap Nuffnangers yang power ambil gambar dan haruslah menjadi best picture dengan TGIF meaty platter korang. Mudah je kan?





So apa yang korang perlu buat adalah :
1. Follow and tag @Nuffnang dekat Instagram.
2. Paling utama mesti la post gambar favorite meat platter korang dekat Instagram.
3. Lepas tu dekat caption tu describe meat dish yang korang share tu dan bagi tau kenapa nuffnang should treat korang dekat TGIFridays.
4. Well jangan lupa hashtag #TGIFMY, #NuffnangXTGIF dan tag @Nuffnang dekat caption.


Contest ni dah berjalan selama seminggu dan sekarang adalah minggu kedua. Lagi 3 pemenang di cari sampai 29th December ni. Cepat korang kalau yang memang suka TGIF ni.

 Syarat syarat lain boleh baca dekat sini


Ok bye!

Sunday, December 21, 2014

Resepi Ayam Grill Ala Nandos

Assalamualaikum,

Tak ingat bila buat ayam ni. Tapi gigih Ok membuat dan menjadi. Sedap oi. Korang pun kena jugak try buat sekali. Sure nak lagi la.

Aku try buat ni mix resepi dari blog-blog ni, alter sikit mana yang best pastu buat. Macam butter aku guna olive oil macam tu. Pastu guna sos Extra Hot Peri-peri.

Hantam je la resepi ni korang asalkan menjadi, kenyang perut suka hati. Hehe





Resepi Ayam Grill Ala Nandos
Bahan-bahan
1/2 ekor Ayam - leg dan kepak (buang kulit)
4 camca besar Olive Oil
4 ulas Bawang Putih
10 biji Cili Padi Merah
1 camca besar Paprika
1 camca kecil  Oregano
1 camca kecil  Garam
1/2 camca kecil Black Pepper
1 camca besar Sos Cili
2 camca besar Madu
1/2 inchi Halia
4 camca besar Extra Hot Peri-peri Sauce

Cara-cara
1. Ayam cuci bersih, buang kulit
2. Campur semua bahan kecuali ayam, blendkan sampai halus.
3. Tuang hasil blend ke atas ayam, gaul rata then perap ikut kesukaan korang. (1 jam, 1/2 hari or semalaman. Terpulang)
4. Alaskan dulang untuk bakar ayam dengan aluminium foil. Susun ayam yang dah diperap atas dulang)
5. Panaskan Oven dengan suhu 170-200C selama 10-15minit.
6. Bakar ayam dalam masa 15-20 minit pada suhu 170-200C ikut kesesuaian oven korang jenis macam mana,
7. Kalau still tak masak, bakar sampai masak. Adjust masa mungkin tambah lagi 10-15 minit.
8. All the best. 



Resepi Potato Salad
Bahan-bahan
3 biji Potato
1 camca kecil Garam
1 camca besar Mayonis
1 camca kecil Black Pepper

Cara-cara
1. Stim potato sampai separa lembut.
2. Grill potato sikit sampai garing sikit.
3. Angkat dan ketepikan dalam bekas. Then gaul dengan garam dan black pepper.
4. Gaul dengan mayonis lepas tu boleh hidang.




Reference : Tiffin Biru, Life of Lady Ell, Shiawase Mrs Bangpek.



Tuesday, December 2, 2014

6 Teknik Urutan Bayi Selepas Mandi

Assalamualaikum.

Alkisahnya ramai sebenarnya tak tahu or mungkin tak nak ambil tahu yang pentingnya urutan untuk bayi. Seawal usia sehari bayi/baby harus diurut. Bukan takat baby akan menjadi calm, tapi membesar dengan kasih sayang dan paling penting dapat elakkan masuk angin dan kembung.

Ini antara kebaikan apabila kita melakukan urutan kepada bayi kita.

  • Menghasilkan ikatan antara ibu bapa dan bayi
  • Tenang
  • Bayi rasa disayangi
  • Membantu bayi tidur dengan nyenyak
  • Meningkatkan sistem imunisasi bayi
  • Rangsangan sentuhan
  • Menyihatkan kulit bayi
  • Melancarkan sistem pengaliran darah
  • Membantu sistem penghadaman
  • Membantu dalam pernafasan
  • Melegakan kesakitan pada gigi
  • Membantu ibu bapa mengenal bayi (keperluan dan kehendak)
  • Menenangkan ibu bapa
  • Membina keyakinan ibu bapa dan bayi
  • Pengalaman yang menyenangkan
  • Merangsang penghasilan hormon oksitoksin (hormon yang dihasilkan ketika proses mengurut,membantu menenangkan seseorang)


Ikatan adalah cinta, sambungan, penerimaan, ketenangan, kasih sayang, kegembiraan, empati, kesatuan, kehangatan, keseronokan, komunikasi dan keakraban. Sentuhan adalah elemen yang sangat kuat dalam ikatan setiap insan, seperti komunikasi, verbal atau non-verbal dan bertentangan mata yang berpanjangan. Urutan pada bayi menyumbangkan segala aspek dalam elemen ikatan ini.

Ikatan yang lemah mampu menjurus kepada situasi bayi pra matang, komplikasi, kurang sokongan fizikal atau emosi dan juga tekanan selepas bersalin. Dalam hal ini, urutan pada bayi mampu menghasilkan semula ikatan unik ini.


So, emak-emak, rajinkanlah urut anak-anak korang okay?








Amalkan teknik i love you



Tips lain : untuk elakkan kembung dan angin pada baby, sapu minyak telon ke minyak kayu putih ke or minyak yuyi ke dekat -- ubun-ubun, belakang badan, dada, perut, belakang betis, belakang lutut, ari-ari, tulang belakang, tapak kaki, ibu jari kaki dan tumit baby. Yes leceh sikit la tapi alhamdulillah anak insyaAllah tak akan kembung kalau emak tak makan sembarangan kalau breastfeed.

Gambar : (Sumber Johnson & Johnson)
Kebaikan mengurut baby : (Sumber anakku sayang)

Ok bye!

Nuffnang Blogbuster Maybank Transact & Win

Assalamualaikum.

Wah terkejut kejap mak! Dah lama tak dapat apa-apa dari nuffnang. Almaklum la selama ni sepi blogging. Ni baru nak aktif balik.

Tetiba dapat email Nuffnang Blogbuster Maybank Transact & Win. Tanjat iols. Terus google apa yang patut buat bila dapat Blogbuster ni.


Ok bye. Nak pergi buat video blogbuster sekarang.

Monday, November 24, 2014

Spicy Chicken Wrap

Assalamualaikum

Selalu pening fikir nak makan apa malam-malam. Al-kisah ada beli wrap ni, terus fikir ok la kita ber-wrap chicken. Perap ayam bagai dalam homemade sambal. Relax-relax dulu 20 minit then grill ayam spicy tu.

Yang bagusnya makan eat clean ni cepat kenyang. Ai laike it. Sayur ada. Ayam ada. Pastu minum air kosong secukupnya. Setel. Resepi yang mudah la kiranya.





Semua update hari ni entry tertangguh hahahahahah.

Ok bye.

Solid Food : Homemade Chicken Nugget

Assalamualaikum

Hari tu terlebih rajin nak buat nugget homemade untuk Qaireen. Macam biasa la, aku ni mak paranoid. Lepas tau fact sebenar cara pembuatan nugget menjijikan (yang murahan), terus yang mahal pun macam kembang tekak kejap. Aku pun hari tu terjumpa satu blog ni ada bagi resepi untuk buat homemade nugget. Ok la not bad. Untuk Qaireen without garam but still sedap I cakap youuuu.

Homemade Chicken Nugget untuk anak dara aku yang dah umur 1 tahun 4 bulan. Ada telur. Pastu baru la alert dia ni alergik telur sikit. Huhu

Resepi : Toddler Homemade Chicken Nugget

Untuk budak below 2 tahun please avoid garam dan gula. Apa la sangat 2 tahun menjaga makanan. Ada banyak lagi tahun budak tu boleh makan sepuasnya.




Resepi aku copy dari status facebook aku macam ni.

Chicken breast rebus sampai empuk sedang-sedang. Angkat ketepi kan. Bagi sejuk. Ambil Sebiji telur. Blend dedua sekali. Pastu bakar sekeping roti sampai garing. Blend roti untuk buat breadcrumb pastu ayam blend buat bulat-bulat or guna acuan dan gaul atas breadcrumb. Pastu simpan peti ais. Hehe

Aku malas nak beracuan bagai. So bulat-bulat sajor. Asalkan budak Qaireen tu ngap sudahhh.

Resepi orang dewasa kot nak cuba : Nugget Homemade
Ok Bye.

Banana Pancakes with Chocolate Syrup

Assalamualaikum


Memula kononnya nak buat pancakes tanpa tepung tapi tak berapa menjadi. So masukkan tepung sikit, baru menjadi. Boleh la asalkan eat clean punya concept still ada untuk banana pancake ni. Strawberry masam manis dengan chocolate syrup buat tambah lagi sedap.






  Ok bye!

Friday, November 21, 2014

Ada Apa Dengan Cinta - Mini Drama AADC 2014

Assalamualaikum.


Dah berapa hari tah bukak tab nak tengok AADC ni dekat browser tapi tak tertengok lagi. So apa kata upload dekat blog, then bila aku free boleh tengok dekat phone. Sonang sikit.




Rasa macam dah berbelas tahun zaman cerita ni hot tahun bila tah. 2001 ke macam tu. Aku baru form 1. Gila punya lama habaq hang.


Ok Bye!

Friday, November 14, 2014

Review : Herskin dan Radiance Signature Part 1

Assalamualaikum.




Lupa nak bagitau dari last 2 weeks. Aku dah start pakai Herskin dengan consume Radiance. Belum fully disiplin tapi aku cuba untuk disiplin betul-betul sampai dapat best result. Setakat 2 minggu consume Radiance Signature dan pakai Herskin siang malam, aku dah nampak skin tu makin improve. Tang muka tak payah cakap la. Terasa makin flawless, cerah, gebu, bermaya, berseri. Tak macam sebelum ni la. Kulit macam kusam, tak sihat, tak smooth sangat, pori pun besar.



Sekarang ni, nak tengok effect sampai 2 3 minggu lagi macam mana. Kalau makin inprove aku akan terus ambil dedua ni. Walaupun agak costly. Dan kalau betul-betul power dalam sebulan ni, aku tepek gambo. Sekarang ni malu laa. Hiks. Ni tepek sipi sipi je dulu.

malu nak expand besar-besar.
parut dah makin fade. pori makin kecil



Btw both item aku beli dari Liyana Mardiana Dango Bunny.

Ok bye. Tunggu part 2 nanti

Tuesday, November 11, 2014

Resepi Overnight Oats #1

Assalamualaikum.

Untuk orang yang first time belajaq ni ok la kot? Tak pernah minum milk putih, tak pernah makan yogurt. Haha tak apa nak sihat. Kena cuba jugak.

Resepi Overnight Oats with Berries, Chia Seed, Dark Chocolate and Muesli

Nampak tempting kan? Kah kah kah presentation tu penting. 


Resepi : http://www.buzzfeed.com/samimain/overnight-oats-recipes-to-restore-your-faith-in-breakfast

Ok bye!

Blackpepper Chicken Grill with Paprika Veggies

Assalamualaikum,

Dah berhari hari sebenarnye eat clean tapi tapi tak sempat update. So ni sekadar update untuk future reference. Gittew la cerita nye.




Ok Bye.

Friday, November 7, 2014

Korean Mushroom Veggies Omelette with Tempe

Assalamualaikum,


Gigih tak gigih punya nak buat egg roll love love ni. Tutorial tengok je la kat youtube ni kalau ada sesiapa nak tanya cara nak buat. Haha. Link tutorial egg omelette love shape.






Ok Bye.

Wednesday, November 5, 2014

Honey Grilled Chicken

Assalamualaikum,

Dinner semalam Honey Grilled Chicken. Gigih pergi Jaya Grocer dekat Bukit Jelutong dari Saujana Utama semata-mata nak tau Quinoa ada jual dekat situ tak. So ada. Tunggu gajian pergi beli. Sebab harga dia boleh tahan. Hehe. Next target nak pergi Urban Fresh dekat Setia City Mall dengan Cold Storage. Nak survey harga dan barang apa ada dalam tu.


Sedap kemain aku masak. Gittew
 

Jom kita tengok malam ni ada mushroom lagi ke tidak. hehe.


Ok Bye.

Tuesday, November 4, 2014

Chicken Mushroom Paprika

Assalamualaikum,

Day 1 Challenge aku dan husband nak eat clean katanya. So nah. Bajet ala-ala restoren gittew. Chicken Mushroom Paprika untuk dinner.


Ni kengkonon nak test try hari sabtu hari tu. Grill Ikan Tenggiri with Grill Potato.

Nasi kena ada oi. Tapi segenggam je la. Nasi Mickey Mouse. Nasi sikit lauk dan sayur banyak. Air masak pun kena banyak. Dan kita burn dengan simple workout sebelum tidur. Tak sabar nak perut selim melim. hehe


Ok bye!

Qaireen Nisrina : Homemade Play Doh

Assalamualaikum.

Sejak jadi mak mak ni, aku paranoid sikit. Sikit ke? Hahaha entah. So sebab Play Dough dekat luar tu macam agak bahaya untuk budak below 2 tahun takut termakan ke ape ke, aku pun mengigihkan diri google cara nak buat play dough homemade nak bagi budak ni main. 


Saiz tak sama besar la pulak


Alah takat bagi kenal texture. Kecik lagi dia. Tak tau lagi function dan apa boleh dibuat dengan play dough. Tunggu besar sikit nanti beli play doh set tu dan siap sedia la rumah comot dan banyak kerja nak kemas. Phew.




Kecik-kecik dulu mak engko ni tak merasa Play Doh tu. Tengok anak jiran ada, terliur je. Shiannn.


Resepi Homemade Play Dough (No Cook Play Dough Recipe)
Satu resepi boleh untuk 1 or 2 doh sahaja

Bahan
2 Cawan - Tepung Gandum/Tepung All Purpose (kalau lembik boleh tambah tepung)
2 Sudu Besar - Minyak Sayuran
1/2 Cawan - Garam
2 Sudu Besar - Cream of Tartar
1.5 Cawan - Boiling Water (masuk sikit-sikit sampai dapat best texture)
Pewarna Makanan (letak setitik dua je)

Steps
- Campur Tepung, Garam, Cream of Tartar dan Minyak dalam satu bekas besar (mixing bowl)
- Campur boiling water, Uli sampai texture yang sekata dapat. Kalau rasa sticky lagi dan tak macam plasticine, tambah lagi tepung.
- Biar adunan sejuk, Then pecah kan doh kepada 2 bahagian dan uli pewarna dalam doh. (tangan nanti berwarna, tapi boleh cuci)
- Dah siap! Boleh bagi anak main dah.


Play Dough ni tahan untuk 6 bulan kalau simpan bekas dalam peti ais. Play dough juga bagus untuk imaginary dan sensory motor skill untuk anak-anak kita. Akan buat diorang lebih creative.





Reference :


Ok bye!

Friday, October 31, 2014

(Freebies) Meal Planner Untuk Seminggu

Assalamualaikum.

Alang-alang menang tengah plan nak buat menu planner untuk diri sendiri, aku pun terfikir nak sharing dekat korang Menu Planner ni secara percuma (je pun). Korang boleh download dari link yang aku bagi ni.

Buat comel-comel pulak tu meal planner ni. Baru la semangat betul tak nak manfaatkan planner betul tak? Hehe.


Yang ni contoh jangan download.
Link download : MEAL PLANNER



Keyword :
Link download Meal Planner Percuma. Weekly Meal Planner for free. Cute Meal Planner. Menu Planner. Please Click Here


Tips Memasak untuk ibu bekerja yang sibuk
1. http://saatakukaupilih.blogspot.com/2014/02/tips-memasak-cepat-untuk-wanita-super.html
2. http://www.mamapeduli.info/2014/08/tips-memasak-buat-ibu-super-sibuk.html


Ok Bye!

Wednesday, October 29, 2014

Eat Clean - Grocery List Untuk Beginner

Assalamualaikum.


Eat Clean - Grocery List for Beginner


Teringin nak eat clean. Katanya la Huda dengan Ipin la konon. Ipin kena paksa join eat clean. Dia pun dah gemok, flabby sana sini, dan boncet of course. Baru nak study pasal eat clean jadah ni sebab aku tak paham mana nak start. Biasa la aku ni malas sikit tanya orang sebab google kan ada.

Cuma tu la, nak start google apa pun tak tau. So firstly aku pun google cara nak start eat clean, resepi eat clean, eat clean grocery list for beginner, detox water, infused water. Gittew.

Tapi biasa la mat saleh punya blog je la banyak pasal eat clean ni. Blog malay tak banyak lagi. Habis-habis pun Kevin Zahri.





So sekarang ni aku dalam mode belajar pasal eat clean before start betul-betul on November nanti. Eh? Macam lama je lagi pulak kan November. Lusa je pun dah November dah ha.

Malam ni nak pergi pasar malam beli bahan-bahan yang perlu then malam karang nak buat air detox. Esok boleh la update ke khenn. Kena buat dah meal planning ni nak masak apa bla bla dah.





Contoh Meal Planner idea


Maybe beginner macam aku ni leh refer list ni






Kenapa eat clean?
Sebab kita boleh turun berat badan dengan sihat. Makan masih sedap-sedap. Bukan macam Atkins. Mendera namanya tu. Dan paling penting kena workout. All the best untuk kami.


Ok bye.



Source Link
1. http://www.weightlossresources.co.uk/diet/reviews/clean-eating-meal-plan.htm
2. http://magazine.foxnews.com/food-wellness/10-easy-ways-start-eating-clean
3. http://funeralformyfat.tumblr.com/grocerylist

Image Source : Google

Tuesday, October 28, 2014

(Info) 3 Simple, Clean, Fast, Natural Looking Make Up - Michelle Phan

Assalamualaikum,

Kerja dekat office dah siap boleh la mengupdate blog sebarang dua kan. Hari aku nak update pasal make up inspirasi dan make up tutorial since boleh kata hari-hari ada keyword blog pasal make up or fyna here. Mungkin korang boleh la refer ke youtube channel Michelle Phan if korang belum terjebak or kenal dia.

Since awal aku kenal youtube dia, suka tengok make up tutorial, beauty tips dari dia. Cuma tidaklah aku reti nak make up kateko. Beauty tips dia aje la dapat jugak la aku follow. Sampai la sekarang tak pandai-pandai make up sendiri lagi. Kekok. Kalau make up orang ok je la pulak.

Al-kisahnya, tengok aje la video Michelle Phan ni okay. Ambil la inspirasi kome kalau nak Simple, Clean, Fast, Natural Looking Make up.


Simple and Clean Make Up




Simple Fast Make Up



Natural Looking Make Up




Nak feeling cantik macam Miranda Kerr? Nak tengok la video ni.




Ok Bye!

Monday, October 27, 2014

Our Love Nest : Progress October 2014

Assalamualaikum. Dah macam rutin kena pergi jugak tengok progress update rumah kitorang tu. Ekekek. Alhamdulillah rumah dah makin nampak rupa. Dah bersimen dan otw cat. Ni bulan depan kalau pergi site visit lagi mesti rumah tu dah bercat. Omg! Tak sabar sangat nak dapat rumah. Nak deco. Dan aku harap dipermudahkan RV so that senang kerja kami.

Jom tengok gambar aje la.

Dah bersimen. Tak sabar nye la


Dah banyak row dah siap.


Hantam je masuk dengan myvi dan park depan rumah kakakaka

View gambar Quadcopter dari jiran-jiran. Power betul Quad copter ni.

The best view dari ahli group



Zaman sekarang dah kena ada property seawal mungkin. Sebab harga property kat Malaysia ni bukan makin murah. Projek perumahan aku ni area Puncak Alam depan UITM dan harga masih reasonable walaupun maybe untuk certain orang agak pricey. Huhu. Tak apa la tak travel merata dunia sekarang, simpan duit untuk property lagi bagus.

Ok bye!

Friday, October 10, 2014

OOTD : Royal Blue Luna Dress by the Poplook

Assalamualaikum.

Sesekali mummy pun nak ootd. Tak sedar bila kegilaan membeli dekat Poplook. Jarang dah beli dekat kedai. Tah tak tau kenapa. Asal tengok tak berkenan. Pastu mahal dah nipis. Poplook pulak ada jugak yang mahal tapi tah rasa macam berbaloi. Kain sedap pakai. Cuma tu la kena berebut sikit masa nak membeli. Kejap je macam piranha habis stock kalau item tu jenis hot item. Fuhh.

Selalu kat kedai biasa takat beli handbag, seluar pants dengan shoes. Dan tudung. Sebab kena sentuh dulu material. Bab tu aku cerewet sikit. Hehe


Ok bai. Nanti ootd lagi hehe.


Wednesday, October 8, 2014

Gaji RM 2500

Assalamualaikum.

Kali ni main terjah je update. Tak boleh hadam aku statement menteri yang lahir-lahir atas dulang emas ni. Kata dia 2500 cukup.  Majoriti pendapatan 5900 macam tu. Isi rumah 3000.

Basic 3.3k dapat 2.9k
Basic 2.9k dapat 2.5k
Basic 2.5k dapat 2.2k
Basic 2.3k dapat 2.0k
Basic 2.0k dapat 1.7k
Basic 1.8k dapat 1.5k
Basic 1.5k dapat 1.3k

Mana dia 5.9k? Mana dia 3k isi rumah?

Mostly starting kerja dapat gaji range 1.5k-2.3k basic. Gaji naik pun setahun sekali dan berapa la sangat je pun? 50? 100? 200? Ikut bos la kan? Ikut performance.

Employer sekarang pun berkira bagi banyak sebab tak berpengalaman. Tapi mana pengalaman nak datang kalau tak ada peluang? Employer pun nak bayar murah. Tapi lupa harga sekeliling dah mahal. Ada juga employer mintak staff kena ada own transport. Macam mana tu?

Dan mostly nak ke tempat kerja memerlukan transport. Sebab public transport yang sangat "efisyen" dan "cover" semua kawasan la sebab tu kita kena ada kereta. Menteri tak apa. Elaun kereta ada. Jalan jem polis ada nak iring. Kita kena redah jammed. Minyak habis macam tu je. Tol lagi. Malaysia ni kaya dengan tol. Kejap kejap tol. Dah la tol mahal.

Makanan kawasan tempat kerja selalu mahal. Makcik penjual pun nak untung. Dorang pun nak hidup. Bukan kita je. Dorang pun ada komitmen. Diorang pun ada tanggungan.

Masak dekat rumah bawak bekal. Kalau pegi kerja tak jumpa matahari balik pun tak jumpa matahari, sempat pulak masak? Menteri tak apa, balik bibik dah siap masak. Makanan dekat kedai pun boleh tahan harga.

Masa belajar kita belajar tapi buat hutang. Masuk kerja dapat gaji kena bayar hutang ptptn dan mara tu. Tak bayar kena pulak blacklist. Dan dikata pandai pinjam tapi tak bayar.

Barang keperluan bulanan tetap kena beli. Dan barangan dah tak murah. Tunggu sale beli. Tak pun kedai biasa. Habis jimat dah.

Duit belanja kena hulur dekat kampung lagi. Kena tolong adik beradik dan parents. Ada sesetengah parents memahami.

Yang mana masak sendiri, belanja dapur pun sekali pegi pasar, sekejap je RM50 setel. Sayur ayam ikan bawang rempah segala lain lagi tak larat nak list. Silap-silap cecah RM200.

Kalau dah kahwin, pampers lagi susu lagi baju anak lagi. Kalau lelaki kena kira nafkah untuk isteri lagi. Kalau breastfeed jimat. Susu free Allah kasi. Tapi tak semua orang lapang rezeki bab susu.

Kalau tak kahwin lagi, nak kumpul duit nak kahwin. Pakej kahwin pulak makin mahal. Semua pun nak hidup. Semua pun perlu duit. Nikah je terus boleh. Tak payah pakej-pakej ni.

Haihh tak tau nak cakap ape. Semua pun perlu duit. Dan semua pun dah mahal.

Belum masuk lagi insurance nyawa. Insurance hayat. Insurance medikal. Pakej pun boleh tahan harga dia.

Belum masuk sewa rumah. Tuan rumah pun nak untung. Mesti la sewakan mahal. Sewa murah ada. Tapi jauh. Bukan ke dah libatkan cost transport? Masa? Kita sehari ada 24jam je.

Tak tahan menyewa. Bayar dekat orang tapi bukan rumah kita. Beli rumah. Beli rumah subsale kena ada deposit. Rumah baru kena sedia jugak duit. Rumah makin mahal. Rumah murah ada tapi jauh jugak. Tunggu rumah PR1MA? Macam tak nampak bayang lagi pun? Apply dah lama.

Kereta pun. Beli paling murah. Myvi Viva. Terbaru Axia. Sebab katanya jimat minyak. Tapi kalau dah kahwin, anak dah ramai, muat pulak kereta compact ni? Anak sorang boleh la lagi. Anak 3 4?

Eh lupa masuk. Taska anak pun mahal. Belum pre-school. Yuran kemain. Sorang anak boleh la. Dua 3 anak? Zaman dulu semua murah je. Sekarang semua mahal.

Tu belum cerita kes-kes emergency yang memerlukan korek saving. Yeah lupa lupa saving. Gaji kena simpan saving. Harapkan KWSP semata masa tua memang tak la. Kerja gomen ada la pencen. Kerja swasta ada apa? Masa muda la kena simpan untuk hari tua. Invest sana sini. Tak ke gitu?

Tak apa. Menteri cakap BR1M ada cukup setahun. Boleh buat macam-macam.

Public transport pun efisyen. Company pun stock dekat je dengan LRT.

Ha lagi satu kerja tak boleh memilih sangat. Mana dapat tu kena la terima je ye dok? Tak kira la jauh ke dekat sebab ada LRT.


Update :

Ok yang ni kelakar. Gaji menteri 6.5k tak cukup sampai kena ikat perut. Tapi gaji 2.5k cukup dan suruh berjimat cermat. Ini lawak ke apa? Gaji RM 6500 lagi kecik rupanya dari gaji RM 2500.





Ok bai!

Monday, September 29, 2014

Homemade Solid Food : Shrimp Oglio Olio

Assalamualaikum,

Setakat ni kitorang masih menjaga pemakanan Qaireen. Weekend kita masak special-special sikit dekat dia. Sebab weekdays selalu nasi aje.



Resepi Spiral Shrimp Oglio Olio

Bahan :

  1. 2 Bawang Merah (potong kecik)
  2. 1 Bawang Putih (potong kecik)
  3. Pure Olive Oil (untuk menumis dengan cepat dan rebus pasta)
  4. Pasta (saja guna Spiral pasta)
  5. 1 Ekor Udang (cuci bersih potong kecik-kecik)
  6. Sedikit (Blackpepper, Oregano, Parsley dan Habbatussauda)
  7. Sedikit stock ikan bilis homemade
  8. 2 Tangkai Pak Choy (potong kecik)



Cara :

  1. Rebus pasta dengan olive oil. 
  2. Siap rebus tapis dan ketepi sekejap. 
  3. Dalam kuali, tumis olive oil dengan bawang merah bawang putih. 
  4. Naik bau campak pasta, gaul dan masuk air sikit. 
  5. Campak pak choy, udang potong kecik-kecik pastu kacau. 
  6. Tabur sikit oregano, parsley, blackpepper dan habbatussauda sikit. 
  7. Campak stock bilis homemade, kacau. 
  8. Dah siap. 



Resepi ni no sugar no salt no msg. Qaireen umur 14bulan 3minggu. Budak below 2 tahun elakkan segala benda tu. Even lepas 2 tahun kalau boleh kena jaga pemakanan anak.







Ok bye!

Thursday, September 25, 2014

Cerita Qaireen : Makan stoberi.

Assalamualaikum, 


Bagi sebiji stoberi dekat tangan Qaireen. Dia ambil dan pegang. Gigit sikit. Tak puas gigit sikit. Dia masuk sebiji dalam mulut.


Mak pak dah cuak. Sebab stoberi kan besar. 


Qaireen kunyah kiri kanan kiri kanan stoberi tu dengan gigi geraham konon power dia tu. Mulut sampai duck face. 


Dah habis makan, dia nganga pastu jelir lidah pastu senyum nakal. Macam dia kata, "don't under estimated me okayyy!".


Gittew pun boleh.


Dan seterusnya cerita sama sampai 7 biji stoberi. Tiap kali habis mintak dan mintak. Hahaha






Ok bye. 

Tuesday, September 23, 2014

Tips : Cara packing bag untuk travel (Video dan Gambar)

Assalamualaikum.

Selalu, selama ni kalau aku travel, aku sumbat aje barang-barang masuk beg asalkan semua barang yang perlu tu ada dan dibawak. Bila dah sumbat dan sumbat, mula la makan space, dan guna beg lain lagi untuk cover barang tak muat masuk beg tu. Then, end up mula la jadi banyak beg sebab tak proper organize kan.

Lepas tu bonet kereta pun tak cukup. Sebab penuh dengan beg la stroller anak la pampers la. Ye la kita pakai kereta comel je pun. So kena cari solution problem ni. Google punya google, jumpa la tips cara lipat baju yang jimatkan ruang ni. Pasni tak ada la berangkut banyak barang masa nak travel.


Memula asingkan type baju. Yang mana jenis ringan boleh gulung.
Yang mana jenis tebal/berat just lipat dua


Underwear kena gulung asing dan letak dalam pouch bag.


Buat satu layer baju, gulung gulung as based beg


Untuk seluar panjang buat macam ni.


Then atas layer seluar panjang tadi letak lagi layer baju yang dah gulung-gulung


Atas layer baju gulung-gulung letak baju yang tebal dan berat yang dilipat dua tadi tu


Bungkus semua baju tebal dan baju yang digulung tadi dengan seluar panjang


Antara celahan baju boleh letak stoking ke kasut ke accessories.
atau pun kasut boleh bungkus dan letak dalam satu pouch beg asing
dan letak under layer seluar tu


Okay dah siap. Boleh travel dah pasni! yey!





Ok bye. Dah habis dah tips.