Huda Luna Hussin

Diari Joni #2; musim panas musim kuak lentang.

MoshiMoshi.

Jom kita kembali ke sesi Joni bercerita. Untuk sesi Joni bercerita #1 kelik sini.

**************

Hai Semua! Rindu Joni tak? Agak lama sudah Joni tak bercerita dalam blog Huda Luna ni, My Lovely Mummy. Hehe. Dah lama tak menaip rasa kekok la pulak. Ehehe. Jangan la gelak dekat Joni kawan-kawan, malu la Joni nanti. Wekk!

Korang perasan tak sekarang ni sangat la panas. PANAS sangat sampai rasa nak berbogel je rasa. Eh! Kalau Joni bogel, tinggal apa aje dekat badan Joni ni? Dah la sekarang dah OBESITI sebab asyik makan tidur je tiap-tiap hari. Hoho. Hari tu Huda Luna skodeng Joni tidur. Tak patut sungguh! Dah la tengah kepanasan masa tuh. Kejam dia!


Ohhh! Tak boleh tahan. PANAS nye! Harus keluar dari tempat persembunyian. PANAS! Eheh. Huda Luna, please! Tammo la intai Joni tidur. Malu la.


Ahhhhh! Ini tak boleh jadi ni. Keluar. KELUAR. KELUAR. Panas betul. Tu la. Lemak berlebihan terlalu banyak sangat la ni. Ohhhh OBESITI! Kaki ku harus terkangkang sedikit. Kasi ruang untuk angin masuuuukk. Huhu.


Yes! Dah jumpa port terbaik. Tapi kaki belum cukup luas terkangkang. Betapa gedebab nye perot ku ini. Hasil permakanan Science Diet kepada Royal Canin. Sekali sekala dapat meal-worms. YUMMY delicious! Mummy! Daddy! Nak meal-worms lagi!


Depakan tangan. Depakan kaki. Yeahhhhhh! Baru best! Oppppsss! Terlupa pulak! Aksi-aksi ku sedang dirakamkan. Behave Joni. Behave.


Sila tengok gaya kaki terkepek. Ada style tuuuu~ Jangan meniru aksi ini di rumah atau anda akan mengalami sengal-sengal otot yang melampau. Hahahah.


Lima belas minit berlalu. Joni still tidur macam ni. Tak sakit kaki kah Joni oi?


Makin luas terkangkang nye. Tak senonoh betul la. Haishhhh! Anak siapa la ni eh. Boyfriend siapa tah. Oh girlfriend ku. Maafkan daku. Hahahaha. Bukan niatku untuk tidur sebegini. Aku kepanasan. PANAS.


Ok lah. Sekian berita dari Joni. Nanti kita berjumpa lagi. Tata! Siapa tak sayang Joni akan jadi debab macam Joni. Hehehe.


**************

NotaKakiHudaSiLuna :Joni sekarang ada dekat daddy dia. Hamster pulak kena tinggal dekat Ipoh. Mummy dia? Rindu anak-anak dia. Huuu. T_____________T

Diari Joni #1; si busuk.

Hai, nama aku Muhammad Zaini. Err.. Atau lebih glamer di-panggil JONI. Alaaa.. Korang mesti kenal aku sesangat kan. Biasa la kan aku ni HENSEM BOY. HAHA. Emm.. Hari ni Huda busy sebab banyak keje tak siap + aku nak dia baik-baik dengan siggplus balik, tapi dia tamau sebab siggplus mesti buat benda sama lagi kalau diorang baik-baik. Huda cakap dia nak biar dua-dua ber-tenang dulu ape-ape pun. Dua-dua darah panas kata Huda kat aku. Haihh.. Jom tengok ape aktiviti aku eh.



Yang kuning tuh, nama dia KIDDIK. Se-ekor kucing cafe yang di jaga Che Tom-Tom. Kami kawan baek tapi aku jahat selalu ter-kejut-kan dia dengan duri-duri aku yang tajam ni. Tapi jangan risau, kami bukan GAY ok walaupun kami ber-dua ni JANTAN.




Err.. Ni Huda. Mata kami sama tak? Sama-kan. Cuma mata aku terlebih merah tapi mata Huda terlebih oren. Alien ke dia ni? Ayoo.. Tak dapat I nak pasti-kan.




HUHU. Aku sukaaaaaaaaaaaa sangat gulung badan macam ni. Rasa seronok. Korang reti ke buat macam ni? Kalau reti jom challange sape boleh gulung lagi dalam.




Kadang-kadang sebab terlalu asyik meng-gulung, Huda mesti tolak dahi aku sebab nak tengok muka aku yang sangaaaaaaaaaaaaat HENSEM ni. HAHAH. Tapi alamak! MATA I spoil la dalam gambar ni. Delete cepat! Eh? Sape tahu delete. Cepat ajar Joni.




Yang ni paling besh. Sebab. Joni sukaaaaaaaaaaaaaaa sangat tido atas tapak tangan Huda. LEMBUT youuuuuuuuuuuuuu. Nyenyak je tido.. Loook! Kaki kecik I yang kiut itu. :P Jangan puji lebih-lebih, I blush dah ni.




Malam-malam pulak. Aku bangun. Orang tido time ni la aku bangun. Exercise. Siang-siang I tido. Malu la nak exercise siang-siang sebab I akan jadi terlaluuuuuuuuuuuuu excited bile naik WHEEL ni. I akan ter-berk-berak dengan banyak sebab I ter-sangat ter-lupa. HAHA. Forgive me. Tapi I tak dapat nak control dari tahi ter-sebut untuk keluar. Aisehhhh~ Maka di-sebab-kan tu, kaki I akan macam pakai INAI. Tapi INAI tahi. so, Huda pun me-rajin-kan diri beliau basuh kaki dan tangan I hari-hari. HUUUUUUUUUUUUU... I tak suka air. SEJUKKKKKKKKKKKKK~~~




HAAAAAAA.. Kalau aku macam ni. Tanda nye aku dah wangi. Tiap-tiap Jumaat Huda mandi-kan. Dia cakap aku kena pergi SOLAT JUMAAT. HUHU. Meh la cium I. I dah wangi. Tapi I tak jamin la kalau you tak ter-kena duri I ni. HAHAHA. Jangan pandang lama-lama. I segan la.




HEY! Jangan la pandang I makan. I malu la weh.. Pergi la jauh-jauh. PLEASE~~~ dah-dah I nak minum. Jangan nak intai pulak. I tak suka kalau I makan orang tengok. Err... I makan Cat Food SCIENCE DIET tau.




Huda bagi I minum air mineral + dengan VITAMIN. Sebab tu I dah GEMOK sekarang. I kuat makan. Yummyyyy~ Bile makan tu crunchy lagi la I suka. Sedap tau. Krup-Krup.




Di-sebabkan penitis vitamin I dah pecah, Huda tak tau nak cari mana dah, maka dia pun beli-kan dekat I BOTOL SUSU ANAKKU ni. I segan tau. Botol lagi besar dari I. Yang warna oren tuh bukan air kencing tau, tu la vitamin. HEH. Errr.. Smart tak I posing dengan botol susu ni?




Alamak. Nampak nye I dah mengantuk la. *menguap* Bye-bye. Errr.. Sape-sape cakap I HENSEM, I doakan orang tuh jadi HENSEM dengan CANTIK jugak. Da~

NOTAKAKIJONI :
hari ni Joni pulak nak taip. tak ape kan?

perempuan, lelaki dan kereta.

Kalau perempuan bawak kereta, mesti banyak masalah. SUMPAH! Aku tak tipu. Aku sendiri yang perempuan ni pun menyampah tengok cara perempuan drive kadang-kadang. Nak je gi cakap kat die:

"ko tak payah bawak kete ah! nyusahkan orang lain je."


Kalau yang terer tuh, terlebih terer pulak. Siap drift bagai. Speed nak lawan lelaki drive. Yang ni pun tak bagus jugak. Sebab perempuan kena la sopan santun tapi bawak tuh jangan la terlampau sopan santun sampai buat orang lain benggang.

SERIUS! Lelaki menyampah kalau perempuan bawak kereta teragak-agak. Aku sendiri pun rimas. Kalau aku naik kereta dengan lelaki, tak kira la kawan ke sepupu ke, mesti diorang cakap macam ni:

"terhegeh-hegeh. perempuan la ni."


perghhh! Tak macam ber-asap pulak aku kan. Tapi nak buat macam mana. Benda memang betul pun. Bagi aku la kan, kalau masih P awal-awal macam baru 2 3 bulan P tuh, bagi aku leh la dimaafkan. Ni tak. Lesen P pun dah setahun lebih tapi bawak kereta macam tak pernah bawak.

Antara top 10 perkara-perkara yang buat lelaki menyampah dengan cara perempuan drive adalah:
1. bawak teragak-agak, kejap ke kiri, jap ke kanan.
2. tak bagi signal tau2 terus masuk. (lelaki pun selalu buat jugak)
3. salah bagi signal. bagi signal kiri, tapi masuk kanan.
4. bawak macam siput, tapi duduk lane kanan.
5. parking kereta ikot suka hati.

contoh :
a) ada dua kotak parking kosong, tapi parking tengah-tengah. gila selfish.
b) parking sampai terbabas tah ke mana-mana je.

6. sambil drive sempat mekap la, betulkan tudung la etc.
7. nak tekan break tapi tekan minyak, pastu mula la langgar macam-macam.
8. enjin mati kat traffic light. (kalau yang bawak manual la, jarang perempuan nak bawak manual)
9. langgar divider jalan, pastu salahkan divider tinggi.
10. dekat bonggol tak brake, sampai kereta pun ter-melantun.

YES! Aku admit salah satu atau dua perkara kat atas ni terkena batang hidung aku sendiri macam no.6 dan no.8 tuh. PEREMPUAN. Biase ah. Mati enjin dan betulkan tudung. HUHU. Sape nak sokong aku?

Lelaki pun ade jugak yang tak reti drive. Sape cakap tak ade? Ade je. Yang main mencelah je tak bagi signal. TERKEJUT BADAK TAU TAK. Pastu yang bawak macam nak gi melancong. Saja je BIKIN PANAS HATI. Tu kesah kereta. Kesah moto macam mana pulak? Contoh macam apek-apek cina tua tak pun lelaki yang bawak moto. SUKA sangat bawak tengah-tengah jalan. Sila la ke tepi sikit. Bahaya betul bawak moto tengah-tengah jalan. Mau kalau lori datang tak ke naya tuh? Sape duk IPOH tak pun PENANG memang dah masak sangat dah ngan benda ni.

HEH! Tuh je dapat aku fikir sekarang ni. Kalau ada lagi sila bagi tahu. Aku akan tambah. Aku bukan nak menghina perempuan cara perempuan drive. Tapi geram. Aku ingat lagi dulu. Perempuan tuh punya la syok makan ais krim sampai tak tengok dah cermin belakang, tau-tau...

"gedebeng!!!"
Justify Full

Kau tahu ape yang dia langgar? Dia langgar bontot kereta auntie aku. Nasib ah tak ade ape-ape, cume ter-kemek sikit je. Geram betul. HUHU. YE! YE! Aku tahu aku pun kadang-kadang buat salah masa drive, tapi aku dah improve banyak. Malu kena kutuk dengan lelaki. So, perempuan semua, jom improve cara kite drive okeh?


------------ini kesah aku dengan kereta------------

Aku ade lesen sejak dari tahun 2005, tapi tak pernah bawak kereta sejak dapat lesen tu. Bila masuk UMP ni tahun 2008, nak keluar ke town susah. So, dengan gigih nye aku cari kereta sewa auto untuk keluar. Masa tuh first time bawak lepas 4tahun tak bawak. Mengigil jugak la. Tapi Alhamdulillah sampai jugak aku ke Kuantan dengan kereta tuh.

Lepas tuh, aku belajar balik bawak manual. Aku berjaya. Bagi aku bawak manual seronok sangat. Leh main gear. Tak macam auto. Macam orang cacat. Masa before aku improve aku nye skill diving banyak jugak la kejadian-kejadian yang malang aku hadapi macam enjin mati la, terbabas ke lane sebelah la, hampir kena langgar lori la, terlanggar kereta perdana hitam la. HAHAHUHUHEHEHUHE. Zaman tuh aku tak reti nak SPEED-SPEED ni. Sekarang ni. Selalu terlajak over dari 100km/j. Erkkk! Jalan kat Kuantan ni mostly 80km/j je leh. So far, nasib baek ah tak pernah kena saman lagi.

Nasihat : Bawak kereta memang seronok, tapi hati-hati lah. Sayang lah nyawa sendiri ye dan orang lain. Jangan mati sia-sia.




:12:NotaKakiHudaSiLuna :
habis la aku kena marah dengan perempuan sebab kutuk perempuan. lelaki mesti suka bab-bab ni kan?